MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen programa konuk olan TİKA Başkanı Serkan Kayalar, TİKA'nın, Türkiye'nin kalkınma iş birliği alanında projeler üreten bir kurum olduğunu, beş kıtaya uzanan faaliyet coğrafyasında çeşitli projeleri hayata geçirdiğini ifade etti. TİKA’nın faaliyetlerini yakından takip ettiklerini dile getiren MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı, “Ülkemizin özellikle son 10 yılda dünyada çok etkin bir yapıda olduğunu bizler iş dünyası temsilcileri olarak yakinen görmekteyiz ve ülkemizin sadece ticari anlamda değil; kültürel, sosyal, insani değerlerdeki aktif faaliyetlerini de bilmekteyiz. Bizleri daha iyi bilgilendirmesi adına, TİKA Başkanı Serkan Kayalar’ı MÜSİAD Konya şubemize misafir ettik” diye konuştu. TİKA’nın 5 kıtada, 60 ülkede, 62 ofisle hizmet veren bir kuruluş olduğunu ifade eden TİKA Başkanı Serkan Kayalar “Bizim milletimiz, Osmanlı’dan günümüze dek yardımlaşma kültürüne sahip bir millettir Yardımlaşma, bizim kültür ve maneviyatımızda var.

Cumhuriyetin ilk dönemlerinden bugüne kadar ortaya koyduğumuz yardımlaşma, dayanışma ve tecrübe paylaşımı, Türkiye’nin önemini ortaya koyuyor. 1992 yılında kurulan TİKA'nın ilk ofisleri, Türk Cumhuriyetlerinde açılmıştı. Daha sonra Balkanlar'a ve diğer bölgelere uzanarak yeni ofislerimizi açtık. Başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere Türkiye’nin tarihi ve kültürel bağının bulunduğu tüm coğrafyalara yönelik iş birliği ve güç birliğini geliştirmek üzere 1992 yılında Dışişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan TİKA, 1999’da Başbakanlığa bağlanırken, 2018’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlandı. İlk temsilciliğini 1993’te Kırgızistan’da açan TİKA, bugün dünyanın 5 kıtasında, 60 ülkede 62 adet Program Koordinasyon Ofisi aracılığıyla hizmet veriyor. Kuruluş döneminde, Türk Cumhuriyetlerinin kendi sosyal yapısını üretmesi, teknik altyapısını üretmesi gibi alanlara yoğunlaşan TİKA, bu ülkelerin yardıma muhtaç konumdan, yardım eder seviyeye gelmesiyle birlikte de onlarla ortak projeler üretmeye başladı. 1992-2002 arasında 10 yılda 2 bin proje gerçekleştiren bir kuruluşuz. Bugün 30 bin projeye ulaşmış, senede 2 bin proje yapan bir kuruluş haline geldik. Neden proje sayısı arttı? Çünkü Türkiye ile TİKA’nın öyküsü birbiriyle iç içe. Türkiye 2000'li yıllardan sonra güçlü atılımlar yapan, güçlü siyasi iradenin olduğu, artık dış politikada girişimci ve insani diplomasi dediğimiz diplomatik yönü vurguladığımız bir döneme girdi” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

Selçuklu Belediyesi’nin dev sağlık yatırımı Konya’ya değer katacak Selçuklu Belediyesi’nin dev sağlık yatırımı Konya’ya değer katacak