Meram, bu yıl da dolu dolu geçti. Kentsel dönüşüm kapsamında kooperatif sayısını 9’a yükselten Meram Belediyesi, çeşitli hizmetlerle çalışmalarına devam etti. Yeşile doğaya olan duyarlılığını bir kez daha gösteren Meram Belediyesi, Meram Bağları, lavanta bahçesi, ‘Her Meramlı için bir fidan’ projesi gibi faaliyetlerle örnek oldu.

MERAM YEŞİLİNİ BAHÇELERLE GÜÇLENDİRİYOR

Herkesin merak ettiği dillere destan güzelliği ile Meram Bağları, yeniden hayat buldu. Hayata geçirilen Meram Bağları Projesi, turizmde farklı bir rota oluşturuldu. Yeni Meram ve Yaka Caddesi'nin kesişiminde yer alan 18 bin metrekarelik araziye, bin adet üzüm ve 200 adet meyve ağacı dikilerek taş ev yazlık bahçesiyle oluşturulan bağın Konya’nın gözde mekanlarından olması bekleniyor. Ayrıca Dere Mahallesi’nde 20 bin metrekare alanda oluşturulacak olan lavanta bahçesi, Meram’a değer katacak. Lavanta fidelerinin dikildiği ve çevre düzenlemesinin tamamlanmak üzere olduğu bahçe, şehre sosyal hayattan turizme kadar pek çok yönden hareketlilik getirecek.

MERAM’DA HİZMET HAMLESİ!

Sosyal belediyecilik hizmetlerine önem veren bir kurum olarak yine yatırımlarla yoluna devam eden Meram Belediyesi, Millet Kıraathanesi ile Emekliler Lokali'nin de içerisinde yer aldığı Gazze Sosyal Tesisi ve Eyyüb-el Ensari Camii, düzenlenen törenle 2022 yılında Meram sakinlerinin hizmetine açıldı. Konya’nın ilk E-Spor Merkezi de bu yıl Meram’da hayat buldu. Mehmet Ali Özbuğday Gençlik Merkezi’nde açılan E-Spor Merkezi ile birlikte YouTube Akademi, Dijital Oyun Atölyesi ve Yeni Nesil Öğrenme Merkezi’nin de açılışı gerçekleştirildi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KOOPERATİF SAYISI 9’A ULAŞTI

Meram’da bu yıl temelleri atılanlarla birlikte belediyenin öncülük ettiği kooperatif sayısı 9’a ulaştı. Kentsel dönüşüm ihtiyacını en çok hisseden ilçelerin başında gelen Meram’da dönüşüme ve konut açığının kapatılmasına katkı sağlamak amacıyla kooperatifler hızla yükselirken yaklaşık 8 bin aile, yeni yapılan evlerine taşındı. Aynı zamanda ilçe genelindeki atıkların daha verimli şekilde toplanması için yeni döneme geçilerek çöp konteynerlerine yerleştirilen sensör sistemiyle doluluk ve yangın riskine karşı sıcaklık oranı uzaktan takip edilebilir hale geldi. Doluluk oranı uzaktan takip edilecelen sistem sayesinde oluşabilecek yangınların da önüne geçilirken proje, yaklaşık 1 Milyon TL’lik uygun bir bütçeyle faaliyete geçirilirken tasarrufa büyük ölçüde katkı sağlanacak.

BUZLANMAYA ÇÖZÜM YOLLARDA

Buzlanma riskine karşı aldığı önlemlerle diğer ilçelere de örnek olan Meram Belediyesi, 2021 yılında yapılan ar-ge çalışmaları sonucu faaliyete geçirdiği buzlanma önleyici sistemi, 2022 yılında yaygınlaştırdı. Kış döneminde yollardaki buzlanmayı önleyen örnek rötar fiskiye sistemi aracılığıyla atılan özel solüsyon sayesinde yolda oluşan buzun anında çözülmesini sağlandı. Sistem, Gödene Mahallesi Hanedan Caddesi’nden sonra Köyceğiz Mahallesi’nde Necmettin Erbakan Üniversitesi Köyceğiz Kampüsü’nde uygulamaya başlandı.

HER 3 MERAMLIDAN BİRİNİN AĞACI VAR

Meram Belediyesi’nin yeni yeşil alan çalışmaları 2022 yılında da hız kesmeden devam etti. Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş tarafından başlatılan ‘Her Meramlı için bir fidan’ projesi kapsamında ilçeye kazandırılan koruluk alan, 678 bin 525 metrekareyi bulurken, ‘Her Meramlı için bir fidan’ projesi çerçevesinde Meram’da son dört yıl içinde dikilen fidan sayısı ise 127 bin 822 oldu. 2019 yılında 232 bin 710 metrekare koruluk alan ve 50 bin adet fidan dikilirken, 2020 yılında 108 bin 953 metrekare koruluk 29 bin 609 adet fidan, 2021 yılında 100 bin 150 metrekare koruluk alan ve 30 bin 113 adet fidan, 2022 yılında ise 236 bin 712 metrekare koruluk alan ve 18 bin 100 adet fidan kazandırıldı. Son dört yıl içinde ise Meram, toplamda 678 bin 525 metrekare koruluk ve 127 bin 822 adet fidan ile donatıldı. Meram Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar çerçevesinde ayrıca 2022 yılı içerisinde 7 ayrı fidanlık alanda toplam 16 bin 200 metrekare meşelik yapımı gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalar sonucu her 3 Meramlıdan birinin dikili ağacı oldu.   

ENGELLİ NAKİL ARACI TAHSİS EDİLDİ

Meram Belediyesi, engellileri de unutmayarak yeni bir hizmete imza attı. İlçe genelinde, toplu ulaşım araçlarını kullanmakta zorlanan tekerlekli sandalyeli engelli bireyleri, hastane randevularına götürecek olan ‘Engelli Nakil Aracı’ hizmete girdi. Engelliler ve diğer tüm dezavantajlı gruplar için başlatılan çalışmayla fiziki engeli nedeniyle tekerlekli sandalye kullanma mecburiyetinde olan ve toplu ulaşım araçlarını kullanamayan engelliler artık ‘nakil aracıyla hastane randevularına yetişebilecek.

MUSTAFA ARSLAN

Editör: TE Bilişim