2015 YGS BAŞVURU İŞLEMLERİ -1-

Türkiye'de, devlet ya da vakıf tüm üniversitelere, lisans (özel yetenek sınavı ile alanlar da dahil) ya da ön lisans, örgün ya da uzaktan (AÖF de dahil) tüm programlara ÖSYS ile geçiş yapılmaktadır.

YGS-2015, 15 Mart 2015 Pazar 10.00'da yapılacak. Sınavsız geçişle kendi mesleki teknik alanlarını tercih edecek meslek teknik liseliler dışında, ön lisans, lisans ve özel yetenek sınavı ile alan yükseköğretim programlarını tercih edecek tüm adayların YGS'ye girmeleri gerekiyor. Sadece sınavsız geçişle kendi mesleki teknik alanlarını tercih edecek meslek teknik liseliler, YGS'ye başvuruyor, ancak YGS'ye girmeden tercihlerini yapabiliyor. YGS'de tek bir soru kitapçığı ve tek cevap anahtarı bulunuyor. YGS ham puanları 100-500 aralığında olur. YGS'de 4 testin her birinden 4'er ham puan yapan adayların 140; her birinden 8'er ham puan yapan adayların 180 alması sağlanır.

Herhangi bir YGS puan türünden ham olarak 180 alan adaylar LYS'lerden istediklerine katılma hakkı kazanır. Herhangi bir YGS puan türünden ham olarak 180 alamayan adaylardan, 140-180 arasında YGS puanları olan adaylar ilgili YGS puanı ile alan ön lisans (uzaktan/AÖF) programlarını tercih edebilirler.

AÖF lisans programlar için ilgili puan türünde en az 140 alma koşulu var. Bu adaylar ayrıca isterlerse (ve üniversitenin ekstra puan ölçütü yok ise) özel yetenek sınavı ile alan lisans programları için üniversitelere başvurabilirler.

Herhangi bir YGS puan türünden ham olarak 180 alamayan adaylardan, 100-140 arasında YGS puanları olan adaylar 2015-2016 yılı için, herhangi bir düzeyde, uzaktan eğitim/AÖF de dahil, yükseköğretime devam şansını kaçırmış olurlar. Herhangi bir YGS puan türünden ham olarak 180 alan adaylar, LYS'lerden istediklerine katılma hakkı kazandıkları gibi, LYS'lere katılmadan da (ya da katılsalar bile), 180'i aştıkları YGS puan türleri için, YGS ile alan lisans programlarını tercih edebilirler. Ön lisans programlarını da tercih edebilirler. Bu adaylar ayrıca isterlerse (ve üniversitenin ekstra puan ölçütü yok ise) özel yetenek sınavı ile alan lisans programları için üniversitelere başvurabilirler.

Engelli adaylardan herhangi bir YGS puanından en az 100 alanlar özel yetenek sınavı ile alan lisans programları için üniversitelere başvurabilirler.

15 Mart 2015′de yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) başvuruları dün (5 Ocak 2015 Pazartesi) 10.00′da başladı. Başvurular 19 Ocak 2015 Pazartesi 23.59′da, sınav ücretinin ödenmesi ise bankalara 20 Ocak 2015 17.00′de, ÖSYM webden 20 Ocak 2015 23.59′da sona erecek.

2015-2016 öğretim yılında yükseköğretimin tüm lisans ve ön lisans (sınavsız geçiş dahil) programlarında öğrenim görmek isteyen adaylar 2015-ÖSYS'ye başvurmak zorundadır.

Henüz mezun olmamış, son sınıf düzeyindeki adaylar başvurularını okullarında yapacaklardır.

Mezun durumdaki adaylardan daha önce ÖSYS'ye başvurmamış olanlar ile başvurmuş olanlardan öğrenim bilgilerinde değişiklik olanlar başvurularını istedikleri başvuru merkezine yapabilirler. Mezun durumdaki adaylardan daha önce ÖSYS'ye başvuru merkezi aracılığıyla başvurmuş olan ve öğrenim bilgilerinde değişiklik olmayan adaylar başvurularını; isterlerse bireysel olarak internet aracılığıyla, isterlerse diledikleri bir başvuru merkezine başvurarak yapabilirler.

YGS-2015 sınav ücreti 50 TL (sadece sınavsız geçişten yararlanacaklar 15 TL), Ziraat Bankası, Halk Bankası, Akbank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, TEB, ve PTT İşyerleri tüm şubelerinden ve internetten yatırılabilecek. Sınav ücreti ÖSYM'nin İnternet sayfasında http://www.osym.gov.tr/belge/1-12444/aday-islemleri-sistemi.html yer alan “ÖDEMELER” alanından https://odeme.osym.gov.tr/ kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.

Lise son sınıfta okuyan adaylar Başvuru Formunu doldurmuş olarak randevu saatlerinde okullarında başvurularını yapacaklar ve öğrenim bilgilerinden sadece 11-15. Maddeleri doldurup, 16-18. Maddeleri boş bırakacaklar ve okullarından bir yetkiliye bunu onaylatacaklar. Başvurudan sonra sınav ücreti mutlaka yatırılmış olacak.