Yüksek dövize karşı alınan önlemler bunun karşısında muhalefetin eleştirileri ve belli meblağlar üzerinde sıkışmış kısır tartışmalar.

MERAK EDİYORUM?

Muhalefetin herhangi bir partisi iktidara gelse acaba yüksek kuru engellemek için merkez bankası enstrümanlarından hangisini farklı kullanacakta yüksek kuru indirecek?

KUSURA BAKMAYIN

Kendinizi de kandırmayın dalgalı kur sistemi içerisinde mevcut politikalara karşı yapacağınız hiçbir farklı enstrüman yok

UNUTMAYIN Kİ

Türkiye gibi ülkeler, özellikle döviz hassasiyeti çok yüksek olan ülkemizde en büyük risk primi döviz kurudur. Ayrıca döviz kuru, ülkemize yapılacak ekonomik saldırılar için ülkemiz kalesinin açık olan tek kapsıdır.

TEKRAR SORUYORUM YOK MU?

Bir kişi bile kriz dönemlerinde ve olası dış risklere açık olan dönemlerde, kur politikası olarak “Serbest Kur Rejiminin” en büyük risk pirimi olduğunu ve rahip Brunson olayından itibaren değişik dönemlerde bu kur politikasının ülkenin tüm vatandaşlarına verdiği zararın farkında değil mi? Ve bu yüksek kur riski hala devam etmemekte mi?

REKABETÇİ KUR DENİYORSA

Enerji ithalatında dışa bağımlı ve gerçekleşen ihracatın yüzde 70 oranında ithalata dayalı olan ülkemiz için rekabetçi kurdan bahsetmek şu an için mümkün bile değil

SERBEST KUR REJİMİNİN KUTSALLIĞI NEDİR?

Kur politikası olarak neden kutsuyoruz bu sistemi? Bana sorarsanız normal koşullarda zaten uygulanması gereken bir politika burada bir sıkıntı yok ama özellikle Krona- Suriye -Libya-Filistin-İsrail- Doğu Akdeniz- S 400 ve Amerika hata ve hatta üstüne son demlerini yaşayan ve bize ayar vermeye çalışan AB varken. (Bu arada ülke içi olanları ise konu bile etmiyorum) hızlıca belir bir süreliğine (geçici olarak) “Sabit Kur Rejimine” geçilmesi gerekmekte

HALA UMUTLUYUM

Mevcut kısır politik tartışmaları bir kenara koyarak teknik olarak Kur Rejimi bağlamında politikaları tartışacak akademisyen, siyasetçi, gazeteci vardır diye düşünüyorum.

YOKSA

Ben Mars’tan geldim de haberim mi yok. Dünya gerçeklerinden bu kadar uzak bir kişi olarak ben neler söylüyorum böyle. Lütfen beni ya Marsa tekrar gönderin ya da reel ekonomi politikanın gerçeklerini okuyabilen dünyalı varsa adresini verin de oraya gideyim.

SONUÇ: Hiçbir ekonomi politikası kutsanamaz. Sosyal bilim olan ekonomide koşullara, ülkelere ve risklere karşı alternatif politikalar her zaman vardır ve yeri geldiğinde uygulanması gerekir. İşletmecilikte bile BENCMARK yapılırken, birebir kopyalama yapılmaz. Marsa selamlar olsun.