Türk Kızılay ve Amerikan sosyal medya şirketi Meta, insanların bulundukları bölgedeki kan bağış noktaları ve ekipleriyle ilgili bildirimler almalarını ve bağışçı olarak kaydolmalarını sağlayan "Facebook Kan Bağışı Aracı"nı Türkiye'de resmi olarak kullanıma sundu. Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, buradaki konuşmasında, Meta'nın dünyanın birçok yerinde yürüttüğü kan bankacılığı ve bağışı uygulamalarının Türkiye'de de Facebook aracılığıyla topluma ulaştırılması noktasında ortak bir anlaşma yaptıklarını belirtti.

"KAN BAĞIŞININ ÖNEMİNİN TOPLUMDA YAYGINLAŞTIRILMASINI SAĞLAYACAK"

Kardeşlik sofrasında biraradalar Kardeşlik sofrasında biraradalar

"Bu faaliyetler, kan bankacılığı ve kan bağışının öneminin toplumda yaygınlaştırılmasını sağlayacak. Aynı zamanda kan bankalarımıza ve kan bağışı noktalarımıza erişimi kolaylaştıracak. İhtiyaç duyulan bölgelerde olağanüstü durumlarda kan bağışçılarımızın yönlendirilmesi noktasında da bize çok büyük fayda sağlayacak." diyen Kınık, Türkiye'nin 300 noktasından kan aldıklarını, bu kanları ülkenin 4 noktasına getirerek testlerini yaptıklarını ve üç parçaya ayırarak 1500 hastaneye tekrar dağıttıklarını anlattı. Kınık, her gün gerçekleşen bu büyük lojistik operasyona bağışçıların destek vermesinin, ihtiyaç duyulan kanın, ihtiyaç duyulan anda, ihtiyaç duyulan yerde olmasına büyük fayda sağlayacağını vurguladı.

KAN BAĞIŞI ARACI HAKKINDA

İnsanların kan bağışı yapabilecekleri merkezleri bulmasına ve yakınlarındaki kan bağışı merkezinde kana ihtiyaç duyulduğunda bilgilendirilmelerine yardımcı olunması amacıyla hayata geçirilen Kan Bağışı Aracı, dünyada 145 milyondan fazla Facebook kullanıcısı tarafından tercih ediliyor. Türkiye'de de kullanıma sunulan uygulamada, kullanıcıların kan bağışında bulunup bulunamayacağı yaş, sağlık durumu ve diğer faktörlere bağlı olarak belirlenecek. Facebook kullanıcılarından 18-65 yaş arasında olanlar, platforma kaydolabilecek. Uygulama kullanıcıları, yakınlarında kan bağışına ihtiyaç duyan kan bağış merkezleri hakkında bilgilendirilecek ve haber akışlarında karşılaşacakları bildirimlerle kan bağışı yapmaları konusunda teşvik edilecek. Kullanıcılar, uygulama sayesinde kan bağışıyla ilgili hatırlatmalar kurabilecek, aile ve arkadaşlarını kan bağışında bulunmaya davet edebilecek.

AA

Editör: TE Bilişim