Akdeniz'in yaşam kaynağı zeytin yaprağının tarihçesi, bu yapraktan çıkan yağın sağlıklı yaşamda kullanım alanları, bağışıklıklık sistemine pozitif etkisi

Akdeniz'de zeytin ağacı 'hayat ağacı' olarak tanımlanır ve yaprakları Akdeniz ve Avrupa'da geleneksel tedavilerde yaygın olarak kullanılan zeytin yaprağı, içeriğindeki zengin Oleuropein sayesinde, kan basıncını ve kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Ayriyeten günümüzde yaygınlaşan viral enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini destekler ve kan yağının düşürülmesine yardımcı olur. Vücuttaki serbest radikallerle mücadeleyi desteklemeye yardımcı olan antioksidan özelliklere sahiptir. Zeytin yaprağı ekstresinin başlıca aktivitelerini incelersek;

Antioksidan Aktivitesi:

Yüksek antioksidan (yaşlanma karşıtı) aktivitesiyle tanınan zeytin yaprağı ekstresi Araştırmalara göre, içeriğinde bulunan oleuropeinin vücuda zararlı olan bir takım moleküllerden temizleme yetenekleri sergilediğini ve ayrıca süperoksit dismutaz (SOD) benzeri aktivite ortaya çıkardığını göstermiştir ve yaşlanmayı geciktirmeyi desteklemiştir.

Kardiyovasküler Aktivitesi:

Zeytin yaprağı özlerinde bulunan Oleuropein, sağlıklı kalp fonksiyonlarını destekler ve vücuttaki tansiyon ve kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Yapılan çalışmalara göre koroner kalp fonksiyonunda bozulma ve, oleuropein ön tedavisinde kalp yetmezliğini önlediğini göstermektedir.

Bağışıklık Sistemi Aktivitesi:

Zeytin yaprağından elde edilen "Hayat Ağacı" olarak anılan özler, vücudun viral enfeksiyonlardan daha iyi korunmasına yardımcı olan sağlıklı işleyen bir bağışıklık sistemini destekler. Çalışmalar ayrıca, oleuropeinin önemli bir solunum yolu enfeksiyonlarına karşı antiviral aktivite gösterdiğini kanıtlamıştır.

Isviçreli doktor ve kimyager Paracelsus’un da dediği gibi ‘’ilacı zehirden ayıran dozdur’’. Bütün aktivitelerin klinik araştırmaları yapılmış olmakla beraber besin desteği de olsa Zeytin yaprağı eksresinin kullanımı ve dozlamasında mutlaka hekiminize veya eczacınıza danışınız.