Selçuklu Belediyesi’nin, Ahilik Haftası kapsamında ecdadın kadim bir geleneği olan çini sanatını gelecek nesillere tanıtmak ve bu sanatta farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlediği “Yaşayan Miras II. Ulusal Çini ve Seramik Yarışması”nın ödül töreni Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Düzenlenen programa AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, AK Parti Selçuklu İlçe Başkanı Mustafa Hakan Özer, MHP Selçuklu İlçe Başkanı Kemal Dığrak, CİB Konya İl Müdürü Tuncay Karabulut, Selçuklu Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Avcıoğlu ve diğer protokol üyelerinin yanı sıra akademisyenler, jüri üyeleri ve yarışmacılar katıldı.

 ‘SELÇUKLU ÇOK BÜYÜK, ÇOK ZENGİN BİR MEDENİYET’

Programın açılış konuşmasını yapan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Selçuklu demek medeniyet demek, Selçuklu demek sanat demek, Selçuklu demek kültür demek, bunu her platformda ifade edildiğini belirterek, “Çini ve seramik sanatı ise Selçuklumuzun vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bu alanda uzun zamandır çalışmalar yürütüyoruz. 1997 yılında kurulan çini ve seramik atölyemizde şu an, alanında uzman 5 sanatçımız ile Selçuklu döneminden günümüze kadar ulaşan eserlerin araştırmasını ve uygulamasını yapıyoruz. Atölyemizde, tasarımından üretimine kadar çini ve seramik sanatının tüm aşamalarını gerçekleştiriyoruz. Yine atölyemizin dışında Ahmet Keleşoğlu Sanat ve Tasarım Atölyemizde de çocuklarımıza eğitimler veriyoruz. 2013 yılında Cumhurbaşkanlığı himayesindeki “Yaşayan Miras” çalışmaları ile dünyadaki tüm Selçuklu eserleri toplanarak bir kültür hizmeti olarak kullanıma sunulmuştu. Bizler de bu hizmete katkıda bulunmak amacıyla geçtiğimiz yıl ilk defa Yaşayan Miras Çini ve Seramik Yarışmamızı düzenlemiştik. Bu yıl ise bu yarışmamızın ikincisini büyük bir katılımla gerçekleştirdik. Türkiye’nin dört bir yanındaki sanatçılarımız büyük bir teveccüh göstererek yarışmamıza 92 eser ile katılım sağladılar. Kaşi, Evani ve Seramik kategorilerindeki yarışmamıza katılım sağlayan sanatçılarımız, üretim aşamasında istedikleri tüm teknikleri kullanarak Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu dönemlerini yansıtan, her biri çok nadide, çok özgün ve çok önemli eserler ortaya çıkardılar. Tabi bu eserlerin içerisinden elbette bir seçim yapmak gerekiyordu. Jüri heyetimiz de çok titiz bir çalışmayla seçimlerini yaparak her bir kategoride 10, toplamda ise 30 eseri ödül almaya layık gördüler. Sanatçılarımıza bu yarışmamızda toplam 150 bin TL ödül vermiş olduk. Bugün burada ulusal anlamda önemli bir yarışmaya ev sahipliği yaptık. Bu yarışma sayesinde Türkiye’nin dört bir yanında çini ve seramik üzerine çalışmalar yapan tüm sanatçı ve eğitim kurumlarına ulaşmış olduk. Bu sayede, hem Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu dönemine ait çini ve seramik sanatının tanıtımına katkı sunmuş olduk hem de birbirinden kıymetli eserlerin ülkemize kazandırılmasına katkı sağlamış olduk. Buradaki özgün eserler inanıyorum ki diğer sanatçılarımıza da ilham verecek ve yeni eserlerin ortaya çıkmasına vesile olacak. Selçuklu çok büyük, çok zengin bir medeniyet. Biz de bu medeniyetin adını taşıyan büyük bir ilçeyiz, büyük bir yapımız var. Bu yapı içerisinde sanata dair, kültüre dair çalışmalarımızın payı her zaman büyük bir yere sahip olmuştur. Bu çalışmalarımıza bundan sonra da aynı hassasiyetle devam edeceğiz” dedi.

‘MİMARİYE ÇİNİ DAHİL EDİLSİN’

Mimariye çininin dahil edilmesi gerektiği fikrini ortaya atan Emekli akademisyen ve jüri üyesi Mehmet Koçer, “İsmail Öksüzler Belediye Başkanımız zamanında Kütahya’yı ziyaret etmişlerdi. ‘Hocam biz belediye olarak rutin belediye işlerimizi İnşallah layıkıyla yerine getiriyoruz. Ancak bundan sonra da kültür değerlerimizi ön plana çıkaracak faaliyetler içerisinde bulunmak istiyoruz ve bu Çini sanatına da Selçuklu Belediyesi'nde hayata geçirmek istiyoruz. Şunu diyebilirim ki çini sanatının geleceği mimaridedir. İnşallah Konya'ya yakışır şekilde mimari eserleri de görelim” ifadelerini kullandı.

‘SANAT FEDEKARLIK İŞİ’

Sanatın fedakarlık işi olduğunu söyleyen AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı ise “Eserlerini ortaya koyan kıymetli sanatçılarımızın, belediyemizin geçen yıl yaptığı gibi bu yıl da burada hem sergiyi gördük hem de dereceye giren eserlerin ödülleri dağıtıldı. Bu vesileyle belediye başkanımıza, emeği geçen tüm belediye çalışanlarımıza, jüride görev alan kıymetli hocalarımıza, arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu

‘ZENGİN BİR SANATA SAHİBİZ’

Türkiye’nin çok zengin bir sanat çeşidini içinde barındırdığını vurgulayan AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, “Sanatkâr nedir, sanat nedir diye düşündüğümüzde yolumuz çok öncelere çıkar. ‘Ben sizin Rabbiniz değil miyim?’ dediğinde ‘Rabbimizsin elbette’ dediğimizin hatırasını, o anın izini sürmekteyiz. Sanatçı sanatında Allah'ın sonsuz güzelliklerle yarattığı, dünyadaki güzelliklerden bir demet alıp, renklerden bazısını yakalayıp, görüntülerden bir kısmı gözümüze çarpıp, bunu zihninde şekillendirerek sanatına yansıtan insan olsa gerek. Bizim işte arayışımız hep o güzeller güzelini aramak, güzeller güzelinin icraatlarından, sanatkârane yaratışından kainata serpiştirdiği güzellikleri bulma çabasından ibarettir diyebiliriz. Çini de böyledir, seramik de böyledir, hat da böyledir, diğer sanatlar da böyledir. Bizim sanatımız çok zengin bir sanattır.  Bizim diğer milletlere karşı sanatımızda da bir fark olması kaçınılmazdır. Bu faaliyetlerimizin devam etmesi lazım”  diye konuştu. Konuşmaların ardından dereceye giren yarışmacıların ödülleri takdim edildi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim