Mart ayının ilk günlerinde sıcak ülkelerden Türkiye'ye gelerek baharı müjdeleyen leylekler, Beyşehir Milli Parkı'ndaki Leylekler Vadisi'nde kar sürpriziyle karşılaştı.

Her yıl geniş leylek kolonilerini ağırlayan vadide, yoğun kar yağışı nedeniyle yuvaları beyaz örtü altında kalan geçmen kuşlar beslenme sorunu da yaşamaya başladı.

Ardıç ağaçlarının üzerindeki yuvaları beyaz örtüyle kaplanan leylekler, bir yandan yaşam alanlarının bakım ve onarımı için çalı taşımaya devam ederken, karla kaplı arazide yiyecek arayışına girdi. Soğuk havadan oldukça etkilenen kuşların, yuvalarında hareketsiz kaldıkları, zaman zaman ayak değiştirerek ve kanat çırparak soğuktan korunmaya çalıştıkları gözlemlendi. Leyleklerin karlı kaplı yuvalarındaki adeta kartpostallık görüntülerini fotoğraflamak isteyen fotoğraf tutkunları da vadinin yolunu tuttu. Fotoğraf sanatçısı Seyit Konyalı, vadideki yaşamı yıl boyunca fotoğrafladığını söyledi.

Sürekli fotoğraflarını çektiği Leylekler Vadisi'nde göçmen kuşları ilk kez kar örtüsü altında ölümsüzleştirmeye çalıştığını belirten Konyalı, mart ayında yağan karın kendileri için ilginç anları fotoğraflama imkanı sunduğunu dile getirdi.

 "LEYLEKLER İÇİN ZORLU BİR MÜCADELE"

Konyalı, baharı müjdeleyen leyleklerin vadiye yaklaşık 15 gün önce geldiğini anımsatarak, şöyle devam etti: "Bugünkü görüntülerde leylekler baharı değil, sanki kışı müjdeledi. Mart ayında sürpriz kar yağışıyla ilginç bir doğa olayı yaşadık. Leyleklerin karla mücadelesi ilginç görüntüler oluşturdu. Gece kar yağışının başlaması üzerine sabah fotoğraf tutkunu arkadaşlarla vadiye geldik. İnanılmaz görüntülerle karşılaştık. Yuvaların tamamının dolu olmadığını, leyleklerin çoğunun arazide olduklarını gördük. Eşlerin, getirilen çalılarla yuvaları tamir etmesine şahit olduk. Şu anda zor durumdalar. Sürekli ayak değiştirerek, hareket ederek ısınmaya çalışıyorlar. Leylekler için zorlu bir mücadele ama başarıyorlar."

AA

Editör: TE Bilişim