Zerdeçaldan elde edilen ekstratın etken maddesi olan curcumin’in güçlü bir antioksidan, anti-inflamatuar, yağ azaltıcı, bağışıklık sistemini güçlendirici ve merkezi sinir sisteminin çalışmasını yavaşlatıcı etkilere sahip olduğu gösterilmiştir. 1 silme tatlı kaşığı zerdeçal, ortalama 30–90 mg curcumin içerir. Yağ yakımını hızlandırdığı, sindirim sisteminde etkili olduğu, bazı araştırmalarda prostat kanseri, meme kanseri, kolon kanseri ve akciğer kanserinde etkinliği çalışmalarla gösterilmiştir ki kanserli hücrelerin çoğalmasını yavaşlatmıştır. Karaciğer yağlanmasında tedavi edici etkileri görülmekteyken, inflamasyonun giderilmesinde de etkilidir. Antibakteriyel özelliğiyle birlikte cilt problemlerinde de etkilidir.

Mise asidini arttırdığı için fazla kullanımı mideyi rahatsız eder, safra tıkanıklığı varsa şiddetlendirebilir. Kan sıvılaştırdığı için bu tarz ilaçlar kullananlar tüketimine dikkat etmelidir. Kasılmaları teşvik edebileceği için gebelerin kullanmadan önce doktoruna başvurması gerekir. Çorbalarınızı, içeceklerinize, sebze yemeklerinizde tercih edebilirsiniz.

Kan şekerini dengede tutarken, Yağ metabolizmasındaki etkisi sayesinde vücuttaki aşırı yağlanmanın dağılmasını sağlar, vücutta fazla yağ birikimini engellediğine yönelik çalışmalar vardır. Metabolizmayı hızlandıran etkilerinin yanı sıra sindirim salgılarını artırır. Bu şekilde tüketilen diğer besinlerin de daha iyi sindirilmesine yardımcı olur. Spor sonrasında ise kas ağrılarını kesmeye yardımcıdır. Yani yaptığınız egzersizden maksimum fayda sağlamak için zerdeçal tüketmek iyi bir şeçenek olduğu dair sonuçlar vardır. Depresyon tedavilerinde kullanılırken, kemik kırıklarında iyileşmenin hızlandığı görülmüştür. Zerdeçal’ın karabiberle birlikte kullanımında karabiberin içindeki piperin sayesinde zerdeçalın içindeki Curcumin maddesi tam 2000 kat daha fazla aktif oluyor.

Sağlıcakla kalın…