Geçtiğimiz günlerde Türklerin anayurdu Orta Asya’da, ilim, irfan ve İslamiyet’in insan ile yoğrulduğu Özbekistan’a Çumra’dan 26 kişilik bir heyet ile ziyarete giden Çumra eşrafından Veli Kılalı Özbekistan izlenimlerini Konya Yenigün Gazetesine anlattı.  Özbekistan mutlaka gezilip görülmesi gereken coğrafyaların başında yer alması gerektiğine dikkat çeken Kılalı, Atayurt Özbekistan'ın kendisini büyülediğini ifade etti.

H G N X B

‘ÖZBEKİSTAN GEZİSİ TADI DAMAĞIMIZDA KALDI’

10 Günlük Özbekistan gezisinin ardından Türkiye’ye keyifle döndüğüne dikkat çeken Veli Kılalı, imkanı olan tüm vatandaşların ata toprağı Özbekistan’ı görmesi gerektiğine dikkat çekti. Kılalı, “Özbekistan çok güzel bir ülke olduğuna gezimizde şahit olduk. Özbekistan’da Türkiye’yi ve Türk halkını çok seviyorlar.  Türkçe konuşan vatandaşları Türkçeyi Türk dizilerimizden öğrenmişler. Özbekistan’da Türk işyerleri mevcut. Taşkent şehrinin yolları çok geniş. Taşkent 26 Nisan 1966'da meydana gelen 8 büyüklüğündeki depremle yıkılınca yeni Taşkent yapılmış. Yemyeşil bir Taşkent var, karşımızda. Özbekistanlı kardeşlerimiz sımsıcak. Türkiye’den geldiğimizi anlayınca çok yakın alaka ve sevgi gösteriyorlar, mutlaka “kardaş” kelimesini kullanıyorlar. Misafire ikram etmeyi seven bir millet. Yemekleri daha çok et ağırlıklı. Tabii ki Özbek pilavının türlerini de unutmamak gerekir. Sabah kahvaltılarında samsa isimli bir börek yiyorlar. Samsa, içi etle doldurulan hamurun tandırda pişirilmesiyle elde ediliyor. Samsa böreği, çok açık bir çay ve bol salata eşliğinde misafirlere ikram ediliyor. Özbekistan insanı çok fazla tatlı yemiyor. Gittiğimiz lokantalarda tatlı göremedik. Özellikle Türkiye’den girişimcilerin lokantalar açtıklarına da şahit olduk. Bu lokantalarda daha çok Türkiye yemekleri hazırlanıyor. Özbekistanlı kardeşlerimizin muhabbeti, konuştukları dillerine de yansıyor. Yahşı, “çok güzel” mânâsına geliyor. Rahmet, “teşekkür ederim”; merhamet ise, “hoş geldiniz” demek.  “Genç” denilince yaşlı, “yaşlı” denilince de genç anlaşılıyor. Bu kelimeler çarşı-pazarlarda daha çok kullanılıyor. Tarihi görmek için Özbekistan’ı mutlaka görmek gerekiyor. Özbekistan’da bir lokantada günlük 5 ton Özbek Pilavı piştiği şahit olduk ve bu pilavlar da bitiyor. ”

Ö V M M V M

‘ÇİNİ İŞLEMELERE HAYRAN KALDIM’

Özbekistan’da gezisinde tarihi eserlere ve çinilere hayran kaldığını ifade eden Kılalı, “Semerkant, 1 Eylül 1991’de bağımsızlığını ilan eden Özbekistan Cumhuriyeti’nin on iki oblastından (eyalet) birinin merkezi. Ekonomisi büyük ölçüde çevresindeki tarıma dayanan Semerkant, halısı ve seramiğiyle de ünlü. Nüfusun dörtte üçünden fazlasını Özbekler, diğer bölümünü Ruslar, Tatarlar ve Tacikler oluşturuyor. Semerkant şehrinin mimari yapısına dışardan bakıldığında mavi ve gri renkler göze çarpıyor. Özbekistan’da çini işletmelerine hayran kaldım. Yine dikkatimi çeken bir durum kendi paralarından başka para kullanmıyorlar. Özbekistan’da doğalgaz, petrol ve et oldukça ucuz. Özbekistan’da tarih var. Onun için oraya gidip orayı yaşamak gerekiyor.  Bu ekibin kurulmasında bu değerli insanları bir araya getiren Ahmet gündüz abiye ve Doğu Turizm sahibi Mehmet Nur Türk’e rehber Cihangire geziye katılan 25 kişiye ayrıca teşekkür ederiz.”

Türk milleti yok sayılamaz! Türk milleti yok sayılamaz!

Ş K H N J. K H N.

H G S S H F G H

K D K D G J K C K

D J H G X N B C V

Muhabir: MUHAMMED ESAD ÇAĞLA