Aksay, son birkaç gündür ülkede lodosların etkili olduğunu ve bazı evlerde maddi hasar meydana geldiğini hatırlattı. Kerem Nükte Gayrimenkul Müdürü Hasan Aksay           , “Yaşanan fırtınadan dolayı çatılar, konutlar, işyerleri ve araçlar zarar gördü. Çatı ve tabela uçması nedeniyle zarar gören araç ve konutlar oldu. Sigortanın hangi durumlarda hasarı karşılayacağının, hangi durumlarda tabelası kopan işyerine zararın rücu edileceğinin şartları var. Sigorta ya da kaskosu olmayanlar da çatısı uçan ya da tabelası kopan işyerine zararının karşılanması için dava açabilir. Şiddetli fırtına nedeniyle yüzlerce binanın çatısı uçtu, konutlar ve iş yerleri zarar gördü. Ağaçlar ve trafik ışıkları devrildi, tabelalar ve tehlike arz eden parçalar uçtu. Sadece Konya’da fırtınanın yol açtığı 300’ün üzerinde çatı uçması olayı meydana geldi. Fırtınanın etkilediği illerde ise yüzlerce araç hasar gördü” dedi.

NELER YAPILMALI?

Kasko hakkında bilgi veren Aksay, “Eğer aracınızın kasko sigortası varsa, son iki gündür yaşanan şiddetli fırtına nedeniyle aracınız, üzerine düşen çatıdan, tabeladan veya başka parçalardan ya da ağaçtan zarar görürse sigorta şirketi tüm zararınızı karşılar. Trafik sigortası fırtına nedeniyle araçta meydana gelen zararı karşılamaz. Konutunuzun konut paket poliçesi varsa, oluşan hasarı sigorta karşılar. Oturduğunuz apartmanın fırtınada çatısı uçmuşsa ve sizin konut sigortanız varsa, diğer konutların ise sigortası yoksa; çatı hasarını binadaki hisseniz oranında sigorta öder. Konutuz müstakilse tüm zararı sigorta karşılar. Konut paket sigortalarının çoğunda komşuluk mali mesuliyet ve üçüncü şahıs sorumluluk teminatları da bulunuyor. Fırtınada çatınızdan kopan parçanın bir başkasının aracına ya da komşunuzun konutuna vereceği zarar da bu teminattan karşılanır” dedi.

KONTROL ŞART

Poliçenin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Aksay sözlerini şöyle sürdürdü: “İşyerinizin paket poliçesi varsa, gerek çatı uçması gerekse fırtınanın neden olduğu tüm hasarlar sigorta şirketi tarafından ödenir. İşyeri paket poliçelerinin çoğunluğunda üçüncü kişilere verilecek zararları kapsayan teminat bulunuyor. Dolayısıyla fırtınada çatınız ya da tenteniz uçup, komşunuza zarar verdiyse sigortanızda da bu teminat varsa, sigorta şirketi bu zararı da karşılar.”

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim