Yaz tatili çocukların dinlenmesi ve kendini geliştirmesi için güzel bir fırsat sunuyor. Yıl boyunca yorulan öğrencilerin tatilde hem eğlenmesi hem de yeni döneme en verimli şekilde hazırlanması için ebeveynlerin bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor.  Eğitimci Gülcan Uyar, Yaz tatilinin çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için fırsat sunduğuna dikkat çekti.

‘OKUMAK, ÇOCUKLARA ÖZ FARKINDALIK KAZANDIRIYOR’

Kitap okumanın çocuklara öz farkındalık sağladığına dikkat çeken Eğitimci Gülcan Uyar, “National Literacy Trust, ömür boyu okuyucu olmanın derin bir okuma sevgisi geliştirmeye dayandığını belirtti Araştırmalar okuma motivasyonunun yaşla birlikte azaldığını defalarca göstermiştir. Çocuklar küçükken okumaktan hoşlanmazsa büyüdüklerinde bunu yapma olasılıkları düşüktür. Çocukların yüzde 73’ü yanlış kitap seçimleri nedeniyle okumuyor. Yaz tatili bu alışkanlığı kazandırmak için çocuklara keyifli bir fırsat sunuyor. Okuma alışkanlığı geliştirmiş çocuklar hayal kurmanın, yeni şeyler keşfetmenin, tanıdık bir öykü ya da resimle karşılaşmanın heyecanını ve güvenini yaşar. Bununla beraber empati yeteneği kazanır. Okumak, çocuklarımıza; empati yeteneği, akıl yürütme becerileri, sosyal algı kapasitesini artırma gücü ve öz farkındalık kazandırır” dedi.

‘ANNE VE BABALAR ÇOCUKLARI İLE KİTAP OKUMAYA ZAMAN AYIRMALI’

Yaz tatilinde çocuklara kitap okutmanın ipuçlarını da paylaşan Uyar, anne ve babaların çocukları ile kitap okumak için zaman ayırmaları gerektiğini söyledi.  Uyar, “Gün içerisinde çocuklarınızla kitap okumak için zaman ayırmalı. Anne ve babalar çocuklarına iyi bir rol model olmalı.  Çocuklar anne ve babalarının kitap   okuduğunuzu gördüğünde ki bu bir gazete veya dergi bile olabilir okumayı eğlenceli bir aktivite olarak göreceklerdir. Çalışan anne ve babalar bakıcılarında çocuklarına kitap okumasını rica edebilir. Çocuklara bir okuma ajandası alınarak çocukların okudukları kitapları kayıt altına almaları onlardaki başarı duygusunu güçlendirecek ve bu da onları daha fazla okumak için motive edecektir. Kütüphanelerin okuma saatlerine veya okuma gruplarının etkinliklerine katılmak sosyalleşmenize yardımcı olur ve diğer insanlarla iletişime geçmek için iyi bir fırsattır. Kütüphane veya kitabevi ziyaretleri tatilin bir rutini haline getirmeyi unutulmamalı. Haftalık ziyaretler seçimleri taze tutmaya olanak sağlar. Büyük çocukların küçük olanlara kitap okumaları için cesaretlendirilmeli.  İkisi de bu zamandan diliminden fayda görecektir. Komşularınız veya arkadaşlarınızla kitap değiş-tokuşu başlatabilir. Böylece çocuklar favori kitaplarını diğerleriyle paylaşabilir ve kitap seçimlerini çeşitlendirip, genişletebilirler. Kendi başlarına keşfedemedikleri birçok eğlenceli yanı keşfedebilirler. Anne ve babalar çocuklarını motive etmek için, onlar için düzenlenen yaz okuma programlarına katılmalarını tavsiye ediyorum.  Kitapların evin her yerinde ulaşılabilir olduğuna emin olunmalı. Bir kitap kapmayı, TV açmak veya İpad’e ulaşmak kadar kolay hale getirmek önemli. Araba yolculukları ve tatiller için yanınıza kitap almayı alışkanlık haline getirin ve seyahatler boyunca kitap okumayı kolaylaştırmak için birkaçını arabanızda bulundurun. Çoğu aile araba yolculukları için sesli kitapları tercih ediyor. Eğitim yılı boyunca yatma zamanlarını günün sonunda birlikte kitap okuyabilecek şekilde ayarlayın. Çocuklarınızın yaşına uygun kitaplar keşfetmek için zaman ayırın. Böylece yeni kitap okumaya başlayan çocuklarınızın zorlanmadan veya moral bozmadan, kendilerini meşgul edecek ve onlarda merak uyandırıcı seçenekleri olur” ifadelerini kullandı. Eğitimci Gülcan Uyar ,  atölye çalışmaları ve bireysel danışma hizmeti ile yaz ayları boyunca Öner Mustul Sanat Merkezi 'nde olacak.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim