Şehirlerin gelecekteki problem ve ihtiyaçlarını öngörerek hayata değer katan çözümler üreten daha yaşanabilir ve sürdürülebilir yaşam alanlarını tesis etmek için ‘’akıllı şehirler’’ artık dünyada önemli bir yer edinmektedir. Dünyada küresel etkileşimin artmasıyla birlikte birbirine bağlı bir ekonomide rekabet etme gücünün oluşturulması adına ‘’akıllı şehirler’’ başlığı ortaya çıkmaktadır.  Teknolojik gelişmenin ve şehirlerin büyüme hızının karşısında meydana gelen karmaşık ve yakalanması güç, hızlı değişim yapısının getirdiği yeni olumlu ya da olumsuz sonuçları bütüncül ve sistematik olarak ele alma ihtiyacı hasıl olmaktadır.  Bu ihtiyaç doğrultusunda ise ‘’akıllı şehir’’ yaklaşımı çözüm olarak görülmektedir.

Bu kapsamda Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı'na ilişkin bir genelge Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlandı. Bu genelde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan ‘’2020-2023 Ulusal Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’’nın önemine değinildi. Diğer dünya ülkelerine kıyasla oldukça erken bir farkındalık ile uygulamaya konan bu çalışma Türkiye’nin hala yerel yönetimler noktasında gelecek vaat eden bir durumda olduğunu göstermektedir.

Bu bakış açısının ürünü olarak ise 15-16 Ocak tarihlerinde ‘’Akıllı Şehirler ve Belediler Kongre ve Sergisi’’ Ankara’da düzenlendi. Kongrede Konya ve Konya’nın geleceğe dönük vizyonu kendisini ortaya koydu, demek doğru olacaktır. Akıllı şehir uygulamasına kimi alanlarda geçen Konya, bütüncül bir dönüşümü ortaya koymak için de belediye noktasında önemli çalışmalar yürütmektedir. Trafikte bulunan ‘’EDS’’ ve ‘’akıllı ekranlar’’ ile trafik ile ilgili önemli bir çözüm geliştirirken ‘’e-pati’’ uygulaması ile hayvan dostlarımıza yönelik çok kıymetli bir çalışma yürütmektedir.

Öte yandan 28 Aralık 2019 tarihinde Konya Bilim Merkezi’nde ‘’Akıllı Şehirler Hackathonu’’ ile sürdürülebilir ve geleceğe dönük bir bakışa sahip olunduğu gösterilmektedir. Akıllı Şehirler Hackathonu’na yalnızca Konya’dan değil, Türkiye’nin birçok yerinden katılımcının gelmesi de bu işin büyüklüğünü gösterir niteliktedir.

Bu çerçevede Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın ‘’Konya, akıllı şehircilik uygulamalarında modeldir.’’  sözünün ne kadar haklı olduğu ortaya çıkmaktadır.

Bu kongrede Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın ‘’şehir coin’’ açıklaması dünyada olmayan bir uygulamayı ifade etmektedir. Değişen finans yapısının teknolojik açıdan dönüşümü ile birlikte geleceğin parası tartışmaları ile gündemimize giren ‘’kripto para’’ ilk defa bir belediye açısından bu şekilde ele alınmıştır. Kripto paranın daha finans sektörü tarafından bile çözülemediği bir tablo da bir belediye başkanının ‘’şehir coin’’den bahsetmesi yadsınamaz bir ufuğa sahip olunduğunun göstergesidir.

Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bu para ile sosyal yardımların yapılabileceği, belediye iştirakindeki şirketlerin alım satımlarını gerçekleştirebilecekleri ve vergi tahsilatının yapılabileceğini söyledi.

Üstelik bu konunun daha çok tartışılacak olduğu ortadadır. Yasal düzenlemelerden teknik alt yapıya kadar bütün bir alanda Türkiye’nin bu konuda dünya ile birlikte çalışma ve tartışma yürüteceği gözükmektedir.

Ancak bu noktada da Konya, Türkiye’de birçok şehir ve üniversiteden önde hareket ediyor. Birçok ön çalışmanın yapıldığı ‘’Blockchain’’ alanında kripto para ile ilgili de akademik bir zeminin olduğunu söyleyebilirim.

En son 21-22 Aralık 2019 tarihinde düzenlenen ‘’Blockchain BootCamp’’ programında bu alanda yine Türkiye’den birçok katılımcının konuk edildiğini bilmekteyim.

Akıllı şehirlerden, şehir coine kadar uzanan bu alanda Konya’nın öncülüğünün devam etmesi adına önemli çalışmaların yapılacağını da düşünmekteyim…