Değerli Okuyucular,

Bugün size Aspir bitkisinden ve bu bitkinin soğuk Pres yöntemi ile elde edilen yağından bahsedeceğim. Neden mi?

Çünkü;

  • Ülkemizde de diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır.
  • Neredeyse her iki kişiden biri obezite riskiyle karşı karşıya…
  • Obeziteden kaynaklı diğer hastalıklarda da artış görülmekte…

Araştırmalara göre Aspir, kilo kontrolüne destek sağlayan bir bitki!

Aspir, yalancı safran, Amerikan safranı ve boyacı safranı gibi isimlerle de bilinen, tek yıllık, geniş yapraklı, sarı, kırmızı, turuncu, beyaz ve krem renklerinde çiçeklere sahip, dikenli ve dikensiz tipleri olan, kurağa dayanıklı ve ortalama yağ oranı % 30-50 arasında değişebilen bir yağ bitkisi. Güney Asya orijinli olduğu, ilk olarak Asya kıtasının güneyinde, Ortadoğu bölgesinde ve Akdeniz ülkelerinde ekildiği bilinmekte ve tüm dünyaya buradan yayılmış olabileceği kabul ediliyor. Hatta milattan önce ekildiği bilinen ve yaklaşık 3500 yıl önce Mısırda ekilmesi nedeniyle, bu bitkinin buradan yayıldığı da kabul görüyor.

Önceleri tıbbi amaçlarla ve çiçeğindeki boya maddesinin gıda ve kumaş boyacılığında kullanılması amacıyla yetiştirilmiş, daha sonraları ise, tohumundaki yağı için yetiştirilmeye başlanmıştır.

Uzun yıllardır geleneksel olarak sağlık alanına birçok hastalığa destek olarak kullanılan Aspir’in yağı aslında çok iyi bir CLA deposu. CLA, kilo kaybına yardımcı olan bir ya asidi çeşididir.

Soğuk Pres yöntemi ile elde edilen aspir yağı esansiyel doymamış yağ asitlerini yüksek miktarda içeriyor. İçeriğindeki CLA ile vücuttaki yağ oranını azaltmaya, metabolizmayı hızlandırmaya ve yağ-kas dengesini düzenlemeye yardımcı oluyor.

Önümüzdeki hafta yepyeni bir bitkinin dünyasıyla tanışmak üzere…

Referanslar: https://arastirma.tarimorman.gov.tr/ttae/sayfalar/detay.aspx?sayfaid=58 , https://supplementansiklopedisi.com/cla-yag-yakici/; Blankson H, Stakkestad J.A., Fagertun H., Thom E,J Wadstein J., Gudmundsen O; Conjugated Linoleic Acid Reduces Body Fat Mass in owerweight and Obese Humans; Nutr. 130:2943- 2948,2000. Human Nutrition and Metabolism. • Watanable MI., Uwekawa H, Takahashi T, Furuichi Y. Laboratory of Nutritional Chemistry, Department of Agricultural Chemistry, Faculty of Bioresources, Mie University, Tsu, Mie 514-8507, Japan. • Lee Y.S, Oh S.W, Chang J, Kim I.H Chemical composition and oxidative stability of safflower oil prepared from safflower seed roasted with different temperatures Food Chemistry 84 (2004) 1-6. • Sevil Kurban İdris Mehmetoğlu Konjuge Linoleik Asit Metabolizması ve Fizyolojik Etkileri Türk Klinik Biyokimya Derg 2006; 4 (2): 89-100