Meram Belediyesi, bir sergiye daha ev sahipliği yapıyor. ‘Habbeden İmameye Sabır Yolculuğu’ Tespih Sergisi, Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde tesbih severlerle buluştu. Meram Belediyesi ve çok sayıda tesbih üreticisinin buluştuğu sergiye, Koleksiyoner Mustafa Genç ev sahipliği yaptı. Tesbih ustaları ile hayranlarını birleştiren sergiye, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Vali Vahdettin Özkan, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Konya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Mehmet Hilmi Kağnıcı, ASKON Şube Başkanı Yakup Yıldırım, AK Parti Meram İlçe Başkanı Mustafa Dolular, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Berivanlı, Hattat Yrd. Doç. Hüseyin Öksüz, Koleksiyoner Mustafa Genç’in yanı sıra STK Tesilcileri, tesbih ustaları ve tesbih severler katıldı. Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan sergi, ilk günden yoğun ilgi görürken protokol üyeleri teşbihleri tek tek inceleyerek bilgi aldı.  22 ustanın emeğiyle açılan sergi, 22-25 Ekim tarihlerinde Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde tesbih severlere açık olacak.

‘TAŞ YA DA TAHTA İNSANIN DİLİNDEN ANLAR MI? TESBİH ANLIYOR’

Tesbihe duyulan ilginin farklı sözlerle gönüllerde taht kurduğunu söyleyen Vali Vahdettin Özkan, ‘‘Sevda, muhabbete yönelik öyle duygular vardır ki o duygular bir şekilde sanatla tezahür ediyor.  Sanat mecralarının en güzelinin tesbih olduğunu bugün bir kez daha fiilen müşahede ettim. Böyle bir organizasyonu ilimizde gerçekleştirenlere çok teşekkür ediyorum. Bu vesileyle organizasyonda olan bütün sanatkar ve sanat severleri de canı gönülden kutluyorum.’’ şeklinde konuştu. Herkesin kalbinin bir kenarında tesbih sevdasının bulunduğuna değinen Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, insanın tesbihle yoldaşlık ederken, tesbihin de insana sırdaşlık ettiğini söyledi. Tesbihin vefalı bir arkadaş olduğunu söyleyen Kavuş, ‘‘Tesbih; düşüncenin, tefekkürün, sohbetin en güzel yoldaşlarındandır. Her bir tanesinde sabır, şükür, zikir, umut, nefes ve muhabbet var. Tesbihi bir devlet başkanının elinde de görürsünüz; sokaktaki vatandaşın elinde de. Alimin elinde de görürsünüz; cahilin elinde de. Bu açıdan bakınca tesbih, her derde merhem olan bir ilaç; her sevince ortak olan bir dost; her zevke hitap eden bir şaheser gibidir. Taş ya da tahta insanın dilinden anlar mı? Tesbih anlıyor işte. Tesbih taneleri, insana bu kadar yakın.’’ dedi. Bu sergide meraklıların büyük bir mutluluk yaşayacağını, meraklı olmayanlar için de merak uyandıracağını söyleyen Kavuş, sergide emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür etti.  Sergide 3 önemli olayın yaşandığını söyleyen AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, bu olayları şöyle aktardı: ‘‘El emeği, göz nuruyla ortaya koydukları çalışmaları için sanatçılarımız, çalışmaların destekleyicisi olan koleksiyoncularımız ve her türlü sanat ve kültür faaliyetlerin kıymetli hemşerilerimizle buluşmasını sağlayan bu güzel mekân… Bu sanatı artırmak adına 7’den 70’e, erkeği kadını, genci ve yaşlısıyla gelecek nesillere aktarmak adına önemli bir organizasyon. Büyük bir emek var, ben hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Sergimiz hayırlı olsun.’’ 15 günde bir kültürel faaliyetle buluştukları için Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ’a teşekkür eden AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, ‘’İlk günden yoğun ilgiyle karşılanan sergi için emeği geçen adı gibi genç olan Mustafa Genç’e ve emeği geçen ustalarımıza teşekkür ediyorum.’’ ifadelerini kullandı.

‘TESBİH SANATINA YÖNELİK DÜZENLENEN İLK SERGİ’

Tesbih sanatının Türk kültürü ve tarihinde büyük önem taşıdığını söyleyen Koleksiyoner Mustafa Genç, sergilerinin tesbih sanatına yönelik düzenlenen ilk sergi olduğunu vurguladı. Usta ile hayranı bir araya getirdiklerini ifade eden Genç, “Bu sanatın böyle güzel bir organizasyonla sizlere sunulmasında emeği geçen Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş Bey’e ve tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Habbeden İmameye Sabır yolunu beraber kurduk. Kurucusundan yolcusuna yanımızda yer alan herkese şükranlarımı sunuyorum.’’ şeklinde konuştu. Tesbihin Allah’la kul arasında bir yol olduğuna değinen Tesbih Ustası Zekai Şenyurt, ‘‘Tesbih; sanatkarın elinden çıkmış bir eser, şoförün aracına astığı bir obje, kul ile Allah arasında bir araç, erkeklerin elinde oynadıkları bir oyuncaktır, dua, zikir ve sabırdır. Bu sanata gönül veren emektarlara çok teşekkür ediyorum.’’ dedi.

‘ELLERİ, KAFASI VE YÜREĞİYLE ÇALIŞAN İNSAN, SANATKARDIR’

Tesbihin yapım aşamasındaki sabırdan, sabır çekildiğinden dua tanelerine işaretinden dolayı, serginin isminin ‘Habbeden İmameye Sabır Yolculuğu’ olduğunu söyleyen Sergi Koordinatörü Aydın Menderes Orkun, ‘‘Sergi fikrimizi paylaştığımız katılımcı ustalarımızın büyük özveri ve desteğiyle bugün sizleri bu eşsiz sanat eserleriyle buluşturmayı başardık. Elleriyle çalışan insan işçi, elleri ve kafasıyla çalışan usta, elleri, kafası ve yüreğiyle çalışan insan ise sanatkardır. Ülkemiz için çok kıymetli bu isimlere, bir kez daha buradan teşekkür ediyorum.’’ dedi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim