Araçların TIR dorselerine ve kamyon kasalarına arkadan çarpmasıyla birlikte meydana gelen trafik kazalarında, can kayıplarına yol açması gün geçtikçe artıyor. 2018 yılında bu kazaların önlenmesi amacıyla Makine Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şubesi tarafından yayınlanan önerilerin dikkate alınmadığına işaret eden MMO Konya Şube Başkanı Dr. Aziz Hakan Altun, “Uyarılarımız dikkate alınmış olsaydı iki gün önce meydana gelen ve bir doktorumuzun hayatına mâl olan kazada belki de can kaybı yaşanmayacaktı” dedi.

TIR dorseleri ve kamyonların arkasından çarpmalara bağlı yaşanan ölümlü trafik kazalarını önlemek için sundukları öneriyi hatırlatan MMO Konya Şube Başkanı Aziz Hakan Altun, “Araçların TIR’lara arkadan çarpmasıyla meydana gelen trafik kazalarında, araçların TIR’ın altına girerek can kayıplarına yol açmaması ve hasarın en aza indirilmesi için TIR dorselerine monte edilebilen darbe sönümleyici tampon takılarak kazaların önüne geçilebilecektir.

TIR’ların dorselerine takılabilen söz konusu darbe sönümleyici tampon ile kazalarda yaralanmaların önüne geçilmesi, hasarların en aza indirilmesi ve en önemlisi can kaybı yaşanmaması sağlanacaktır. Güvenlik standartları kapsamında TIR dorsesinin altına metal bariyer yerleştirilmekte ancak bu metal bariyerin mukavemetinin düşük olduğu bilinmektedir. 

TIR ya da kamyonun altına giren araba neredeyse hiç hız kaybetmiyor. Bunun nedeni TIR ve kamyonların tamamına yakınında 'koruma' ya da 'darbe emici tampon' olarak ifade edebileceğimiz bir aparat olmamasıdır.

Dorsenin en arka kısmına darbe sönümleyici bir tampon sistemi tasarlanarak, dorsenin arkasındaki araç duramayıp darbe sönümleyici tampona çarptığında enerji, tampon tarafından absorbe edilerek TIR’a çarpan aracın dorsenin altına girmesini engellenebilecektir. Bu tamponun TIR dorselerine takılmasıyla ölümlü, yaralanmalı trafik kazaları önlenecek ve hasarlar en aza indirilecektir” dedi.

TIR dorsesi kazalarında arkadaki aracın duramayarak dorse altına sıkıştığına dikkat çeken Dr. Aziz Hakan Altun, “Dorse veya kasaların arkasında alçak tampon veya koruma olmaması nedeni ile çarpışmadaki ilk temas yolcu kabininde gerçekleşmekte ve iç hacim tamamen dorsenin altında kalmaktadır. Bu sebeple de bu kazalarda ölüm ve yaralanma oranı çok yüksek olmaktadır.

Son yıllarda gerek yolların yapımında gelinen nokta, gerek otomobillerin gelişen teknolojiye paralel olarak sahip olduğu yeni güvenlik donanımları sayesinde Türkiye'de özellikle ölümlü kazalar azalmıştır.  Ancak özellikle TIR ve kamyonlara arkadan çarparak hayatını kaybedenlerle ilgili bir önlem alınamaması can ve mal kaybına devam etmektedir.

Mevzuatlarda detayları olmasa dahi üretici firmalar azami güvenlik şartlarına uygun olarak üretim yapmalı, ülkemizde araçların ve yolcuların güvenliğinden sorumlu olan bakanlıklar ve kamu kurumları denetim görevlerini yerine getirmelidir.

Ayrıca ülkemizde araç imalatıyla ilgili üst kurum olan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TSE özel düzenlemelerle azami güvenlik tedbirlerini üretici firmaların almasını istemeli ve denetlemesini sağlamalıdır.

Ülkemizin kabul ettiği yeni AB mevzuatları sonucu trafiğe çıkan araçların teknolojik gelişmişliği karşısında, özellikle ticari araçların teknik denetiminin yetersizliği bu tür kazaların artması ile iyice ortaya çıkmaktadır.

Muhtemel olabilecek ölümlü dorse kazalarının önlenmesi amacıyla, önerilerimizi bir kez daha hatırlatıyoruz. Yasal düzenlemeler yapılarak ayrı bir Teknik Güvenlik Denetiminden geçirilmesiyle bu tür kazalarda can ve mal kaybı önlenebileceğini öngörüyoruz” iadelerine yer verdi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim