2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı sona erdi. Konya’da 471 bin 20 öğrenci karnelerini aldı. 2022-2023 eğitim-öğretim yılı 12 Eylül 2022 tarihinde başlayacak ve 16 Haziran 2023 tarihinde sona erecek. 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında yarıyıl tatili 23 Ocak-3 Şubat 2023 tarihleri arasında yapılacak. 14-18 Kasım 2022'de birinci, 17-20 Nisan 2023'te ikinci ara tatil yapılacak. Ayrıca ikinci ara tatil, 21 Haziran'da başlayacak Ramazan Bayramı tatiliyle birleşecek. 2021-2022 eğitim ve öğretim yılının eğitim sendikası temsilcileri Konya Yenigün Gazetesine değerlendirdi.

‘ZORLU VE YORUCU BİR EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GERİDE KALDI’

Eğitim-Bir-Sen Konya İl Temsilcisi Nazif Karlıer, “2021-2022 Eğitim Öğretim yılını tamamlamış bulunuyoruz. 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı sebebiyle öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi tebrik ediyorum. Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz zorlu ve yorucu bir eğitim öğretim yılını geride bıraktılar. Eğitim ve öğretim adına verimli bir geride kaldı. Yaşanılan pandemi sebebiyle öğrencilerimiz bir buçuk yıl okula gelememişlerdi. Bu durum da öğrencilerimizin okula uyumları ile davranışlarını değiştirmişti.  Geride bıraktığımız eğitim öğretim yılında yeniden öğrencilerimiz okula alışma süreci ile geçti.  2022- 2023 Eğitim Öğretim Yılının daha güzel bir şekilde geçmesini temenni ediyorum. Öğrencilerimizin dolu dolu bir yaz tatili geçirmelerini temenni ediyorum” dedi.

EĞİTİMİN KRONİK SORUNLARI İLE İLGİLİ DE HERHANGİ BİR ÇÖZÜM ÜRETİLMEDİ

2021-2022 Eğitim Öğretim Yılında Eğitimin kronik sorunları ile ilgili de herhangi bir çözüm üretilmediğini ifade eden  Türk Eğitim- Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Ali Köç, “ Geride bıraktığımız 2021-2022 Eğitim Öğretim yılının ilk dönemi pandemi etkisi ile geçti. Öğrenciler okula ve yüz yüze eğitimde zorlaştı. İkinci dönem itibariyle bu durum ortadan kalkarak normale dönüldü.  Eğitimin kronik sorunlarının dışında ekstra bir sorun yaşanmadı. Eğitimin kronik sorunları ile ilgili de herhangi bir çözüm üretilmedi.  Bizlere göre bu yılın en güzel gelişmesi Mesleki Eğitim Merkezlerinin açılmasıydı. MESEM ile Meslek Liselerindeki öğrencilerin çıraklığa giderek oradan Meslek Lisesi diploması alabilmesi bu yılın en güzel gelişmesi diye bakıyoruz. Çünkü Meslek Liselerine gerekli önem verilmiyor. Özel sektörde ve iş alanlarında ciddi anlamda eleman eksikliği varken bir taratanda da genç işsizliğimiz yükseliyor. Buna bir çözüm üretilmeli. Öğretmen eğitimin asri unsuru. Öğretmen güçlendirilmediği sürece eğitimden çok daha fazla verim beklemek mümkün değil. Bu anlamda çok çalışma yapılmadı” diye konuştu.

KAYIPLAR 2021-2022 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA DA SÜRDÜ

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit de 2021-2022 eğitim-öğretim döneminin , eğitimin siyasi iktidar tarafından ne hale getirildiğini en net gösteren dönem olarak sürmüş ve öyle sonlandığına dikkat çekerek, “ 2021-2022 eğitim-öğretim dönemi, eğitimin siyasi iktidar tarafından ne hale getirildiğini en net gösteren dönem olarak sürmüş ve öyle sonlanmıştır. Sendikamızın titiz araştırmaları, bizzat MEB’in faaliyet raporları ve basına sızan haberler, bu eğitim döneminin eğitimde yaşanan tahribatın en görünür aralık olduğunu ortaya koymuştur. Ortada bir eğitim sistemi olmadığı, sistemli olan tek şeyin eğitimdeki yıkım olduğu rakamlarla bağıran sert bir gerçekliktir. Pandemi nedeniyle eğitimin uzaktan sürdürüldüğü bir önceki eğitim öğretim döneminde milyonlarca çocuğumuzun eğitimden uzak kaldığı, teknik ve altyapısal imkansızlıklar yüzünden mağdur olduğu, derin bir öğrenme kaybı yaşadığı MEB tarafından defaten itiraf edilmesine karşın, pandemi sürdüğü halde okullarda önlem almadan eğitimin yüz yüze başlatıldığı bu dönemde, söz konusu kayıpları gidermek ve imkanları iyileştirmek, yani eğitimde nispi de olsa adaleti sağlamak için hiçbir adım atılmamıştır” şeklinde konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim