Yaz sezonunda idrar yolları enfeksiyonlarına dikkat edin…

Yazın, serin suların keyfini çıkarın

Yaz aylarıyla birlikte idrar yolu enfeksiyonu görülme sıklığı artar. İdrar yolu enfeksiyonun en çok görülen belirtisi, idrar sırasında ve sonrasında ortaya çıkan yanma hissidir. Ancak sık idrara çıkma, hatta zaman zaman idrarla birlikte kanama da eşlik edebilir. Havuz ve deniz mevsimi ile daha sık görülen bu sorun hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyebilir.

İdrar yolu enfeksiyonunun sebebi genellikle, idrar yolundan mesaneye kadar ulaşan bakterilerdir. Ancak, idrar yolu enfeksiyonu bazen böbrekleri ve üst idrar kanallarını etkileyebilir. Tedavisi kolay bir sorun olmasına karşın, ciddiyetle ele alınmazsa önemli üriner sistem hastalıklarına zemin hazırlayabilir. 

İdrar yolu enfeksiyonlarına en sık neden olan bakteri, mesane duvarına tutunma ve yapışma özellikleri olan E. Coli’dir. Tedavide amaç bu bakterinin dokulara tutunmasını ve yerleşmesini engellemektir.

İdrarı mesaneden dışarı taşıyan kanalın erkeklere göre daha kısa olması nedeni ile kadınlar idrar yolu enfeksiyonlarına daha yatkındır. İdrar yolu enfeksiyonları, dünya genelinde kadınların en sık yaşadığı bakteriyel enfeksiyondur. Bir kadının hayatı boyunca idrar yolu enfeksiyonu geçirme oranı %50’nin üzerindedir. 1 yıl içinde tekrarlama riski ise yaş arttıkça artma eğilimindedir.

İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için öncelikle bol su içilmelidir. İdrarın koyu renkli olması yeterince su içilmediğinin göstergesidir ve idrar yolu enfeksiyonuna zemin hazırlayabilir. Ayrıca işeme isteği geldiğinde idrarı tutmak ve işemeyi geciktirmek enfeksiyon oluşumunu kolaylaştıran en önemli yanlışlardan bir tanesidir. Kadınların tuvalet sonrası temizliğini doğru bir şekilde yapmaması da, dışkıda bolca bulunan E. Coli bakterisinin idrar kanalına geçişini kolaylaştırarak, idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır. 

Bol bol sıvı tüketip, hijyen kurallarına dikkat etmenin yanısıra, doğal bitkisel kaynakların desteğini de alarak bu yaz havuzun ve denizin keyfini çıkarabilirsiniz. 

Abdullatif Aydin Et al. Recurrent urinary tract infections in women. Int Urogynecol J. 4 November 2014

Bojana Kranjcec Et al. D-mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women: a randomized clinical trial. World J Urol. 20 April 2013

Daria Nicolosi Et al. Anti-Adhesion Activity of A2-type Proanthocyanidins (a Cranberry Major Component) on Uropathogenic E. coli and P. mirabilis Strains. Antibiotics 2014, 3, 143-154