Alzheimer'ın yaşam üzerine etkileri ile nedeni hâlâ tam olarak bilinmemekte ve hastalığı engellemek için herhangi bir yol bulunmamaktadır. Fakat birkaç adımla hayat tarzınızı değiştirerek bu durumu ertelemeye yardımcı olabilirsiniz.

Alzheimer hastalığı ve diğer bunama türleri riskini azaltmak için önemli noktalar şunlardır:

·      Sağlıklı beslenmek: Harvard Üniversitesi'nde 70 ve üzeri yaştaki 13 binkadın üzerinde yapılmış bir araştırmada, özellikle ıspanak gibi yeşil yapraklılar başta olmak üzere sebzelerle beslenenlerde az miktarda sebze tüketenlere göre zihinsel faaliyetlerdeki bozulmanın daha yavaş olduğu sonucuna ulaşmıştır.

·      Zihni aktif tutmak: Hayatları boyunca mental, fiziksel ve sosyal açıdan aktif olan, farklı aktivite ve hobilere sahip kişilerde daha düşük bunama oranı gözlendiği birçok çalışmada yer almaktadır. Aktivite ve hobiler arasında yabancı dil öğrenmek, zihinsel egzersizler yapmak, keyifli birşeyler yazmak, kitap okumak, müzik aleti çalmak bulunmaktadır. New EnglandJournal of Medicine'de yayınlanan bir çalışmaya göre kitap okuma, kart ve masa oyunları ile bulmaca çözme gibi zihni uyaran aktivitelerin yaşa bağlı gelişen hafıza kaybını minimize ettiği ya da engellediği belirtilmiştir.

·      Kaliteli uyku uyumak: Johns Hopkins Bloomberg Üniversitesi'nde yayınlanan bir çalışmaya göre az uykunun ya da kalitesiz uykunun Alzheimer hastalığının nedenlerinden biri olarak düşünülen beyindeki beta-amiloid birikimine neden olarak plak oluşumunu arttırdığı gözlenmiştir.

·      Düzenli egzersiz yapmak: Michigan Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, ağaçlıklı bir yolda yapılan yürüyüşün kısa süreli hafızayı yüzde 20 oranında artırdığını belirtilmiştir.Journal of theAmericanMedicalAssociation yayınlanan bir başka çalışmada ise 50 yaş üzeri 170 kişiye sadece altı ay süreyle düzenli olarak yaptırılan egzersizin, yaşlı yetişkinlerin zihin ve hafıza fonksiyonlarında iyileşmeler meydana getirdiği bulgusuna ulaşılmıştır.

·      Sosyalleşmek: Birlikte olmaktan keyif alınan kişilerle beraber vakit geçirmenin, zihni canlı tuttuğu ve stres seviyelerini azalttığı birçok çalışmada yer almıştır.

·      Genel sağlığınıza dikkat etmek:Sigarayı bırakmak, kan basıncını ve kolestrolükontrol altında tutmak, kiloya dikkat etmek, alkol alımını sınırlamak, beyin faaliyetini arttırması için folik asit ve balık yağı gibi takviyeler almak alzheimerdankorunmak için yardımcı olacaktır.

 

1. https://www.nia.nih.gov/alzheimers/publication/preventing-alzheimers-disease/search-alzheimers-prevention-strategies

2. http://www.helpguide.org/articles/alzheimers-dementia/alzheimers-and-dementia-prevention.htm

3. Lautenschlager, Nicola T., et al. "Effect of physicalactivity on cognitivefunction in olderadults at risk for Alzheimer disease: a randomizedtrial." Jama 300.9 (2008): 1027-1037.