Değerli okuyucularım yarın 10 Ocak 2023. On Ocak hem “Zirai Öğrenimin”  hem de “Çalışan Gazetecilerin Günü”dür. Bu nedenle bu gün her iki meslek grubunun önemli günleriyle ilgili kısa bilgiler vermeye çalışacağım.

Çalışan Gazeteciler Günü; 1961 yılından 1971 yılına kadar "Çalışan gazeteciler bayramı" olarak kutlanan gazetecilerimizin bu günü 1971 yılında yapılan değişiklerle, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" adını almıştır.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, yurdun ve dünyanın dört bir yanında basın ve yayın kuruluşlarında emek vermiş, vermeye devam eden ve kalemiyle dünyayı aydınlatmaya ve bilgilendirmeye çalışan gazeteciler tarafından kutlanmaktadır.

Kamuoyunu doğru ve hızlı şekilde bilgilendiren, olayların gerçek yüzünü aktarmayı sağlayan ilkeli ve dürüst gazeteciliği kendine ilke edinmiş değerli basın mensuplarımızın “Çalışan Gazeteciler Günü” kutlu olsun. Basınımızın değerli mensuplarının başarıları daim olsun.

Zirai öğreniminin 177. Yıldönümünü; Türkiye bugün Dünya’da büyük tarım ekonomisine sahip sayılan ülkeler arasındadır. Bu başarıda elbette Ziraat Mühendislerinin payı büyüktür. Zirai öğreniminin 177. yıldönümünü büyük bir kıvançla kutluyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in kuruluşu sonrası ülkenin kalkınmasının tarım ile gerçekleşebileceğini görerek “Milli ekonominin temeli ziraattır” demiştir.

Ülkemiz geride bıraktığımız yıllarda tarımsal eğitim ve öğretimde büyük aşamalar kaydetmiş olup tarım sektörümüz dünya ülkeleri ile rekabet eder duruma gelmiştir.

Ülkemizde ilk tarımsal eğitim-öğretim faaliyetleri, 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul’da bugünkü adı ile Yeşilköy semtinde bulunan Ayamama Çiftliği’nde kurulan Mekteb-i Zirai Şahane ile başlamıştır. Bu tarihten itibaren 10 Ocak Günü’ “Zirai Öğrenimin Yıldönümü” ve bu hafta ülkemizde Tarım Haftası olarak da kutlanmaktadır.

1891 tarihinde Bursa Ziraat Mektebi ile 1893 tarihinde de İstanbul Halkalı Ziraat Mektebi açılmıştır. Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar faaliyetine devam eden bu okullardan Halkalı Ziraat mektebinden çıkan birçok genç mezun olmuştur.

Daha sonra Ankara’da Yüksek Ziraat Enstitüsü kurulmuş olup bu enstitü ile Türkiye’nin ilk yükseköğretim kurulu olarak 30 Ekim 1933 yılında açılmıştır.  Bu Enstitüde 23 Alman bilim adamı ile Cumhuriyet’in ilk yıllarında yurtdışına öğretim için gönderilen kırktan fazla Türk bilim adamı da görev yapmıştır.

1946 Yılında çıkarılan Üniversiteler Yasası ve 1948 yılında çıkarılan Üniversiteler Ek Yasası ile Yüksek Ziraat Enstitüsü, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi haline dönüştürülmüştür. Daha sonra 1955 yılında Ege, 1957 yılında Atatürk, 1969 yılında Çukurova, 1975 yılında 19 Mayıs, 1981 Bursa Uludağ, 1982 Konya Selçuk Ziraat Fakülteleri açılmıştır. Son durum itibarıyla ülkemizde toplam 40 Ziraat Fakültesi (4'ünde henüz eğitim yok) ziraat mühendisleri yetiştirip lisans düzeyinde mezun vermektedir. Ayrıca bu fakültelerde Yüksek Lisans ve Doktora eğitimleri de verilmektedir.

177 yıl önce Halkalı Ziraat Mektebinde başlayan ilk tarımsal eğitim-öğretim faaliyetleri bugün farklı illerimizdeki sayıları 40 civarında olan ve ülkemizde tarımsal üretim düzeyini ve verimliliğini önemli ölçüde artmasını sağlayan ziraat fakülteleri ile devam etmektedir. Bu fakültelerde 150 dolayında bölümde her yıl 5000 civarında öğrenci alımı yapılmaktadır. Bugüne kadar yaklaşık 120 bin civarında ziraat mühendisi yetişmiştir. Bu mühendisler tohumculuktan, bitki beslemeye, sulama, bitki yetiştirme ve ıslahından hayvancılığa kadar tarımla ilgili çok farklı alanlarda ülke ve bölge tarımına hizmet etmektedir. Çok geniş bir çalışma alanına sahip olan ziraat mühendisleri birçok mühendislik disiplinini bünyesinde taşımak zorunda olduğundan farklı çalışma alanlarında Ziraat Mühendisleri faaliyet göstermektedirler.

Tarım, insanın beslenme ihtiyaçlarının karşılanması yanında, tarıma dayalı sanayinin hammaddesi olması ve dışa bağımlılığı önlemesi gibi önemli bir hizmet edenlerin sektörüdür. Son salgın ve Rusya- Ukrayna savaşı tüm dünyada bir daha öne çıkarmıştır. 

  1. Ülkemizde Zirai Öğrenim faaliyetlerinin başlangıcının 177. Yılında zirai eğitim gören öğrencilerin, bu eğitimi veren akademisyenlerin, sahada görevlerini ifa eden tarımla ilgilenen bütün meslek erbabının, Ziraat Teknisyeni, Ziraat Teknikerlerinin ve Ziraat Mühendislerinin gününü kutlar, tarım camiasına verimli bereketli nice yıllar dilerim. Hoşça kalınız.