Ramazan Bayramını burukta olsa idrak ettik. İslam alemine ve Türkiye’mize hayırlı mübarek olsun. Allah bir daha sevdiklerimizden ayrı, ana-babamızın ve büyüklerimizin elini öpemediğimiz, küçüklerimizin alnından öpemediğimiz sıkıntılı bayramlar yaşatmasın inşallah.

Dört günlük sokağa çıkma kısıtlaması sonrasında piyasaların açılması ile birlikte fiyatlarda kendini göstermeye başladı. İnşallah bu dört günlük istirahattan sonra herkesin işi, aşı, düzeni daha iyi olur, dileğimiz, temennimiz budur.

Bayram sonrası piyasaların açılmasıyla fiyatlardaki köpük uçtu. Zaman zaman söylüyorduk, hem döviz de hem altın da yukarı ve aşağı yönlü şişkinlik var diye. Koronavirüs tedbirlerinin gevşemesi, piyasaların çalışmaya yönelik hareketleri dövizin ve altının korku ve çekinceden meydana gelen endişelerin ortadan kalkması piyasaları daha iyi hale getirecektir.

Arttırılmış gerçekliğe piyasaların bir an önce dönmesi gerekmektedir. Bununda işaretlerini fiyatların düşmesi göstermiştir. Dünya ve Türkiye üç aydır haklı olarak salgınla uğraşıyor, üç aydır piyasalar hem yavaş hem de istikrarsız.

Piyasalara hem Koronavirüs hem de ABD ve Çin arasındaki ilişkiler yön verecek bu ilişkiler hem siyasi hem ticari gelişmelerdir. Dünya’da altın ile ilgili olumlu veya olumsuz haberler, Koronavirüs ile ilgili haberler fiyatların belirlenmesinde öncülük edecektir.

Geçen hafta söylemiştik, “2019 – 2020 yılında altın alımını en yüksek yapan üç önemli ülke Türkiye, Rusya ve Çin, bunun faydasını önümüzdeki yıllarda görecektir” diye. Dünya Altın Konseyi raporuna göre Türkiye üçüncü çeyrekte 71.4 Ton’luk altın alımıyla dünyada en fazla altın alan ülke oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2019’da 159 Tonluk net altın alımıyla dünyada merkez bankaları arasında bu alanda birinci ülke oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın altın rezervleri bununla birlikte 412,5 tona çıktı böylelikle Türkiye bu alanda dünya ülkeleri arasında on ikinci  sıraya yükseldi. Dünya Altın Konseyi, Merkez Bankalarının rezervlerini dolar dışı varlıklarla çeşitlendirmeye çalıştığını belirtiyor.

En çok altın rezervine sahip Merkez bankaları arasında ilk sırada 8 bin 133,5 tonla ABD Merkez Bankası (FED), ikinci sırada 3 bin 366 tonla Almanya, üçüncü sırada 2 bin 451 tonla İtalya yer alıyor. Son yıllarda Türkiye ile birlikte en çok alım yapan iki ülke Rusya ve Çin sırası ile 2271 ton ve 1948 ton altın rezervi ile listede beşinci ve altıncı konumdadırlar.

Diğer ülkelere nazaran Türkiye’nin son yıllardaki altın hamlesi inşallah Türkiye’ye Koronavirüs sonrası altın gibi bir fırsat sunacaktır.

Bayram tatiline girmeden önce dövizde ve altında çok yüksek olan fiyatlar tatil dönüşü normal seviyelerine gelmiştir.

Bayram öncesi 384 TL olan 24 ayar has altın, bayram sonrası 373 TL’ye kadar gerilemiştir. 375 TL seviyelerinde olan 22 ayar altın, 355 TL seviyelerine geriledi. 640 TL seviyelerinde olan çeyrek altın, 630 TL’ye kadar geriledi. 1762$ seviyelerinde olan Ons, 1703$ seviyelerine kadar geriledi.

Kapalı çarşının ve atölyelerin açılması ile birlikte normal çalışma düzenine geçilince piyasalarda fiyatlar daha istikrarlı olacaktır, fiziki altının satışı daha da kolaylaşacaktır.

Hafta başı;

Altının Onsu 1735 $ ile başladı 1703 $ seviyelerine geriledi.

Dolar : 6.81 TL ile başladı 6.78 TL seviyelerine geriledi.

Euro : 7.42 TL ile başladı 7.40 TL seviyelerine geriledi.

24 Ayar Altın : 380 TL ile başladı 373 TL seviyelerine geriledi.

Hafta ortası ;     

         Ons            : 1728 $

         Dolar          :  6.84 TL

         Euro           :  7.42 TL

24 Ayar Altın : 379 TL olarak piyasalara yansıdı.

Gün itibari ile ; 

Ons            : 1.703 $

         Dolar          : 6.79 TL

         Euro           : 7.40 TL

 24 Ayar Altın      : 373 TL olarak piyasalara yansıdı.

Dünya’da salgının ikinci dalgası konuşulmaya başlandı. Türkiye o kadar hassas çalışmalar yürüttü ki bunu boşa çıkarmamamız gerekiyor. Tedbirlere harfiyen uymaya devam etmemiz gerekmektedir. İnşallah Türkiye’miz bu ikinci salgın dalgasına maruz kalmaz.

28.05.2020

Selam ve Dua ile.