Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Konya İl ve İlçeleri Oda – Borsa Meclis Üyeleri ile İstişare Toplantısına katılarak Konya iş alemi ile bir araya geldi. Meclis üyelerinin sorun ve çözüm önerilerini dinleyen Hisarcıklıoğlu, görevlerinin iş dünyasının taleplerini icra makamlarına iletmek olduğunu söyledi.​

‘KONYA’MIZ ÖZELLİKLE SON 10 YILDA CİDDİ BİR MAKAS DEĞİŞTİRDİ’

Düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü de güçlü sanayi üretim merkezlerinden biri haline geldiklerini anlattı. Kütükcü, “ Konya’mız özellikle son 10 yılda ciddi bir makas değiştirdi.  Artık Anadolu’nun herhangi bir ili değil, Türkiye’nin en güçlü sanayi üretim merkezlerinden biri haline geldik.  26 ana sektör ve 80’in üzerinde alt sektörde güçlü sanayi alt yapımızla Türkiye’nin lider şehirleri arasındayız.  Konya’mız bugün Türkiye’nin;   4. büyük makine ihracatçısı, 4. büyük savunma sanayi ihracatçısı ve 7. büyük otomotiv endüstrisi ihracatçısı.  Türkiye’nin en fazla dış ticaret fazlası veren şehirleri arasındayız hamdolsun. 2021 yılı verilerine göre; Faydalı modelde Türkiye’de 5., Marka tescilinde 6., Tasarım başvurusunda 7., Patentte 9. sıradayız. Yani üretiyoruz, ticaret yapıyoruz, marka değerimizi de her geçen gün artırıyoruz. Diğer taraftan baktığımızda Konya’mız, artık dünyanın en stratejik yatırımlarından birisi haline gelen yenilenebilir enerji konusunda da çok ciddi mesafe almış durumda.Şu anda 950 MW ile Türkiye’nin toplam Güneş Enerjisi Santrali Kurulu güç kapasitesinin yüzde 15’i Konya’mızda” ifadelerini kullandı.

‘KONYA ANADOLU’NUN GIDA ÜSSÜ’DÜR’

Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik de Türkiye’de alınan tedbirler ile gıda krizlerinin yaşanmadığına dikkat çekerek, “Gayretlerinizle sektörlerimiz üretimini sürdürmüş, ülkemiz gıda krizi yaşamamıştır. Bu başarı; devletimizin, üretimden, istihdamdan, yatırımdan yana tavır alan üreticilerimizin, özel sektörünündür. Sektörümüzün önünün açacak, ülkemizi tarımsal üretim ve ticaretinde ileriye taşıyacak sorunlarımız elbette bitmedi. Bunları da devamlı dile getiriyor, çözüm sağlamak için uğraşıyoruz. Konya, tarıma elverişli geniş arazi yapısı ve üretimiyle tarımın başkentidir. Ülkemiz tarımsal üretiminde stratejik bir öneme sahiptir. Hububat başta olmak üzere birçok bitkisel üretimde birinci sıradadır. 958 bin büyükbaş hayvan sayısıyla 1., 3 milyon küçükbaş hayvan sayısıyla 2.’dir. Bitkisel ve hayvansal üretim değeri yaklaşık 33 milyar TL’dir. Tarımsal ürünler ihracatı 2021 yılında yüzde 24,6 artış ile 527 milyon dolardır. Tarımsal gıdaya yönelik sanayisi ile de Anadolu’nun gıda Üssü’dür” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR’

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk de Türkiye ekonomisi her şeye rağmen, her türlü zorluğa göğüs gererek büyümeye devam ettiğine dikkat çekerek, “Türkiye ekonomisi her şeye rağmen her türlü zorluğa göğüs gererek büyümeye devam ediyor.  Bu büyükte Türk özel sektörünün büyük payı bulunmaktadır. Özel sektörümüzün yaşadığı her türlü sorunu çok hızlı bir şekilde ekonomi yönetimine iletmeniz ve çok büyük bir oranda çözüm üretilmesi özel sektörümüzün durmadan yolunda devam etmesini sağlamaktadır. Konya, tarihi misyonuyla, kültürel birikimiyle ve ülkemiz ekonomisine katkısıyla ülkemiz içinde müstesna bir yere sahip önemli bir şehirdir. Bizler de Konya iş âlemi temsilcileri olarak Türkiye’nin sürdürülebilir bir ekonomik büyüklüğe sahip olması hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Konya’nın Türkiye ekonomisine katkısını, ekonomik verilerini en az bizler kadar takip ettiğinizi ve önemsediğinizi biliyoruz. Burada Konya’nın ekonomik büyüklüğünü ilerletmesinde büyük özveriyle çalışmaya devam eden iş âlemimizin temsilcilerine teşekkür ediyorum” dedi.

BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU’NDAN ODA BAŞKANLARINA TEŞEKKÜR

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, da müşterek toplantıda yaptığı konuşmada, pandemi döneminde de, oda ve borsa başkanları ile birlikte çalışarak, üyelere yönelik pek çok desteğin çıkmasını sağladıklarını ifade etti. Ancak daha yapılması gereken çok iş bulunduğunu ve sıkıntıların tam anlamı ile bitmediğini belirten TOBB Başkanı, “Bunları da takip ediyor ve dile getiriyoruz.” dedi. Hisarcıklıoğlu, hem Selçuk Öztürk, hem Memiş Kütükçü hem de Hüseyin Çevik Başkanın tecrübe ve bilgi birikiminden Ankara'da istifade ettiğini belirterek, üç başkanın da üyelerinin sıkıntılarını beklentilerini en hızlı şekilde kendisine ve icra makamlarına ilettiklerini ifade etti. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu akredite olarak üyelerine beş yıldızlı hizmet veren Konya'daki oda-borsalara bu vizyonları ve çalışmaları için de teşekkür etti

KONYA’YA 9 OKUL MÜJDESİ

Bugün TOBB, Türkiye’nin önde gelen başarılı bir kurumuysa bunda Konya’nın da payının çok büyük olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Böyle çalışkan, azimli, vizyoner başkanlar seçerek, camiamıza kazandıran, Konya’ya ve Türkiye’ye hizmet etmesini sağlayan, siz Konyalı kardeşlerime de yürekten teşekkür ediyorum” diye konuştu. Konya için 9 yeni okul müjdesi veren TOBB Başkanı şunları söyledi: “Konya’da güzel bir işe daha başlıyoruz. Biliyorsunuz, TOBB olarak burada, Başkanlarımızın girişimi sonucunda, bir Hukuk Fakültesi yapmıştık. Şimdi de Konya’daki tüm Oda-Borsa başkanlarımızın talebiyle, TOBB Yönetim Kurulunda yeni bir karar aldık. Akşehir, Beyşehir, Cihanbeyli, Çumra, Doğanhisar, Ereğli, Ilgın, Karapınar ve Seydişehir ilçelerinde birer okul olmak üzere, Konya’da tam 9 okul daha yapacağız. Konya’mıza hayırlı ve uğurlu olsun. Bir ve beraber olunca, Allah rahmeti ve bereketi de verir. Yeter ki birbirimizi ötekileştirmeyelim. Kimseyi, fikrinden, inancından, görüşünden dolayı dışlamayalım. Ortak akıl ve diyalogla her sorunu aşabileceğimizi bilelim. O zaman, ülkemizi hep birlikte daha ileriye taşıyacağız.”

Başkan Kavuş süt üreticileri ile iftarda buluştu Başkan Kavuş süt üreticileri ile iftarda buluştu

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim