Pema Fen Lisesi’nde on birinci sınıf öğrencisi olan Çağan Okur, otizm alanında birtakım çalışmalar yapıyor. Çağan Okur, ‘Tek Tık Otizm’ adındaki projesi hakkında Yenigün Gazetesine özel açıklamalarda bulundu. Okur, “Tek Tık Otizm projesi ağustos ayında başladı. Daha önce yaptığım birçok projeler de mevcut. Bunlar arasında makale yazmaktan sosyal birtakım girişimlere kadar birçok şey bulunuyor. Tek Tık Otizmin ise tüm bu farklı unsurların harmanlandığı bir proje olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.

7-6-72

İtibar suikastı yapılıyor! İtibar suikastı yapılıyor!

DÜNYADA İLKİ BAŞARDI!

Projesi hakkında bilgi veren Çağan Okur, Tek Tık Otizm projesinin otizmli bireyler için bir tür sosyal girişim olduğunu kaydetti. Sosyal etki çalışmalarında amacının otizm hakkındaki farkındalığı arttırmak olduğunu belirten Okur, “Bunun için ise çalışmalarımı anlattığım bir kitapçığı farklı kitlelere ulaşması açısından 4 dilde basmak, uzmanlarla bilgilendirici videolar çekmek ve okullarda seminerler düzenlemek gibi pek çok alanda faaliyet gösteriyorum. Bilimsel alanda ise otizmde tanıya yardım edecek VR’a entegre edilmiş bir devre üzerinde çalışıyorum. Bunun yanında VR ile terapi ve bilim seansları gibi diğer iki kısımla bilimsel alanda çeşitliği sağlamayı amaçlıyorum. Sistemimiz ise bir VR aparatı, bir jiroskop, iki led, bir breadboard ve bir Raspberry pi’dan oluşuyor. Telefon, 3B yazıcılarla hazırladığımız VR aparatının önüne takılır ve kendi hazırlamış olduğumuz 360 derecelik video açılır. Bu video tanı aşaması için özel olarak tasarlanmış olup fiziksel temasa duyarlılık, göz kontağı, işitsel duyarlılıklar gibi pek çok parametreyi ölçecek şekilde hazırlandı. Video oynatıldıkça çocuğun hangi unsurlarla etkileşime girdiği jiroskop yardımıyla tespit edilir ve veriler sisteme kaydedilir. Test sonucuna göre otizm olma ihtimali varsa kırmızı yoksa yeşil led yanar. Hazırladığımız bu yöntemle dünyada ilk kez VR’ı tanı aşamasına entegre eden kuruluş olduk. Bu ön tanı yapıldıktan sonra ise veliler yol haritasına ve daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için web sitemize yönlendirilir. Şu anda ise prototip için malzemeleri tedarik ettik ve 3B yazıcıdan gerekli aparatı çıkardık, son detaylar üzerine uğraşıyoruz. Bahsettiğim bilim seansları, videolar ve yazılar gibi diğer pek çok unsur ise oldukça uzun zamandır hizmet ediyor. Projelerimizin daha detaylı açıklamaları ve son yaptığımız şeylere isteyen kişiler ‘’One Click Autism’’ adı altında ulaşabilirler” şeklinde konuştu.

7-7-73

İLGİ DUYDUKLARI ALANLARA YÖNELSİNLER

Böyle projelerde yer almaktan çok keyif aldığını dile getiren Okur, son olarak şunları kaydetti: “Herkese, eğer ki çok ilgi duyduğu alanlar varsa onları bulmasını ve bu konularda çalışmalarını öneriyorum. Gerçekten ilginiz ve yeteneğiniz olan şeylerin peşinden koşarsanız başarılı ve başka insanlara umut olduğunuzu göreceksiniz. Bu sayede işinize dört kolla sarılacaksınız. Daha 17 yaşında otizmli bireylere umut olma mutluluğunu yaşayan birisi olarak bütün bunları söylüyorum.” 

7-8-62

TUBA KAYA

Editör: Birkan Bakay