Karatay Belediyesi ve KTO Karatay Üniversitesi iş birliğiyle organize edilen “Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi Paneli” gerçekleştirildi. Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi Aziziye Kültür Merkezi’nde vefatının 11’inci yıl dönümünde yad edildi. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği panelde merhum Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi’yi Prof. Dr. Caner Arabacı, Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, Prof. Dr. İsmail Hakkı Atçeken, Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin ile Dr. Abdurrahman Büyükkörükçü anlattı. Programda Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca; “Tahir Büyükkörükçü Hocamız, ömrünü ilme ve İslam’a adamış, vaazlarıyla gönüllere taht kurmuş mümtaz bir şahsiyetti. Tahir Hocamız ve şehrimizin manevi bütün mimarlarını anmaya, anlatmaya devam edeceğiz” dedi.

TAHİR HOCA ÖMRÜNÜ İSLAMA ADADI

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Tahir Büyükkörükçü Hoca Efendi’nin sohbetlerindeki güzel üslubuna ve vaaz vermedeki maharetine vurgu yaptı. Kılca; “Tahir Büyükkörükçü Hocamız, ömrünü ilme ve İslam’a adamış, vaazlarıyla gönüllere taht kurmuş, şehrimizin manevi rehberlerinden mümtaz bir şahsiyetti. Vaaz ve sohbetlerinde dinleyicilerine ilmi ve irfanı en güzel üslupla sunan, vaaz vermedeki mahareti dolayısıyla Tahir Büyükkörükçü hocamız, “Sultanü’l-vaizin” olarak tanınıyor. Bütün vaiz ve hatipler için rol model olan öncü bir âlim olan; güzel sözlü, zarafet ve nezaket sahibi Tahir Büyükkörükçü hocamızı bu vesileyle rahmetle anıyorum. Bizler de Karatay Belediyesi olarak, hayatımıza ve gönül dünyalarımızda büyük izler bırakmış değerli büyüklerimizi daha iyi tanıtmak, gelecek nesillerimizin de bu engin denizlerden istifade edebilmesine katkı sunmak için anma programları yapıyoruz. Bugün de hizmet aşkıyla dolu bir ömür geçiren, kürsülere sultan olan ve gönüllere taht kuran merhum Tahir Büyükkörükçü Hocamızı anıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘HAK VE HAKİKİKATI ANLATIRDI’

Tahir Büyükkörükçü Hoca’nın ilim adamı ve gönül adamı olmasının yanında aynı zamanda önemli bir dava adamı da olduğunu söyleyen Hasan Kılca, sözlerini şöyle tamamladı: “Hocamız bir aşk eriydi. Onun verdiği vaazlar, hakkın sesini yüreklere taşıdı her daim. Hemen yanı başımızdaki Kapu Camii kürsüsündeki vaazları; insanımıza, evlerimize ve tüm şehrimize huzur ve gönül aydınlığı verdi. Tahir Büyükkörükçü Hocamız; sürekli olarak dünya hayatının nasıl değerlendirilmesi gerektiğini ve her zaman hoş görülü olmamız gerekliliğini söyledi. Yaşamı boyunca da bize muhabbet bıraktı. Tahir Büyükkörükçü hocamız; bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sohbetleriyle, muhabbeti ve tavsiyeleriyle aramızda olmaya devam edecek. O’nun mesajları hala kulaklarımızda ve gönlümüzde. Allah ondan razı olsun, bizi cennetinde buluştursun inşallah. Tahir Hocamız her zaman, ‘Mevlâ bizi iman neşesinde zirve olan sevgili kullarının zümresinden eylesin’ duasını dile getirirdi. Ben de aynı temennilerde bulunuyor, programımıza katılan tüm misafirlerimize saygılarımı sunuyorum.”

‘KONYA’YI KONYA YAPAN İNSANLARDANDI’

Panelin oturum başkanlığını yapan KTO Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, “Cuma günlerini iple çekerdim onun fasih Türkçesi ile edebi dili, olaylara yaklaşımı bambaşka geliyordu bizlere. Konya’da sadece merhum Tahir Hoca’yı dinlemek için her eve teypler alınmıştı ve o kayıtlar defalarca dinlenirdi. Tahir Hocam, Hacı Veyis Efendi ve Hacı Veyiszâde Efefendi’den sonra Konya’yı Konya yapan insandı.  Allah hepsinden razı olsun” ifadelerini kullandı.

‘TÜM MÜSLÜMANLARIN DERDİYLE DERTLENİRDİ’

Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin de, panele katılanlara merhum Tahir Büyükkörükçü Hoca Efendi’nin biyografisini okudu. Tahir Büyükkörükçü Hoca Efendi’nin çok yönlü bir insan olduğunu anlatan Bekir Şahin, merhum Tahir Hoca’nın yanlızca bir vaiz değil, aynı zamanda Türkiye’nin tüm dünyanın ve Müslümanların derdiyle dertlenen önemli bir şahsiyet olduğunu aktardı.

‘TAHİR HOCA ÖNEMLİ BİR ŞAHSİYETTİR’

KTO Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı, Tahir Büyükkörükçü’nün yaşadığı dönemin önemli bir şahsiyeti olduğunun altını çizdi. Caner Arabacı, “Hocamızın yetiştiği bu döneme baktığımız zaman savrulma, devasa büyüklüktedir. Yani İslam Medeniyetine bağlı kültürümüzü tanıyan anlayan insanların sesleri kısılmıştır. Böyle bir ortamda Tahir Hoca haykıran bir sestir. Yani ezik ve yenik biri değil; gürleyen ve anlattığında İslam Medeniyetine samimiyete bağlı bir ses” dedi.

‘GÜZEL ÖRNEKLER ANLATIRDI’

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Atçeken ise Tahir Büyükkörükçü Hoca Efendi’nin bazı önemli hatıralarını panele katılanlarla paylaşarak merhum hocanın vaazlarında etkilendiği isimlerden bahsetti. İsmail Hakkı Atçeken, şunları aktardı: “Hocamız, vaaz ve sohbetlerinde Abdülkadir Geylani, Beyazid-i Bestami Hazretleri, Cüneyt-i Bağdadi gibi mutasavvıflardan birbirinden güzel menkıbeler anlatırdı. Yine Muhiddin-i Arabi ve İmam-ı Şarani gibi mutasavvıflardan da örnekler verirdi. Dolayısıyla tasavvuf ve evliyaullah aleyhine konuşulmasına izin vermez ve böyle yapanlara karşı da sert bir tavır takınırdı.”

‘ALLAH DOSTUYDU’

Oğlu Dr. Abdurrahman Büyükkörükçü de babası Tahir Büyükkörükçü’yü anlattı. Babasını anlatırken zaman zaman duygusal anlar yaşayan Abdurrahman Büyükkörükçü, “Babam gerçekten bir dava adamıydı. Şu memlekette İslam’ın hakim olduğu ve müminlerin yüzlerinin tamamıyla güldüğünü görmek istiyordu. Hep o günleri bekleyerek de ömürlerini geçirdiler. Kürsüde ne söylediyse evde de o tatbik olunurdu. Kendileri büyük bir Allah dostuydu. Rabbim haliyle hâllenmeyi, yolunun yolcusu olmayı nasip etsin inşallah” ifadelerini kullandı. Programın sonunda merhum Tahir Büyükkörükçü Hoca Efendi için okunan hatimler için dua edilirken; Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca da panelistlere ve katılan vatandaşlara teşekkür ederek programa katkılarından dolayı konuşmacılara plaket takdim etti.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim