Gelişen teknoloji ve yazılımlarla birlikte artık yeteneği, parmak izi taramasıyla keşfetmek mümkün. Papbil Yazılım Teknolojileri Anonim Şirketi’nin geliştirerek 2017 yılında kurmuş olduğu Papbil Yetenek Analizi, parmak izinden yetenek keşfetmeye imkân sunuyor. Ar-Ge ekip ortaklarından Murat Sezer, Konya’da da açılan Papbil’de verilen hizmetleri aktarırken; konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Parmak iziyle yetenek analizi yapılarak kişinin belirgin özelliklerinin belirlendiğini belirten Sezer, “Herkesin yetkinliğinin fazla olduğu alanlar var; bizler onları ortaya çıkararak insanların o alanlara daha çok yönelmelerini sağlamaya çalışıyoruz.” dedi.

‘EN DOĞRU KARARI VERMESİNE YARDIMCI OLUYOR

Parmak izinin belirginliğiyle birlikte 3 yaşından itibaren her birey üzerinde yapılan analizle, kişinin yetenek eğilimlerinin parmak izinden belirlenebildiğini ifade eden Papbil Ar-Ge ekip ortaklarından Murat Sezer, özellikle küçük yaşlarda yapılan analizle birlikte çocukların yeteneklerine göre yönlendirilebildiğini ifade etti. Sezer, konu hakkında, “Çocuğun kendinde olan ve geliştirilmesi gereken birtakım özellikleri ve yatkınlığı olan yetenekler var. Bunları rapor halinde sunuyoruz ve veli, çocuğunu okula yazdırırken ya da farklı düzey bir okula geçiş yaparken bu verilerden yararlanarak çocuğun geleceği için en doğru kararı vermesine yardımcı oluyor.” diye konuştu.

3-1-39

YÜZDE 100’E YAKIN DOĞRU!

Yapılan analizle birlikte kişinin yatkın olduğu özelliklerin yanı sıra olumsuz yönlerinin de ortaya çıktığını belirten Sezer, “Analiz sonucuna göre yüzde 84-94 oranında doğruluk payı ortaya çıkarken, ailelerimiz eşliğinde pedagog uzmanlarımızın birtakım sorularla birlikte yaptığı istişareler sonucu, bu oran yüzde 100’e yakın hale gelmekte.” dedi. Analizlerde kişilerin yalnızca tek iyi özelliğinin ortaya çıkmadığını aktaran Sezer, birden farklı yöndeki özelliğin ya da olumsuz durumların da ortaya çıktığını belirterek, “Bir çocuğun hem sözel hem de matematiksel becerisi iyiyse her ikisinin de analizde ortaya çıkması mümkün. Bu analize, bir keşif analizi de diyebiliriz. Kişinin yeteneklerinin yanı sıra geri planda kaldığı alanlar da ortaya çıkarılarak kişinin o alanlarda kendini daha da geliştirebilmesine olanak sağlanıyor. Bize gelen ailelerin söylemiş olduğu bir söz var: ‘Siz bize bildiklerimizi söylediniz ancak bilmediklerimizi de söylediniz.’ Biz aynı zamanda çocuğun içine kapanık gibi olumsuz yönlerini de aileyle paylaşıyoruz ve çocuğun bu konularda erken yaşta kendini geliştirmesine imkân tanımış oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

ROTA GÖREVİ GÖRÜYOR!

İki tür analiz ortaya koyduklarını dile getiren Sezer, temel ve profesyonel olarak ikiye ayrılan analiz çeşitlerini şu şekilde tanımladı: “Temel analizde yukarıda belirttiğimiz özellikleri görebilirken, kişide görünür olmayan özelliklerin de görülmesini isteyen bireyler için daha detaylı bir rapor ortaya koyuyoruz. Böylelikle aktif olmayan ama üzerinde durulursa başarılı olabileceği alanları da profesyonel analizle görünür hale getiriyoruz. Nasıl ki insan bir yere gideceği zaman, rotayı bildiğinde vakit kaybetmeden hedefine daha rahat ulaşır. Bizler de insanların rotalarını belirlemelerine yardımcı oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

3-2-40

İNSAN KENDİNE UYGUN TERAZİDE ÖLÇÜLMELİ!

Osmanlı döneminde de insanların avuç içi ve yüz simalarının incelenerek mesleklerin belirlendiğini anımsatan Sezer, bunu günümüz teknolojisiyle birleştirerek bir ölçü aracı haline getirdiklerini ifade etti. Bir sınıfta farklı özelliklere sahip birçok öğrencinin bulunduğunu ve bu öğrencilerin yeteneklerinin keşfedilmesinin bu anlamda zor olduğunu söyleyen Sezer, “Her öğrencinin farklı yeteneği var ve bir öğretmen bir konuyu anlatırken herkesin aynı şekilde öğrenmesini istiyor ancak bazı kişiler görsel; bazıları işitsel ya da duyusal özelliklere sahip. Yani nasıl ki manavdaki terazi ile sarrafta bulunan terazi farklı ise; her insan kendine uygun terazide ölçülmeli. Bizler de tam olarak bunu sağlıyoruz.” diye konuştu.

SÜ ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında iş birliği SÜ ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında iş birliği

‘ŞAHSİDİR VE KORUNMALIDIR’

İnsanın özelliklerinin aynı zamanda bir hayat sırrı olmak kalması gerektiğini vurgulayan Sezer, bu sırrın öğrenildikten sonra da korunması gerektiğine değindi. Sezer, bunu şu örnekle açıkladı: “Nasıl ki banka numaramız bize özel olduğu için kimseyle paylaşmıyoruz; aynı şekilde bu özelliklerimiz de bizler için özel. Kimseyle paylaşmamak gerekiyor. Bizler de buradaki bilgileri, kişinin kendisi ya da ebeveyni dışında kimseyle paylaşmıyor; parmak izlerini analiz sonrasında siliyoruz. Kişilerden de bu özelliklerin yalnızca danışman hocalarımıza söylenmesini istiyoruz. Çocuk küçük yaşlardaysa onunla bile paylaşmamak gerekiyor çünkü bazı baskın özellikleri sebebiyle diğer özelliklerin gelişimi kısıtlansın istemiyoruz. Birtakım baskın özellikler gelişirken diğer özellikler konusunda da çocukta, ‘ben bunu yapamam’ dürtüsü oluşsun istemeyiz.”

PAPBİL 2 ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ

Papbil Yazılım Teknolojileri Anonim Şirketi olarak eğitim teknolojileri dalında ödüllendirildiklerini ifade eden Sezer, 2016 yılında ar-ge çalışmalarıyla geliştirilen yazılımla, TEKNOFEST 2022 Eğitim Teknolojileri kategorisinde Türkiye 3’üncülüğü; 2023 Eğitim Teknolojileri kategorisinde Türkiye 3’üncülüğüyle ödüllendirildiklerini aktardı.

HACER CEYLAN  

Editör: Birkan Bakay