Selçuklu saraylarında gelişen ve Mevlevi geleneğiyle yoğrulan Konya mutfağının vazgeçilmezlerinden "bamya çorbası", asırlardır başta düğün ve özel davetler olmak üzere sofraların olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Bunun yanında Konya'nın yöresel lezzetlerinden bamya çorbasına, coğrafi işaret tescil belgesi de verilmişti. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, gazetecilere yaptığı açıklamada, Selçuklulara dayanan mutfak kültürünü Türkiye ve dünyaya tanıtmak, gastronomi turizminin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini söylemişti. Yabancı turistlerin de ilgisini çeken bamya sezon sonu olduğu için bin lirayı aştı. Esnaf Muammer Ay ise, bu fiyatların Konyalıları etkilemediğini ifade ederek bir çorba için 120 gram bamyanın yettiğini aktardı.

SİNDİRİMİN DOSTU: BAMYA

Muammer Ay, Ramazan ayının olmazsa olmazlarından olan bamya çorbasının, Konyalılar tarafından çok fazla sevildiğini ve tüketildiğini belirterek aslında bamyanın Amasya’da yetiştirildiğini açıkladı. Başka şehirlerde bamyanın çorba değil de yemek olarak tercih edildiğini anlatan Muammer Ay, “Konya’da Ramazan ayının iftar davetlerinde mutlaka sofrada olan bamya çorbası, sindirim sistemini rahatlatıyor. Bunun yanında yazın yetişen bamya, böbrek hastalıklarına karşı olumlu etki gösterir. Karaciğer hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Güçlü antioksidan özellikleri sayesinde hasarlı karaciğerin iyileşmesini destekler. İçerdiği diyet posası ile diyabet riskini azaltmada yardımcı olur. Göğüs kanseri ile mücadelede etkilidir. Hücre yenilenmesini teşvik ederek kanser ile mücadelede önemli rol oynar” diye kaydetti.

KONYALILAR BAMYADAN ASLA VAZGEÇMİYOR

Otomobil ihracatı 3 ayda 2,5 milyar doları aştı Otomobil ihracatı 3 ayda 2,5 milyar doları aştı

Bamyanın yüksek fiyatlı olmasının nedenlerini söyleyen Muammer Ay, son olarak şunları ifade etti: “Bamyada el işçiliği çok fazla oluyor. Şu anda piyasada ürün azaldığı ve her şeye zam geldiği için bamya fiyatının yükselmesi normal. Fiyatları biz belirlemiyoruz. 2 ay sonra yeni mahsuller çıkar ve bamya fiyatlarında biraz daha düşüş yaşanır. Fiyat yüksek olsa da zaten bamyanın 120 gramı bir çorba yapmaya yettiği için Konyalılar bamyadan asla vazgeçmiyor. Bazen Konya dışından insanlar geliyor. Bamyayı bulamadıkları için bizden kiloyla alıyorlar ve 1 senelik bamya ihtiyacını karşılamış oluyorlar. Konyalılar ise bamya elinin altında olduğu için çarşıya çıktıkça gramla temin edebiliyor.”

Muhabir: TUBA KAYA