Büyük Öğrenci Projesi ile Türkiye'de eğitim alan Çuvaşistanlı Tatiana Ok, Konya'da yaşadığı süre içinde öğrendiği Türk yemeklerini Ruslara ve Çuvaşlara tanıtıyor. Türkiye'de 1990'larda uygulamaya konulan Büyük Öğrenci Projesi ile Rusya Federasyonu'na bağlı Çuvaşistan Cumhuriyeti'nden gelerek Türkiye'de Konya Selçuk Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünü bitiren Çuvaş Türkü Ok, Türkiye'de yaşadığı yılları anlattı. Sovyetler döneminde yurt dışına çıkmak izine tabi olduğu için Türkiye'ye daha önce hiç gitmediğini belirten Ok, girdiği sınavı kazanarak öğrenci projesi sayesinde 1995'te ilk defa Türkiye'yi gördüğünü ifade etti. Ok, "Türkiye’ye gittiğim için mutluyum, bunu gururla söylüyorum. Bana çok deneyim kazandırdı. Hem kültürel hem tarihsel hem ekonomik anlamda Türkiye'nin bana çok katkısı oldu." dedi. Türkiye deyince aklına ilk olarak Ayasofya Camisi'nin geldiğini vurgulayan Ok, Türkiye'de toplumla kaynaştıklarını ve yaşamın kendisini etkilediğini dile getirdi.

‘TÜRKİYE MİSAFİR SEVİYOR’

Türkiye'deki misafirperverlik kavramının hayatına büyük etkisi olduğunu anlatan Ok, şunları aktardı: "Türkiye'de yaşadığım sürede benim için en büyük alışkanlık yemek kültürü oldu. Türkiye'de çok zengin yemek türü var. Çuvaşistan'da Çuvaşlara, Ruslara Türk yemeği yaparak onlara Türk yemek kültürünü tanıtıyorum. Bazıları Türk yemeklerini biliyor ama ben daha çok Anadolu insanları gibi Anadolu yemekleri yapıyorum. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilere böyle katkıda bulunuyoruz." Ok, Rusya'da bulunduğu süre içinde en çok Konya'yı özlediğini belirterek "Mevlana'nın türbesine girince insan orada huzur buluyor, düşünceleri değişiyor. Mevlana, 'Ne olursan ol gel' demiş. Bu yüzden orayı çok özlüyorum." dedi.

‘KONYA’DA TANIŞTIK’

Türk olan eşi ile Konya'da tanışıp evlendiğini aktaran Ok, evlendikten bir süre sonra ailesiyle Çuvaşistan'a geri döndüğünü ve eşiyle Türkiye'de kuyum sektöründen öğrendiklerini uygulamaya başladıklarını kaydetti. Tatiana Ok, Çuvaşistan'da kuyumculukla ilgili ilk üretimi kendilerinin yaptığını belirterek, "2013'te Çuvaşistan Cumhurbaşkanı geldi, tebrik etti. Biz sadece alyans üretiyoruz. Kalingrad'dan Kamçatka'ya kadar ürün satıyoruz. Tasarımlarda hem Rus hem Türk kültürünü birleştirip üretime çevirmek zor oldu ama yapabildik. Makineleri ve ustaları da Türkiye'den getirdik. Başardığımızı düşünüyorum." diye konuştu.

AA

Editör: TE Bilişim