Çocuklarımızın sağlıklı gelişimleri genetik özelliklerin yanı sıra beslenme ve dış etmenlere de bağlıdır. Çocuklarımıza hazırladığımız diyetin miktarı ve bileşimi, ileride gelişebilecek hastalıkların başlangıcı ya da genetik etkisini değiştirebilir. Bu dönemde yapılan beslenme hataları, öncelikle çocuğun fiziksel ya da zihinsel gelişimini etkileyebileceği gibi, uzun süreli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına da yol açabilir.

Bebeklerin ve çocukların sağlıklı şekilde büyüyüp gelişebilmesi için D vitamini ve kalsiyum ihtiyacının karşılanması çok önemlidir. Beslenmede kalsiyum eksikliği çocuklarda 'raşitizm' hastalığına neden olur. Kalsiyumun bağırsaklardan emilimi ve vücutta kullanımı için D vitaminin alınması zorunludur. Özellikle bebeklerde kemiklerin ve dişlerin güçlenebilmesi için D vitamini son derece önemlidir bu sebeple çocuklarımızda D vitamini eksikliği varsa takviyesini ihmal etmemeliyiz. 

D vitaminini depolamak için yazın güneşten faydalanmak ve vücudun bir sonraki kışa hazırlık yapmasını sağlamak büyük önem taşıyor. Yazın güneş gören çocuklar gerçekten kış aylarındaki hastalıklara daha dirençli oluyorlar. 

Ayrıca demir, çinko ve vitamin A gibi vitaminlerin eksiklikleri tüm dünyada çocuk ölümlerinin 2/3'ünün altta yatan nedeni olduğu da bildirilmektedir. Bu sebeple dönem dönem çocuklarımızın tahlillerini yaptırıp doktorunuzla birlikte bu vitaminlerin seviyesinin değerlendirmesini yapabilirsiniz. 

Omega 3 balık yağı ise çocukların fiziksel ve beyin gelişiminde çok önemli rol almaktadır. Bu sebeple anne karnına düştüğü andan itibaren en değerli varlıklarımız olan çocuklarımız için Omega 3 balık yağı tüketimini ihmal etmememiz gerekir. 

Sağlıcakla kalın, haftaya görüşmek üzere..

1. Dr. Selda Hızel Bülbül, Çocuk Beslenmesinde Demirin Yeri ve Önemi, Kırıkkale Ü. Tıp Fak. Çocuk Sağ. ve Hast. AD; 2004; cilt 13