Günümüz koşullarında, maruz kaldığımız çevresel etkiler, hava kirliliği ve kimyasallarla vücudumuz her gün baş etmeye çalışıyor. Ancak artık kendi kaynakları yeterli değil. Dışarıdan doğal kaynaklarda desteklenmesi gerekiyor.

Zeytin yaprağı içeriği, Akdeniz ülkelerinde yüzyıllardır geleneksel tıbbi bir ürün olarak kullanılmakta. Akdeniz tipi beslenme ile kardiyovasküler hastalık riskinin azaldığına ilişkin araştırmalar uzun zamandır yapılıyor. Zeytin ve zeytin yaprağının buradaki etkisi göz ardı edilemez.

İçeriğinde bulunan oleuropein isimli aktif madde zeytin yaprağının antioksidan özelliklerinden sorumlu. Oleuropein’in antioksidan etkinliğine ilişkin çok sayıda bilimsel araştırma var. Bu çalışmalar, oleuropein ve diğer polifenollerin beyaz kan hücrelerinin çoğalması ve diğer savunma mekanizmalarını destekleyerek bağışıklık sistemini düzenlediğini gösteriyor.

Oleuroperin, hücrelerin hidrojen peroksit gibi oksijen radikallerine karşı koruyarak antioksidan etki gösteriyor. Hücre içi ve hücreler arası birçok yolak üzerinden etki ederek, inflamasyonun giderilmesi, kan şekeri regülasyonu, kan yağlarının düzenlenmesi, tansiyonun dengelenmesi ve bilişsel fonksiyonların korunmasında olumlu sonuçlar sunuyor. Yapılan klinik çalışmalarda, oleuroperinin üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığını azaltan, sinir hücrelerini ve kan hücrelerini oksidatif stresten koruyan etkili bir doğal antioksidan olduğunu vurguluyor. 

Vücudunuza zeytin yaprağının gücüyle destek olabilirsiniz.

Önümüzdeki hafta yepyeni bir bitkinin dünyasıyla tanışmak üzere.

-Gorzynik-Debicka M, et al Potential Health Benefits of Olive Oil and Plant Polyphenols. Int J Mol Sci. 2018.

-Somerville V, et al. The Effect of Olive Leaf Extract on Upper Respiratory Illness in High School Athletes: A Randomised Control Trial. Nutrients. 2019.

-Lins PG, et al. In vitro antioxidant activity of olive leaf extract (Olea europaea L.) and its protective effect on oxidative damage in human erythrocytes. Heliyon. 2018.

-Kucukgul A, et al. Antioxidant Effects of Oleuropein on Hydrogen Peroxide-Induced Neuronal Stress-An In Vitro Study. Antiinflamm Antiallergy Agents Med Chem. 2019.