Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih başvuruları, dün itibariyle başladı. 19 Temmuz'a kadar sürecek olan tercihlerde Bilgehaneler, öğrencilere tercih danışmanlığı hizmeti veriyor. Süreçle ilgili bilgi veren Bilgehane Koordinasyon Merkezi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birim Sorumlusu Beyza Köse, bu süreçte toplam 18 Bilgehanede PDR Birimleri aracılığıyla hizmet verdiklerini aktarırken, tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenler hakkında da bilgi verdi.

6-2-21

MERKEZİ YERLEŞTİRMEDE 10, YERELDE 5 TERİCH HAKKI OLACAK!

Liseye geçiş sürecinde olan öğrencilerin merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabileceğini ifade eden Köse, bu okullara yapılacak olan tercihlerin önceliği hakkında da bilgi verdi. Köse, “Tüm öğrenciler yerel yerleştirme tercihlerinde en az bir okul tercih yapmak durumunda. Yerel yerleştirme tercihi yapmayan öğrenciler merkezi ve pansiyonlu okul tercihi yapamayacak. Öğrenciler LGS sınavı ile öğrenci alan okullardan öğrenciler genel yüzdelik dilimleri ile merkezi yerleştirmede 10 tercih yapabilecek. Yerel yerleştirmede ise ilk üçü kayıt alanında olacak şekilde 5 tercih yapabileceklerdir. Yerel yerleştirmede sıralamaya bakılmaksızın aynı türden en fazla 3 okul tercih edilebilmektedir. Örneğin; ilk üç okula kayıt alanından Anadolu liseleri yazan öğrenci son iki tercihini meslek lisesi veya imam hatip lisesinden yana kullanmalıdır. Pansiyonlu okullardan ise 5 tercih yapılacaktır. Öğrenciler pansiyonlu okullar grubunda tercih yapmak zorunda değil. Özel okullara ve yetenek sınavı ile alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler ise tercihte bulunamayacak.” diye konuştu.

6-1-22

SINAVA GİRMEYENLER DE TERCİH YAPABİLECEK

Sınava girmeyen öğrencilerin ‘yerleşememe’ gibi bir durumunun olmadığını dile getiren Köse, “Sınava girmeyen öğrencinin, üniversite sınavında olduğu gibi ‘yerleşememe’ gibi bir durumu söz konusu değil. Sınava girmeyen bir öğrenci yerel yerleştirmeye göre tercih yapabiliyor. Okuldan alınan puanla yerleştiriliyor. Öğrenci bizim yanımıza geldiğinde sisteme giriyoruz ve kayıt alanındaki okullara bakıyoruz. Bu kayıt alanındaki okullar ikametgâh adresine bağlı olarak Bakanlığın yerleştirdiği yerler olarak karşımıza çıkıyor. İlk üç okulu bu alandan seçtikten sonra 2 kayıt alanı daha var. Komşu kayıt ve diğer kayıt kısmı olarak yer verilen bölümden de öğrenciler tercihlerini gerçekleştirebilecekler. Sınava girmemesi liseye girmeyeceği anlamına gelmiyor. Yerel yerleştirmeyle öğrenci herhangi bir okul seçebiliyor. Sonuçlar sonrasında, birinci nakil dönemi 24 Temmuz-28 Temmuz tarihleri arasında; ikinci nakil dönemi ise 31 Temmuz-4 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek. Üç tercih sürecinde de yerleşemeyen öğrenciler için ilçe nakil ve yerleştirme komisyonuna yönlendirme yapılacak, boş kontenjanı olan okullara yerleştirmeler yapılacak.” ifadelerini kullandı.

‘TÜM ÖĞRENCİLERE KAPIMIZ AÇIK’

Tercihini sistem üzerinden tamamlayan öğrencilerin mezun oldukları okul veya herhangi bir ortaokul müdürlüğü tarafından tercihini onaylatması gerektiğini hatırlatan Köse, onaylanmadan önce okul tercihlerinin yine sistem üzerinden değiştirilebileceğini anımsattı. Tercih sürecinde ailelerin öğrenci üzerinde baskı kurmaması gerektiğini belirten Köse, bu süreçte verilen danışmanlıkla öğrencilerle birlikte velileri de dinlediklerini ve ortak bir yol bulmaya çalıştıklarını vurguladı. Öğrencinin ilgi ve yeteneğine göre bir okul tercih yapılması gerektiğini ifade eden Köse, Bilgehanelerde yapılan tercih danışmanlığı hakkında da bilgi verdi. Köse, “Veliler ve öğrencilerin sisteme aşina olmasına katkıda bulunabilmek için işleyiş hakkında bilgi vermenin ve tercih danışmanlığının önemli olduğunu düşünüyorum. Bu süreçte biz Bilgehanelerde 18 danışmanla ücretsiz hizmet veriyoruz. Bilgehanelerimizi arayıp randevu oluşturan tüm öğrencilerimize kapımız açık.” şeklinde konuştu.

HACER CEYLAN

Konya'da göçmen gerçeği gittikçe büyüyor! Konya'da göçmen gerçeği gittikçe büyüyor!

Editör: Birkan Bakay