Mücellidhane’de Ramazan Geleneği Mücellidhane’de Ramazan Geleneği

Şehir Plancıları Odası Konya Şubesi tarafından Selçuklu Kongre Merkezi’nde Geçmişten Günümüze Konya’nın Kentsel Gelişim Süreci konulu panel gerçekleştirildi. Düzenlenen programa Meram Belediyesi Başkan Yardımcısı Selahattin Özçelik, Şehir Plancıları Odası Konya Şube Başkanı Osman Örs, Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Dr. Aziz Hakan Altun, Mimarlar Odası Konya Şubesi Başkanı Armağan Güleç Korumaz ile Şehir Plancılar, Şehir Plancılar öğrencileri ile akademisyenler katıldı.

‘YAŞANAN DEĞİŞİMLER BİREYLERİN ŞEHİRLERDEN BEKLENTİLERİN DEĞİŞMESİNİ SAĞLADI’

Düzenlenen programın açış konuşmasını yapan Şehir Plancıları Odası Konya Şube Başkanı Osman Örs, “Günümüzde teknolojin gelişmesiyle birlikte insanoğlunun ihtiyaçlarının ve şehirlerden beklentilerin değişmesi şehirlerimizin gelişmesine, büyümesine ve değişmesine neden olmuştur. Bu değişim zaman içerisinde sosyolojik, ekonomik, yapısal, hukuksal, yasal ve yönetsel yapı çerçevesinde planlanan ya da planlananın dışında gerçekleşebilmektedir.  Şehirlerimizin gelişimindeki ilk ve en önemli basamak olan planlama mesleği; biz şehir plancıların mesleki etik, ilke ve karar mekanizmaları doğrultusunda kamu yararı gözeterek en sağlıklı bir biçimde kentsel gelişmenin sağlanabilmesidir. Bu çerçevede şubemizce düzenlenmiş olduğumuz ‘Geçmişten Günümüze Konya’nın Kentsel Gelişim Süreci’ panelimizde değerli hocalarımızın sunumları ile Konya şehrinin geçmişine dokunmaya çalışacağız. Bizlere salon konusunda destek olan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’ya katkı sağlayan hocalarımıza, Yönetim Kurlu Üyelerimize ve İŞKUR programı kapsamında odamızda çalışan meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.  Açılış konuşmasının ardından Konya Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mimar ve Şehir Plancısı Prof. Dr. Ahmet Alkan’ın oturum başkanlığı yaptığı panelde Konya’nın tarihsel süreçteki rölü, KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ tarafından tasavvuf yapılarının Konya’da şehirleşmeye etkileri, Konya Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Şehir Plancısı Prof. Dr. Mehmet Çağlar Meşhur tarafından Konya’nın mekânsal gelişimini etkileyen dinamikler ve Mimar Şehir plancısı Faruk Koçak 1980 sonrası Konya kentinin planlama deneyimleri katılımcılara anlatıldı.

‘KONYA PLANLAMA GEÇMİŞİ AÇISINDAN ZENGİN BÜNYEYE SAHİP’

KTÜN Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çağlar Meşhur “Araştırmaya ilk başlayınca Konya’nın bu kadar planlama geçmişi açısından zengin bünyeye sahip olduğunu bilmiyordum. Ciddi bir birikimi var Konya’nın” dedi.  Ahmet Hilmi Nalçacı’nın Konya’da belediyecilik anlayışının gelişimden öncü bir kişi olduğunu ifade eden Nalçacı, “Konya, belediyecilik noktasında gerçekten çok ileride bir şehir” şeklinde konuştu. KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ ise “Konya, 1071’den İznik’ten sonra başkent oldu. Türkler, Konya’ya gelince Alaaddin Tepesi’ndeki surun içine yerleşti. Medrese, cami yapıldı. Güvenliği sağlamak için surun içine yeni bir sur yapıldı. İç kalenin dışına tasavvuf yapıları yapıldı. Sur, bir süre sonra nüfusu taşıyamaz olmuş. Bir kısım Sille’ye yerleştirilmiş. Nüfus sürekli arttı. Yeni mahalleler oluştu. Çarşı, pazar oluştu. Konya’da birkaç yapı dışında Selçuklu’dan kalma ev ve mahalle yok” dedi.  Program soru cevap ile son buldu.

İBRAHİM HAKKI BÜYÜKHARBUT

Editör: TE Bilişim