Yaş aldıkça bütün organlar gibi beynimiz de zamanın etkilerini yaşamaya başlar. En sık karşılaşılan şikayet de hafızanın zayıflamasıdır. Beraberinde öğrenme de eskisi kadar kolay olmamaktadır. 

Tüm vücudumuzu gelecekteki sorunlara karşı korumak mümkün… Beyin de buna dahil. Yaş almak kaçınılmaz ancak sağlıklı yaş almak için yapabileceklerimiz var. Beynimizi korumanın en iyi yolu da oksidasyondan korumak. 

Beyin enerjiyi en yoğun kullanan organımız. Bu nedenle de kanlanmasının çok iyi olması gerekli. Sigara içmek gibi damarlara zarar veren, vücutta oksidasyonu artıran alışkanlıklardan uzak durmak alınabilecek birinci önlem. Bunun dışında sağlıklı beslenmek ve beynin hızlı enerji almasını sağlayacak destekler de yardımcı olacaktır. Örneğin hindistan cevizi yağı, omega 3 balık yağı ya da ceviz yağı beyni koruyan önemli destekler arasında sayılabilir.

Son yıllarda içeriğindeki orta zincirli trigliseridlerle ön plana çıkan hindistan cevizi yağı düzenli kullanıldığında çok önemli bir beyin destekleyici ve koruyucu. Başka pek çok özelliği de olan hindistan cevizi yağını evlerden eksik etmemke gerekli.

Diğer taraftan yaş almayla birlikte vücutta yangı artmakta ve bu yangı sonucu ortaya çıkan kimyasallar beyin hücrelerine zarar vermektedir. Beyni korumak ve özellikle bunamayı geciktirmek için başka bir yol da yangıyı azaltmaktır. Bunun için de alınabilecek destekler arasında zerdeçal ve Omega 3’ten zengin tüm yağlar sayılabilir.

Beyni çalıştırmak da aktivitesini sürekli tutmak ve bunamayı önlemek için gereklidir. Özellikle bulmaca çözmek bu konuda en çok tavsiye edilen aktivitedir. Farklı insanlarla zaman geçirmek, yeni ilgi alanları edinmek beynin aktif tutulması için sayılabilecek aktiviteler arasında yer alıyor.

Sağlıkla kalın.