Veteriner hekimliği eğitim ve öğretiminin 180’inci yılını kutlayan Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mesut Koçak, veteriner hekimliğin önemine vurgu yaptı. Veteriner Fakültesinin tarihi hakkında bilgi veren Koçak, veterinerliğin en eski mesleklerden olduğunu belirtti. Koçak, “Dünyada ilk veteriner fakültesi 1762 yılında Fransa’da açılmıştır. Ülkemizde ise veteriner hekimliği eğitim ve öğretimine 23 Ekim 1842 yılında başlanmıştır. Ancak veteriner hekimliğin geçmişi Milattan Önce 2000 yıllarına dayandığından, tarihin en eski mesleklerinden biri olarak kabul edilmektedir.” dedi. Veteriner hekimliğin önemine vurgu yapan Koçak, “Veteriner hekimlik, hayvanların ve insanların sağlığı, refahı ve çevrenin korunması amacıyla faaliyet gösteren istisnai bir meslektir. Veteriner hekimler, gıda güvenliği, biyogüvenlik, biyolojik çeşitlilik, antimikrobiyal dirençlilik ve iklim değişikliği gibi dünyanın en acil sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak için vardır.” ifadelerine yer verdi.

DÜNDEN BUGÜNE VETERİNER HEKİMLİK

Dünden bugüne veteriner hekimliğin önemi hakkında konuşan Koçak, “Kurtuluş savaşı sırasında sığır vebası serumu ile sığır vebası salgını kontrol altına alınarak ordunun lojistik gücünü yeniden kazanması sonucunda, Mareşal Fevzi Çakmak 'Eğer Türk Veteriner Hekimleri olmasaydı İstiklalimizi kazanamayacaktık' sözünü söylemiştir. Dün Mehmet Akif Ersoy, Adil Mustafa Şehzadebaşı, Şefik Kolaylı, Ord. Prof. Dr. Tümgeneral Süreyya Tahsin Aygün, Yüzbaşı Hüdai ve Kemal Cemil Beyler, Binbaşı Ahmet Bey ve daha niceleri tarihe altın harflerle kaydedilmiştir. Bugün de kovid-19 sürecinde üstlendikleri görevler ve yürüttükleri çalışmalar ile geçmişte olduğu gibi insanlığa hizmetleri devam eden, TURKOVAC aşısını geliştirerek insanlık için hizmete sunan, her türlü zorluklara hala sağlık çalışanı olarak kabul edilmeyip özlük haklarındaki mağduriyete, karşılaştıkları insanlık dışı şiddete, yok sayılmaya rağmen aynı ideal ile kutsal olan hizmetlerine devam etmektedir.” dedi.

‘VETERİNER HEKİMLİĞİ EĞİTİM VE ÖĞRETİMİNİN 180’İNCİ YILI KUTLU OLSUN’

Türkiye’de veteriner hekimliği eğitim ve öğretiminin 180’inci yılı kutlayan Koçak, “Veteriner hekim yetiştiren veteriner okullarının- fakültelerinin bilimsel eğitime başlamasının bugün 180’inci yıldönümü. Ülkemizde geçmişte olduğu gibi insan ve hayvan sağlığında nice başarılara imza atacak veteriner hekimlerin yetişmesi dileğiyle; eğitime gönül vermiş, kendini insan yetiştirmeye adamış meslektaşlarımıza saygılar sunuyoruz. Türkiye’de veteriner hekimliği eğitim-öğretiminin 180’inci yılını kutluyor; ebediyete irtihal eden meslek büyüklerimizi ve hocalarımızı rahmetle anıyor; ülkemiz, mesleğimiz, meslek mensuplarımız ve öğrencilerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyoruz. Ülkemizde veteriner hekimliği eğitim ve öğretiminin 180’inci yılı kutlu olsun.” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim