Zerdeçal (Cucurma longa) bitkisi üzerinde son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalar oldukça artmıştır. Sıklıkla literatür taramalarında kullanılan Pubmed’de son 10 yılda Curcuma longa (Turmerik/Zerdeçal) ile yapılmış 2960 adet yayına ulaşılmaktadır.

Kök zerdeçal biyoyararlanımı (emilimi) oldukça düşük olan bir yapıya sahiptir. Bilimsel çalışmalarda bu durum açıkça belirtilmiştir. Biyoyararlanım; bir maddenin bagırsaklardan emilerek sistemik dolaşıma katılma oranını ifade eder. Oral (ağız) yoluyla alınan bir besinin emilimi çok düşükse vücut bu besinden tam olarak istifade edemez. Emilimi düşük olan ürünlerde biyoyararlanımı arttırmak için farklı teknolojik donanımlar kullanılmaktadır. Teknolojik gelişme ile beraber inovatif ve fonksiyonel destek ürünleri üretilmiştir. Miçelleme teknolojisi bunlardan biridir. Bu teknoloji taşıyıcı görevi görür. Biyoyararlanımı düşük olan bileşenler miçelleme teknolojisi sayesinde arttırılmış emilime sahip olur. Bu teknoloji zerdeçal’ın biyoyararlanımını 185 kat arttırabilir.

REFERANSLAR

1. Schiborr C., Kocher A., Behnam D. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol. Nutr. Food Res. 2014, 58, 516–527. DOI 10.1002/mnfr.201300724

2. cucurma longa - Search Results - PubMed (nih.gov) (Link ulaşım tarihi: 20.05.2021)