Tam da seçimin arifesinde, o kadar kötü olay yaşamışken Türkiye'yi heyecanlandıran açıklamalar yapıldı yönetim kademesinden...

Üzerinde yıllarda durulan, ısrarla tartışılan, hatta bundan yarım asır önce denemeleri dahi yapılan bir büyük bir sevdamız var bizim.

Bu sevdanın adı, araba sevdası...

1960'lı yılların başında, devrminin hemen sonrasında adına Devrim denilen tamamı yerli bir otomobili üretmeyi başardı Türkiye...

1961 yılında Eskişehir'de dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatı ile Eskişehir Demir Çelik Fabrikası'nda 129 günde üretilen bu Devrim, kendisinden beklenen devrimi gerçekleştiremedi.

Kimilerine göre başarı, kimilerine göre fiyaskoydu. Seri üretime de geçilemedi.

Ama arabaya olan sevdamızdan vazgeçmemişizdir. İlerleyen zamanlarda farklı denemelerde bulunulmuş, bazı ortaklıklarla Türkiye'de ilk seri üretimler yapılmıştır.

Anadol, TOFAŞ grubunun Murat serileri bunlardan bazılarıdır.

Aradan geçen uzunca bir süreden sonra tekrar araba sevdamız pekişti ve yine ilk yerli otomobil hayaliyle prototip otomobili üretmeyi başardık.

Her ne kadar Cadillac'ın taklidi olduğu yönünde eleştiriler olsa da önemli olan bu otomobilin milli olmasıdır.

Yapılır mı, yapılamaz mı onu zaman gösterecek.

Milli ve yerli otomobil söylemleri üretilince, akıllara hemen bu otomobilin nerede üretileceği yönünde bir soru daha geldi.

Sahiplenmek isteyen çok... Daha önce bu işi yapmış olan şehirler bu işi kendilerinin yapabileceğini düşünüyor. Bursa mesela... Sanayide iyi bir konumda eyvallah... Rakamlarla konuşuyorlar. İlk elden bilmem kaç bin tane siparişi hemen yazarlarmış.

Kocaeli, coğrafi konumu ile öne çıkıyor. 'Ben de varım, ben de talibim bu işe' diyor...

Ama Anadolu'nun tam da orta yerinde bulunan Konya, sessiz sakin durmuyor. Birileri üretsin, biz satın alalım demiyor.

Konya da talip yeni otomobilin üretim merkezine. Bizim de var bir araba sevdamız. Biz üretiriz ki, üretmeye dünden hazırız. Bizim sanayimizde otomobili üretecek olan parçalar zaten yapılıyor.

Bizim yapacağımız iş çok kolay. Zaten ürettiğimiz bu parçaları biraraya getirerek yerli ve milli otomobili oluşturmuş olacağız.

Konya istekli. Sonuna kadar bu işi savunacak. Almak için elinden geleni yapacak.

Geçtiğimiz Cuma günü Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, şehri yöneten isimlerin de katıldığı toplantıda, büyük bir hevesle Konya'nın yerli otomobili üretmeye talip olduğunu söyledi.

Yıllarca ötelenmiş, itilip kakılmış ve hatta cezalandırılmış bir şehir olan Konya'nın elinde yıllarca bir daha gelmeyecek bir fırsat var(dı).

Kasım'ın başında yani önümüzdeki haftasonu gerçekleştirilecek olan seçim belki de Konya için bir dönüm noktası olacak.

Başkan'ın çıktığı Konya belki bu defa bir Başbakan çıkaracak.

Bu vesileyle Konya bir Başbakan şehri olacak. Bir Başbakan şehri olan Konya da, otomobil fabrikasının merkezi olma yolunda siyaseten büyük bir gücü arkasında bulundurmuş olacak.

Özetle unumuz var, yağımız var, suyumuz var...

Oturup helvayı yapmak gerekiyor. Bunun için de bize helvayı yapacak bir Başbakan aranıyor.