Bingöl’ün Yöresel Lezzeti Şiir Tarifinin Malzemeleri

Hamuru için; 2 kg un, su, tuz
Üzeri için; yoğurt, yağ (margarin veya tereyağı), sarımsak, tuz

Şiir Tarifinin Yapılışı

Unumuzu eleyip yoğurma kabımıza alıyoruz. Sonra hamurumuzun ortasını açıyoruz. Damak tadımıza göre tuz ilave edelim sonra un ile tuzu karıştıralım daha sonra ılık suyu yavaş yavaş ilave edelim ele yapışmayacak bir hamur elde ettikten sonra tepsimizi yağlayalım. Tercihen yuvarlak tepsi hamurumuzu büyük künt haline getirip tepsimize yukarıdan baskıyla yayalım hamurun üzerini hafif yağlayıp 200 derece önceden ısıtılmış fırına atalım. İyice piştikten sonra alalım dörde bölelim daha sonra hepsini minik minik parçalar halinde ufalayalım elimizle. Ayrı bir kapta damak tadımıza uygun sarımsaklı yoğurt hazırlayalım bir tencereye alıp kaynatalım bir iki fokurdatıp kapatalım başka bir kapta bir margarin ya da isteğe bağlı tereyağı eritelim geniş çukur bir kaba ya da tepside yoğurdumuzu elimizle ufalttığımız hamurun üstüne dökelim yoğurdun üstüne de yağı gezdirip karıştıralım. Yağ ve yoğurt miktarı size bağlı afiyet olsun." (Nefis Yemek Tarifleri İnt. Sitesinden alınmıştır.)

Görüyorsunuz, "şiir" yemek isimlerine bile konu olmuş. Yemeğe kendi ismini dahi vermiş.

Şeyhülislam Yahya şöyle diyor: "Neler çeker bu gönül, söylesem şikâyet olur."

Şiir iyidir. Boş verelim gözü başka yere gönlü başka yere bakanları. İnsanları yalanla, yanlışla oyalayanları...

Biz yine bildiğimiz şiire dönelim.

- Şiir yazarken önce bir konu seçilmelidir.

- Şiir yazmaya karar verildiğinde yazılacak konu ile ilgili olarak derin bir bilgiye ve duygu yoğunluğuna sahip olunmalıdır.

- Sonra hangi ölçü ile yani serbest vezinle mi hece vezniyle mi yazılacağına karar verilmelidir. Diyelim ki hece vezniyle yazmaya karar verildi.

- Kaçlı hece ölçüsüyle yazılacağına karar verilmelidir. 8'li, 11'li, 14'lü v.s. hece ölçüleri... Şiirin bütün mısraları eşit ölçüde olmalıdır.

- Devamla, duraklı bir şiir mi yoksa duraksız bir şiir mi yazılacağı tespit edilmelidir.

- Kafiye düzeninin nasıl olacağına karar verilmelidir.

Abab, aaab, aaba, abba v.s.

- Eklerle uyak (kafiye) yapılamaz

- Yazılışları ve okunuşları aynı olan ve aynı anlama gelen kelimelerle uyak yapılamaz.

- Şiirde zaman çok önemli bir faktördür. Hangi zamanlı bir şiir yazılacağına karar verilmelidir.

- Şimdiki zaman ile başlayıp geniş zamanla, gelecek zamanla ya da bir başka zamanla devam eden ve sonuçlanan şiirlerde zaman uyumsuzluğu şiiri, şiir olmaktan çıkarır.

- Yine şiire hangi şahsa hitap edilerek başlanmışsa o şahıs ile devam edilip o şahıs ile bitirilmelidir.

Birinci tekil şahıs üzerinden anlatılmaya çalışılan bir olay, ilerleyen mısralarda diğer şahıslar üzerinden anlatılmaya geçilirse karmaşa çıkar.

- Şiirde aynı mısra üzerinde ardı ardına sıralanan ifadeler, tekil ise tekil, çoğul ise çoğul olarak devam etmelidir. Hece sayısı kaygısıyla bir tekil bir çoğul devam eden ifadeler yazım ve imla kurallarına aykırılık içerirler.

-Şiir, bir olayın, bir işin, bir eylemin, bir konunun estetik ve anlamlı ve kısa yoldan anlatılmasıdır. O halde mısra ve dörtlük sayıları kısa tutulmalıdır. Şiir uzadıkça konu dışına çıkma ve tekrara düşme tehlikesi nükseder. Şiir 7-8 kıta ile sınırlı tutulmalıdır. Şiir, şaire göre ne kadar güzel olursa olsun belli bir aralıktan sonra seyirci sıkılır ve dinlemeyi bırakarak başka konularla meşgul olmaya başlar.

- Şiir yazarken, bir başkası ile özdeşleşmiş ifadelerden mutlaka kaçınılmalıdır. Şiirin ÖZGÜN olması en önemli hususlardandır.

- Şiire konu ile alakalı güzel bir başlık konulmalıdır.

- Şiirde en vurucu dörtlükler giriş ve sonuç dörtlükleridir. İlk dörtlük şiirin kalitesi hakkında, ipuçları verir ve şiirin okunmasını sağlar. Son dörtlük ise şiirin akılda kalmasına yardımcı olur.

- Şiirde dörtlüklerin son mısraları ayak mısralarıdır. Eğer ayaklı bir şiir yazılacaksa bu mısraların hepsi birbirine uyaklı yani kafiyeli olmalıdır.

- Bir hece şiiri yazmaya karar vermişsek eğer, bu yazıda geçen bütün terimlerin anlamları iyice öğrenilmelidir. İyi şiir yazmak için Türk edebiyatında isim yapmış şairlerin şiirleri mutlaka ve mutlaka defalarca okunmalı, şiirler analiz edilmeli ve örnek alınmalıdır.

- Şiir yazıldıktan sonra, yayınlanmadan önce şiir bilgisine güvendiğimiz kişilerin tavsiye ve bilgilerine mutlaka başvurulmalıdır.

- Şiir yazmak o kadar da kolay bir iş değildir. Yapılan işe ve o sanat dalına derin bir saygı ve sevgi beslenmeli ve bu saygı ve sevgiye uygun hareket edilerek kaliteli eserler üretme gayreti içinde olunmalıdır.

- Yazdığımız şiiri ilk önce kendimiz beğenmeli, kendimizin beğenmediği şiirler, okuyucunun okumasına ve beğenisine sunulmamalıdır.

- Unutmadan, şiiri yazıp bitirdikten sonra altına tarih, şiirin yazıldığı yer ve şairin isminin yazılması unutulmamalıdır.

-Yine unutulmamalıdır ki çok beğeni alan şiirler 'kaliteli şiir' anlamına gelmez. O beğenilerin önemli bir bölümü bizi sevenler tarafından konulan beğenilerdir. Onlar şiirimizle ilgili beğeniler değildir. Şiirimizin değerlenmesini beğeni çokluğuna göre yaparsak bizde "şiir körlüğü" oluşur.

Güzel bir işle iştigal ediyoruz.

Öyleyse, şiirlerimiz de adına yakışır güzellikte olmalıdır.

Şiir gibi bir hayatınız olsun...