Konya Aydınlar Ocağı, 101 yaşına giren Konya’nın asırlık hayır çınarı Halil İbrahim Sayar’a Şükran Gecesi düzenleyerek büyük vefa örneği gösterdi. Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve Memleket Tv’den çevrimiçi olarak canlı yayınlanan Şükran Gecesi’nde, emekli İmam Mustafa Erol’un kısa aşrı şerif tilavetiyle başlayan sohbette hayırsever işadamı Halil İbrahim Sayar, hayatından kesitler sundu ve yaptığı hizmetler hakkında bilgi vererek başından geçen hatıraları dile getirdi. Asırlık Konya çınarı H. İbrahim Sayar, “Aslen Sille doğumluyum. Anaların anası babaannem Elmas Ana, çocuğunun biri üç yaşında diğeri bir yaşında iken kocası vefat etmiş. O devirlerde Sille çok zengin ve 380 ticarethanesi bulunuyordu. Ticaret hayatı orada idi. Rumlar tarafından idare edilen bir belde idi.” dedi. Babası Sıdkı Usta’nın yedi yaşındayken Silleli duvarcı Ömer ustanın yanında çırak olarak işe başladığını ve Hacı Hasan Camisinin inşaatında amele olarak çalıştığını ve 18 yaşında da usta olduğunu ifade eden H. İbrahim Sayar, annesi Elmas’ın 100 yaşına kadar yaşadığını söyledi.

‘İLK KADIN KUR’AN KURSUNU BEN AÇTIM’

İlk defa Koşucu Halit Camisini yaptırdığını belirterek yaptığı hayır hizmetleri hakkında şunları dile getirdi: “Alâeddin Camisi1950’de açıldığı zaman içerisi askerî malzeme doluydu. Caminin bütün kilimlerini Şerafettin Camisinin arkasında bir yere yığmışlar. Tamiratını yaptırdıktan sonra o camiyi de faaliyete geçirdik. 1951’de Konya İmam Hatip Okulu’nun yapılması sağladık. İlk kadın Kur’an kursunu 1962’de açma bendeniz fakire nasip oldu. İplikçi Camisi arkeoloji müzesi idi. Millet para vererek girerdi. Dönemin bakanına gidip oranın boşaltılmasını sağladım. Tamiratı da fakire nasip oldu. Ziraat Bankası ve Postahane dahil orası büyük bir medrese (İplikçi) imiş. Minaresi de talebelerin ezan seslerini duyması için şadırvana yakın caminin kıble tarafındaydı. Hava Üssü Camisini de1974’de ben fakir yaptırdım. Mahmud Sami Ramazanoğlu Külliyesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni iki sınıflı olarak 1995’te açtık. İhsaniye’deki Sayar Camisi 1955’de imam eviyle birlikte 100 metrekare minaresiz ve şadırvansız olarak yapılmıştı. Cami 2001’de yıkıldı, inşaatı 2005’te bitti ve 545 metrekare minareli, şadırvanlı olarak 2009’da ibadete açıldı.

NECİP FAZIL’DAN HATIRA

Necip Fazıl ile çok sevişirdik. 1946’da askerden yeni gelmiştim. Necip Fazıl da o yıl Konya’ya geldi. Üstâd param yok dedi. Benden 500 lira istedi. Senet yapalım dedi. Bunu ben 50’şer lira Büyük Doğu göndermek suretiyle ödeyeceğim dedi. Tabi hiç birini göndermedi. Senedi buldum ve çocuklarına gösterdim. Bugünün parasıyla 15 bin lira falandı. Ben 500 lirayı severek vermiştim. Neticede sevindiler ve memnun oldular. Oğlu Mehmet, bana 129 eserinden oluşan bir sandık kitap yolladı.”

‘SAĞLIĞIMI TUTTUĞUM ORUÇLARA BORÇLUYUM’

Sayar ayrıca, Ramazan günlerinden ayrı olarak Pazartesi ve Perşembe günleri devamlı oruçlu olduğunu ve “Oruç tut, sıhhat bul” hadisi gereği devamlı oruç tuttuğunu belirterek “Çünkü oruç insan sağlığına şifadır. Ben sağlığımı yuttuğum bu oruçlara borçluyum” dedi. Sayar, oğlu Kamber Haşmet Sayar’la geldiği Aydınlar Ocağı’nda 1 saat 30 dakika süren konuşmasının sonunda dinleyicilere “Beni dinlediğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Cenab-ı Hakk böyle hayırlı günleri nasip etsin inşallah” diye teşekkür etti.

KONYA’NIN HAYIR ÇINARINA TEŞEKKÜR PLAKETİ

Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, 16 Ekim 1920 Sille doğumlu ve Cumhuriyet’le yaşıt olan Halil İbrahim Bey’e teşekkür plaketini, 100 yaşına girdiği 2020 senesinde vermeyi düşündüklerini fakat “Koronavirüs salgını dolayısıyla geçtiğimiz sene buna muvaffak olamadık. Kısmet bu yılaymış. Doğumunun 101’inci, hizmetlerinin 91.yılında Konya’nın hayır çınarı Halil İbrahim Sayar beyefendiye teşekkür eder, sıhhat, afiyet ve hayırlı ömürler dileriz” diyerek takdim etti. Sohbetin sonunda Sayar’a 101 numaralı Türk bayrağı ve Konyaspor armalı yelek armağan edilerek giydirildi. Aydınlar Ocağı’nın “Büyük Selçuklu Mirası Müzeler” adlı iki ciltli kitabını ise Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin ve emekli Konya Müftü Yardımcısı Mehmet Emin Parlaktürk takdim ettiler. Sohbete gelen katılımcılara ise, Dr. Mehmet Ali Uz’un yazdığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi yayınları arasında çıkan “Asırlık Bir Konya Çınarı Halil İbrahim Sayar” kitabı hediye edildi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim