Medeniyet Derneği Konya il temsilciliği ve Selçuk Üniversitesi Medeniyet Gençliği Topluluğu işbirliği ile Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salon’unda Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin’in konuşmacı olarak katıldığı 21. Yüzyılda Medeniyet Tasavvuru konulu söyleşi gerçekleştirildi. Düzenlenen programa ilgi yoğun oldu. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Medeniyet Gençliği Topluluğu Başkanı Mehmet Kaan Ünverdi, SÜ Medeniyet Gençliği Topluluğu olarak medeniyete gönül verenlerin, din ve millet uğrunda dertlenenlerin fikir karargahı ve inanç merkezi olduğuna dikkat çekerek, “Bir medeniyetin ihyası, Bir medeniyetin inşası parolasıyla çıktığımız bu yol; kalıplara hapsedilmiş yüksek kültürümüze ve mevcudu ideal gösteren idealsizliğe karşı üniversite gençliğine yeni bir medeniyet anlayışı ortaya koyacağına inanıyoruz.  Bizler, tarihin omuzlarımıza yüklediği kutsal sorumluluğa, birlik, beraberlik ve kardeşlik ikliminde iyiye ve güzele medeniyete hizmet ederek gelecek nesillere aktarmaya kararlıyız. Günümüz popüler kültürünün medeniyet coğrafyamızdan yarattığı tahribat ve insan değerini özünden uzaklaştırarak aşağı çekme çabası aşikardır. İşte bu vahim ve vehim gelişmeler Medeniyet Gençliği birlikteliğinin ve beraberliğinin ortaya çıkmasını zaruri çıkmıştır.  Geleceğin inşası için, bugünün zevk ve sefasını elinin tersiyle itenlerin sesi olan Medeniyet Gençliği Topluluğu, şerefli bir maziden aydınlık bir atiye uzaman milli bir şuur köprüsüdür” ifadelerini kullandı.

‘AMACIIMIZ DEĞERLERİNDEN HABERDAR VE BU DEĞERLERİ YÜCELTECEK BİR NESLİN YETİŞMESİ’

Medeniyet Derneği’nin, tarihi ile barışık, kendi medeniyet değerlerinden haberdar ve bu değerleri yüceltecek bir neslin yetişmesi gerektiğinin farkındalığıyla neslimize hitaben kurulmuş, ilim, kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren bir dernek olduğuna dikkat çeken Medeniyet Derneği Konya il Temsilcisi Veyis Ersöz, “Ana temamız, yaratıcının varlığı ekseninde doğruyu duya ve duymaya azmeden gençliğin inşasıdır. Hayatın akışında zaman akçesini paylaşacak, imle emek verip eğlencesinde dahi Hikmet arayan insan evladını meseleyi idrakinden ötürü kucaklamak isteyen biz, koca bir medeniyetin gençliğiyiz. Bu bağlamda bu programlarımıza üniversiteli kardeşlerimizle beraber devam edeceğiz” diye konuştu.

‘MEDENİYET, KENDİ KÜLTÜREL KODLARI ÜZERE OLUŞUR, GELİŞİR VE ŞEKİLLENİR’

Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin katılımcılara 21. Yüzyılda Medeniyet Tasavvuru konulu söyleşi gerçekleştirildi. Şahin, Medeniyet ’in insanlığın yaşadığı zaman dilimi itibariyle geldiği son düzey aşama olarak hayata yansımakta olduğunu ifade ederek, “Tabi bu düzeyin arka planında yani medeniyetin dayandığı kültürel bir yapının olduğu da unutulmamalıdır. Zira her medeniyet, kendi kültürel kodları üzere oluşur, gelişir ve şekillenir. Dolayısıyla kültürle medeniyet arasında da çok yakın bir ilişkiden söz edilebilir. Bu anlamda her medeniyetin dayandığı kültürel kodlar yapılar farklı farklıdır. Zaten dünya insanlık tarihinde kurulan her medeniyetin kendine göre bir insan, evren ve Allah tasavvuru olmuş yani kendi dünya görüşünü yansıtmıştır. Medeniyetler, en genel anlamda maddeci dünya görüşüne, mistik denilen bir düşünce sistemine ve madde ile mana dengesine, buna dünya-ahiret dengesi de denilebilir, şeklinde bir tasnife tabi tutulabilir. Bu anlamda maddeci dünya görüşüne dayanan, materyalist de diyebileceğimiz, medeniyet tasavvur ve uygulamaları, maddeyi merkeze almakta ve ona göre bir sistemi ifade etmektedir” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim