Tanımını yapmaya gerek duymadan zaman kavramını farklı açılardan ele alarak hayatımızda ki etkisinden bahsetmeye çalışacağım. Zamanın tanımını yapmıyorum çünkü zaman kavramı herkesin gözünde farklı olabilir ama etkisi aynıdır. Geçen yazımda insan demiştim bu hafta da zamandan dem vuralım. Zamanın içinde ilerlerken bazı kavramları ele alarak zamanı anlatmak ve anlamlandırmak isterim. Şöyle ki; zaman içerisinde kararsızlıklar, dengeler, farkındalık, plan ve program son olarak da doğru zaman kavramlarını kullanarak zamanı daha iyi tanımlayarak anlam kazandırmaya çalışacağım.

                İnsan olarak zamanla şekilleniyoruz şekillenirken de kimileri geçmişte kalıyor, kimileri gelecekte çok az sayıda insan anın kıymetini biliyor. Çoğu zaman kararsızlıklar içinde geçmişin etkisi ve geleceğin beklentisi içerisinde sıkışıp kalıyoruz. Dolayısıyla zaman içinde çırpınıp kalıyoruz. Zamanı etkili ve verimli kullanmak sanattır... Bu sanatın da çok az insan farkında. Zaman içerisinde denge önemli bir yere sahiptir. Denge deyip zamanımızı yönetirken dengeyi iyi ayarlamak gelecekteki pişmanlıkları engeller ve geçmişe bakıldığında iyi kiler olur keşkeler yerine. Denge her açıdan çok önemlidir. Mesela, aile hayatında, iş hayatında, sosyal hayatta. İnsanın olduğu her yerde denge olmalıdır. Özellikle zaman kavramında başarılı olmak için zamanı dengeli kullanmalıyız. Çok çalışmak önemlidir ama aile hayatı da bir o kadar önemlidir. Her anlamda dengeli bir zaman yönetimi uygulamak bizlere zamanı verimli yönetmemizi sağlayacaktır.

                Zaman kavramına anlam kazandırmak için farkında olmak zorunludur. Farkındalık zamanı iyi yönetmeyi sağlar. Her geçen dakikanın, saatin geri gelmeyeceğinin farkında olan anın kıymetini bilir. Zamanın farkında lığını sadece yapmış olduğumuz işlere uyarlamadan aynı zamanda kendinize, hayallerinize, umutlarınıza da zaman ayırmalısınız ki gelecekte farkına vardığınız da iş işten çok tan geçmiş olmasın. Farkındalık bir bakıma bizleri pişmanlıklardan alıkoyar.

                Zamandan faydalanmak için plan yapabiliriz. Bu planlarımız;kısa, orta, uzun vadeli olarak bize zamanımızı etkili kullanmaya olanak sağlar. Planlamak aynı zaman da işleri kolaylaştırır ve zamanın baskısını azaltır. Planlara sadık kalarak zaman içerisinde ilerlemek ve şekillenmek bizi hedefe ulaştırır.

                Zaman yolculuğumuzda çoğu zaman stratejik kararlar almak zorundayız. Almış olduğumuz kararlar hayatımızın en önemli dönüm noktaları olabilir. Dolayısıyla, bu kararları alırken içinde bulunulan zaman çok önemlidir. Örneğin; doğru zaman da alınan karar sizi hedefe ulaştırır ve pişmanlıklarınız çok olmaz buna karşın yanlış zamanda alınan karar sizi felakete götürebilir. Bu nedenle karar verirken doğru zamanda olmak hayati öneme sahiptir. Örneğin, hepimizin psikolojisi zaman içerisinde çok farklı olabilir. Karar verirken içinde bulunduğumuz psikolojik durum göz önünde bulundurulmalıdır. Ruh halimiz gün içerisinde çok farklı olabilir. Duygusal olduğumuz zamanlarda verilen kararlar çok da mantığa uymaz. Mantıklı karar vermek gerekir ve bunda da zamanın etkisi önemlidir. Örneğin; Osmanlı döneminde çoğu padişah kritik bir karar vermeden önce en az bir gün düşünürmüş çünkü insanoğlunun ruh hali sürekli değişkendir. Dolayısıyla anlık bir karar vermeden ziyade zamana bırakarak daha geniş düşünerek mantığa göre hareket etmek önemlidir.

                Görüldüğü üzere doğru zamanı bulmak çok önemlidir. Doğru zamanı yaratabilmek için zaman yolculuğu içerisinde bizlerin kararsızlıktan uzaklaşmak, zamanı dengeli kullanmak, farkında olmak, plan ve program yaparak zamanı şekillendirmek ve karar alırken doğru zamanda olmamız bizleri zamanı yönetmemizi sağlayarak kontrolü elimizde tutmamıza olanak sağlar. Umarım herkes zamanı şekillendirir, zaman şekil vermez bizlere. Son olarak Henry Van Dyke der ki; "Zaman bekleyenler için yavaştır, korkanlar için çok hızlı, yas tutanlar için çok uzun, neşelenenler için çok kısa ancak sevenler için zaman sonsuzluktur".