2020 yılı felâketler yılı oldu

Dünya, 2020 yılına girerken çok sayıda felâket yaşayacağını ve 2020’ nin felâketler yılı olacağını elbette bilemezdi.

Doğal afetler, salgınlar, ölümler...

2020 yılı büyük sıkıntıların ve problemlerin yaşandığı yıl olarak hafızalarımızda kalacak.

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve âdeta esir eden koronavirüs salgınıyla başlayan 2020 yılı, depremler, yangınlar, sel baskınları ve terör olayları gibi felâketlerle devam etti.

Sonuna yaklaştığımız 2020 yılında dünyada ve özellikle Türkiye’mizde neler olduğuna bir göz atalım.

Avusturalya Yangını

2019'un Eylül ayında başlayan Avusturalya yangını, aylarca kontrol altına alınamadı. Alevlerin kimi zaman 70 metreyi aştığı yangınlar sonucunda 28 kişi hayatını kaybetti.

Çok sayıda kasabanın boşaltıldığı bölgede milyonlarca hayvan telef oldu.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Avustralya, yaptığı en son açıklamada 1,25 milyar hayvanın hayatını kaybettiğini tahmin ettiklerini belirtti.

Elazığ Depremi Ülkemizi derinden sarstı

24 Ocak 2020'de Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 6.8'lik deprem meydana geldi. Depremde 35'i Elazığ'da, 4'ü Malatya'da olmak üzere 41 kişi hayatını kaybetti, bin 607 kişi de yaralandı.

Arama-kurtarma çalışmaları sonucunda 45 kişi enkaz altından sağ çıkarıldı. Elazığ ve Malatya'da 87 bina yıkıldı. Bin 287 binada ağır hasar, 56 binada orta ve 876 binada da az hasar tespit edildi.

Deprem; Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Tunceli gibi çevre illerde de hissedildi ancak bu kentlerde herhangi bir hasara yol açmadı.

Van’da Çığ Felâketi

Van'ın Bahçesaray ilçesinde 4-5 Şubat 2020 tarihlerinde iki farklı çığ felaketi yaşandı. 4 Şubat'ta Bahçesaray karayolunda hareket halindeki bir minibüsün üzerine çığ düştü. 6 kişi sağ olarak çığın altından çıkarılırken, 5 kişinin de cesedine ulaşıldı.

Minibüste olduğu sanılan 2 kişiyi kurtarma çalışmalarının devam ettiği 5 Şubat'ta ise arama çalışmalarına katılan Jandarma, AFAD, UMKE, diğer ekipler ve destek veren vatandaşların üzerine çığ düştü.

6 Şubat'ta facia bölgesinden üç kişinin daha cansız bedenleri çıkarılırken çığ felaketi sebebiyle 41 kişi hayatını kaybettiği açıklandı.

Yolcu Uçağı pistten çıktı

5 Şubat 2020'de İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait uçak, inişten sonra Sabiha Gökçen Havalimanında pistten çıktı.

Yangın çıkan yolcu uçağındaki yolcular arasında vefat eden olmadı ancak çok sayıda yaralı hastaneye sevk edildi.

İdlib’de 36 şehit verdik

27 Şubat 2020'de Rusya destekli Suriye Silahlı Kuvvetleri, Suriye İç Savaşı kapsamında İdlib'de 400 askerin bulunduğu Türk Silahlı Kuvvetlerine ait piyade taburuna hava saldırısı düzenledi. Saldırı sonucunda 36 Türk askeri şehit düştü.

Saldırının ardından Türkiye’nin, Suriye askeri birliklerinin ‘meşru hedef’ olduğunu açıklaması üzerine, 329 Suriye askeri, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan 200'den fazla hedef topçu atışıyla vurularak etkisiz hale getirildi.

Korona Virüs Salgını Tüm Dünyayı Etkisi altına aldı

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs, Antarktika hariç tüm kıtalara ve 120'den fazla ülkeye yayıldı. 2019 Aralık ayında görülen virüs, ilk kez Vuhan'daki hayvan pazarında balık satıcısı olan 49 yaşında bir kadında görüldü.

Hastadan alınan örneklerin laboratuvarlarda test edilmesi sonucu Çinli yetkililer ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 11 Mart 2020 tarihinde koronavirüsün artık 'pandemik' seviyede olduğunu belirtti.

Yarasa virüsüne yüzde 85 oranında benzerlik gösteren koronavirüsün damlacık ve yakın temas ile bulaştığı tespit edildi. 1 Ocak 2020 tarihinde virüsün çıkış yeri olduğu düşünülen Vuhan'daki hayvan pazarı kapatıldı.

Korona Virüs’ten bugüne kadar, resmi rakamlara göre Türkiye’de 10 bin 600 kişi hayatını kaybetti.

Dünya genelinde, vaka sayısı 47 milyonu geçti ve toplam 1 milyon 210 bin kişi hayatını kaybetti.

Salgın hâlâ bütün hızıyla devam ediyor.

Çekirge istilası tarım alanlarını tehdit etti

Doğu Afrika'da son 70 yılın en büyük çöl çekirgesi istilası gerçekleşti. Çekirge istilası, Afrika'da başladıktan sonra yayılım gösterdi ve dünya gündemine girdi.

Birleşmiş Milletler (BM), Doğu Afrika ülkelerindeki çiftçilerin hayatını zorlaştıran çöl çekirgesi sürülerinin yeniden etkisini artırabileceğini söyledi.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) yayımladığı durum raporunda, Afrika Boynuzu bölgesinde özellikle Kenya, Somali ve Etiyopya'da durumun kritik seviyede olduğuna ve yeni çekirge sürülerin oluşmaya başladığını belirtti.

Raporda, çekirgelerin yeniden üremeye başladığı ve bu sürülerin daha önce görülmemiş bir şekilde gıda güvenliğini tehdit ettiği belirtildi. Şu ana kadar 70 bin hektarlık alan, çekirgelerin istilasına uğradı.

Pakistan’da düşen yolcu uçağı

22 Mayıs 2020'de Pakistan Uluslararası Havayollarına (PIA) ait Lahor-Karaçi seferini yapan bir yolcu uçağı, Karaçi Havalimanı yakınlarında bir yerleşim alanına düştü.

Kazanın ardından uçakta bulunan yolcu ve mürettebattan kurtulan olmadığı belirtilirken, kaza nedeniyle 6 binanın tamamen yıkıldığı 25 binanın zarar gördüğü açıklandı.

Uçakta bulunan 99 yolcu ve 8 kişilik mürettebattan kimse sağ kurtulamadı.

Bursa’da sel felâketi

20 Haziran 2020'de Bursa'nın Kestel ilçesinde aşırı yağış, sele neden oldu.

Dudaklı ve Kayacık köyünde akşam saatlerinde etkili olan sel, onlarca aracı, traktörü sürükledi, çok sayıda ev ile binlerce döküm ekili alan da sular altında kaldı.

Sel sularına kapılan 5 kişinin, arama kurtarma çalışmaları sonucu cansız bedenlerine ulaşıldı.

Havai Fişek Fabrikasında patlama

3 Temmuz 2020'de Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan 54 yıllık havai fişek fabrikasında, şiddetli bir patlama meydana geldi.

Patlamanın ardından gökyüzüne doğru çıkan havai fişekler ardı ardına patladı.
 

300 dönüm arazi üzerine kurulan ve merkeze 3-4 kilometre uzakta olan fabrikadaki patlama sesi, kentin her bölgesinden duyulurken şiddeti sebebiyle de deprem hissi verdi.

Türkiye'nin en büyük havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 7 işçi hayatını kaybederken onlarca işçi yaralı olarak kurtuldu.

Heybeliada’da Yangın

12 Temmuz 2020 tarihinde İstanbul Heybeliada'da, Aşıklar Yolu Mevkisi'ndeki ormanlık alanda 2 farklı noktada yangın çıktı.

Yükselen dumanların birçok yerden görüldüğü yangın için çok sayıda itfaiye, sağlık ve polis ekibi sevk edildi.

Beyrut Limanında patlama

4 Ağustos 2020 Salı günü, Beyrut Limanı'nda 2 bin 750 ton amonyum nitrat maddesinin patlaması sonucu 182 kişi hayatını kaybetti, 6 bini aşkın kişi de yaralandı.

Patlamanın ardından Lübnan Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed, Lübnan halkından özür dileyerek hükümetteki görevinden istifa etti.

Giresun Sel Felâketi

Giresun'un Dereli, Doğankent ve Yağlıdere ilçelerinde 22 Ağustos günü sel felâketi meydana geldi.

Meydana gelen selin ardından ve 1'i asker 4 vatandaşımız hayatını kaybetti.

İstanbul’u dolu vurdu

29 Ağustos 2020'de İstanbul'da gök gürültülü sağanak yağışlar etkisini gösterdi. Bazı ilçelerde şiddetli yağış, bazı yerlerde ise dolu etkili oldu.

Avrupa Yakası'nda Silivri, Büyükçekmece, Çatalca ve Arnavutköy ile İstanbul Boğazı çevreleri ve Anadolu Yakası'nda Kadıköy ile bazı ilçelerde aralıklı gök gürültülü sağanak yağış yaşandı.

Vatandaşlar, taş büyüklüğünde dolu taneleri sebebiyle maddi zarara uğradı.

‘Ateşin Çocukları’ adlı terör grubu Hatay’ı yaktı

9 Ekim 2020'de Hatay'da PKK'lı teröristlerin kundaklamaları sonucu büyük bir yangın çıktı.

Arsuz'da zeytinlik yangını, İskenderun Karayılan mevkii ve Dörtyol ilçelerinde yerleşim bölgelerine de sıçrayan orman yangınları meydana geldi.

Kendilerini 'Ateşin Çocukları' olarak tabir eden terör örgütü PKK'nın kolu olan şahıslara yönelik tutuklama kararı çıkarıldı.

Orman Yangınları

2020 yılında Türkiye genelinde 2 Ekim 2020 tarihi itibariyle toplam 2 bin 702 adet orman yangını meydana geldi.

Bu yangınlarda toplam 12 bin 806.66 hektar alan zarar gördü.

2020 yılında orman yangınları ile mücadelede 10 bin 545 yangın işçisi, 4 bin 110 teknik eleman ve 6 bin 435 muhafaza memuru görev alıyor.

Yangınla mücadelede 1072 arazöz, 281 su ikmal aracı, 2 bin 267 ilk müdahale aracı, 185 dozer ve 473 diğer araçlar kullanılmaktadır. Bu yıl yine yangınla mücadelede hizmet alımı ile 2 adet uçak ve 27 adet helikopter kullanıldığı açıklandı.

Türkiye'de Sel ve Taşkın Olan Bölgeler

Can ve mal kaybına yol açan sel felaketleri Karadeniz dışında en fazla Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde görülüyor. Bu bölgelerin jeolojik özellikleri de bu afetlerin yaşanmasında önemli bir faktör. Fazla eğimli ve geçirgenliği az olan kayalarda kaplı arazilerde taşkınların meydana gelme ihtimali diğer bölgelere oranla daha fazladır.

Karadeniz Bölgesinde Sel ve Taşkın

Karadeniz Bölgesinin bitki örtüsünün orman olması, yağış oranını dolaylı olarak etkiler. Bahar ve yaz aylarında fırtına ile birlikte aniden gelen yağışlar, sel felaketlerine neden olmaktadır. Bölgedeki yağış yoğunluğu akarsuların taşıdığı su miktarını arttırır. Fırtınalar ise nehir akış hızını yükselttiği için taşkın meydana gelir.

İZMİR DEPREMLE SARSILDI

30 Ekim 2020'de İzmir Seferihisar açıklarında 6.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Arama kurtarma ve enkaz çalışmalarının sürdüğü İzmir'de, hasarlı bina tespitleri gerçekleştirildi.

Az, orta ve çok riskli yapılardan uzak durulması istenen vatandaşlar afet alanlarına yerleştirildi. Depremzedelere gerekli yardımlar ulaştırıldı.

Son bilgilere göre, depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 114 olurken, yaralanan 1036 kişiden 144'ünün tedavisi sürüyor.

İzmir depreminin 65. Saatinde enkaz altından sağ çıkarılan Elif bebek ile, 91. Saatinde sağ çıkarılan Ayda bebek ülkeye umut ve teselli oldu. 

Felâketler yılı olarak tarihe geçen 2020’de yaşanan bu felâket son olsun İnşaAllah… Niyazımız odur ki Rabbim bir daha böyle felâketler yaşatmasın. Sağlıklı ve mutlu yarınlar efendim.