Selçuklu Belediyesi kültürel anlamda çalışmalarına da devam ediyor. Şehrin kültür ve sanat hayatına farklı bir boyut kazandıran Selçuklu Belediyesi düzenlediği etkinliklerle gelenekleri de sürdürüyor. Konya’nın kendine has geleneği olan ve Regaip Kandili’ni kutlama etkinliklerini içeren şivlilik “Selçuklu Şivlilik Çocuk Festivali” renkli görüntüler oluşturdu. Selçuklu Belediyesi’nin çocuklar için özel olarak düzenlediği 2-6 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ‘Selçuklu Şivlilik Çocuk Festivali’ dün Selçuklu Kongre Merkezi’nde resmen başladı. Festivalde çocuklar için özel hazırlanan Keloğlan, Hacıvat-Karagöz, Nasreddin Hoca, müzikal gösteriler, yüz boyama, satranç, hikâye oyunları, futbol, seminer, eğitim gibi birçok sosyal faaliyet bulunuyor. Düzenlenen etkinliğe ise aileler ile birlikte çocuklar adeta akın etti. Çocuklara çeşitli hediyelerinde dağıtıldığı şivlilik etkinliğine binlerce çocuk katılırken, Selçuklu Belediyesi’nin etkinliği göz doldurdu.

‘ÇOCUKLAR İÇİN BİRÇOK ETKİNLİK VAR’

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, şivlilik etkinliğinde çocuklara unutamayacakları bir anı yaşatmak istediklerini belirterek, 6 Şubat’a kadar devam edecek olan programa 7’den 70’e herkes davet ettiklerini açıkladı. Pandemiden dolayı iki senedir birçok organizasyonu ertelemek zorunda kaldıklarını hatırlatan Pekyatırmacı, “Şivlilik organizasyonunu da yine çok yoğun bir ortamda çocuklarımız için gerçekleştiriyoruz. Biz Selçuklu Belediyesi olarak yine pandemi döneminde de çocuklarımızı unutmadık. Onların hediyelerini evlerine kadar ulaştırdık. Birebir çocukların içerisinde olduğu bir organizasyonu gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim. 6 Şubat’a kadar hem programlarla hem konferanslarla, atölye çalışmalarıyla, müzikal gösterilerle, seminerlerle, gün boyu etkinlerimiz devam edecek. Bu geleneğimizi festival havasında da önümüzde ki yıllar devam ettireceğiz. Şuan çok yoğun bir ilgi var. Pandemi de bu tür faaliyetlere gerçekten hasret kalmıştık. Ailelerin ve çocukların ilgisinden de çok memnunuz. Biz yüksek sayıda bir katılım gerçekleştiğini düşünüyoruz. Çocuklar buraya geldikleri zaman kaliteli bir vakit geçirecekler. Farklı platformlarda bilgilenme, çocukların kendilerini keşfetme yönünden değişik organizasyonlar yapıyoruz. İnşallah bu organizasyonlarla çocukların sosyal hayatına katkılar sağlayacağız. Bunun kültürel hayatlarına da büyük faydası olacak. Resim, çini, ahşaba varıncaya kadar eğitimine ve öğretimine fayda sağlayacak atölyelerde burada bulunuyor. Yine burada drone gösterileri, farklı dijital oyun platformları, Keloğlan, Niloya gibi gösterilerimiz var. Çocuklarımız burada eğlenceli vakit geçirebilecek” dedi.

‘TÜM İSLAM ALEMİNİN MÜBAREK ÜÇ AYLARINI KUTLUYORUM’

Selçuklu Belediyesi olarak çocukların eğitim hayatına katkı sunmaya devam edeceklerini aktaran Pekyatırmacı, “Çocuklar ileride kendi hayatlarına deneyim katacak etkinliklerin sahibi olacak. Farklı hatıralar biriktirebilecekleri ortamları kazandırmış oluyoruz. Konusunda uzman, akademisyen, yazarlar, tıp doktorları tarafından ailelerimiz içinde konferanslar var. Konferanslarla birlikte çocukların fiziksel gelişimi, psikolojik gelişime katkı sağlıyoruz. Çok değerli bilgileri uzmanlarımız ailelere vermiş oluyor. Şivlilik etkinliğinde çocuklara unutamayacağı bir hatıra yaşatalım dedik. Etkinlerimiz Pazar gününe kadar devam edecek. Tüm vatandaşlarımızı ve çocuklarımızı Selçuklu Kongre Merkezi’nde ağırlamaktan büyük gurur duyarız. Üç ayların başlangıcındayız. Ramazan ayı yaklaşıyor. Bu üç aylar içerisinde kandil gecelerimizi kutluyoruz. Müslümanlar için buda önemli bir süreç. Ben tüm Müslüman aleminin mübarek üç aylarını kutluyor, hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diyerek düşüncelerini aktardı.

‘İŞE TEMELDEN BAŞLAMAK LAZIM’

Eğitimci Yazar Melih Tuğtay ise, ‘Eyvah Çocuğum Entel Mi Oluyor’ adlı bir konferans verdi. Tuğtay, çocukların günümüz şartlarında kendini iyi ifade edebilmesi ve iyi iletişim kurmayı öğrenebilmesi gerektiğini ifade etti. Çocukların gündelik hayat dışında sanata önem vermesi gerektiğini ve bunun yeni bir bakış açısı kazandırabileceğini açıklayan Tuğtay, “Mesela çocuğumuz bir mühendis, doktor, avukat olsun istiyoruz. Ne olursa olsun, hangi mesleği yapmak isterse yapsın neye ihtiyacımız var? Sanata ihtiyacımız var. Yeni bir bakış açısına ihtiyacımız var. Çocuklarımız insanlarla iyi iletişim kurabilmeyi öğrenmelidir. Örnek verecek olursak, şehirleşmeden belki de hepimiz şikayetçiyiz. Ne yapabiliriz bunu düzeltmek için? Elimden ne gelir? Güzel kandil mesajı atmayı bile becerebilirsek, o zaman güzel şehirleşmelerde olabilir. Güzel Cuma mesajı atarsak, o şehir düzelir, güzelleşir. Yani işe kendimizden başlamak lazım. Çünkü bu işler öncelikle hep ufaktan başlar. Bunun faydasını 20 yıl sonra görürüz belki ama her şey düzelir. Kandil mesajı demiştim, bunu kopyala yapıştır yerine çocuğun kendisi yazabilirse o zaman demek ki her şey değişebilir. Bir sonra ki kuşak işte bir çocuk mühendis ya da avukat olabilir. Mimar olabilir. Yerel yönetici olabilir” dedi.  

‘ÇOCUKLARIMIZ KENDİNİ ANLATABİLMELİ’

Bilgi sahibi olabilmenin önemine değinen Tuğtay, “Bugün bilmediğimiz bir konu hakkında gelişen teknolojiyle beraber anında bir şey öğrenebiliyoruz. Doğru kaynaklardan araştırma yaparsak, bilmediğimiz bir konuyu öğrenebiliriz. En detaylı konu hakkında bile. Youtube’de bile bunları keşfedebiliriz. Bir çoğumuz eskiden lise mezunuyken bilgi sahibi gözüyle bakılıyordu ama şimdi öyle değil. Bilen kişi çok azdı. Şimdi ise lise mezununu bile kimse pek takmıyor. Üniversiteyi bırakın, yüksek lisans ya da doktora yapılması isteniyor. Biri senin bilgili olduğuna saygı duyması için. Bir insanı aslında iş hayatında ön plana çıkaran şey nedir? Bir takım çalışması iki kendini iyi ve doğru ifade edebilmesi önemli. Diğeri ise iyi iletişim kurması. Gençlerin aslında bugün ki şartlarda yapması gereken kendini iyi, doğru şekilde anlatabilmesi, problemleri kendi başına çözebilmesi önemli” diyerek sözlerini tamamladı.

SAMET AKTAŞ  

Editör: TE Bilişim