Sözlükte barana; Grup, takım, kafile, kalabalık, göç, küçük kervan, aile fertleri olarak geçmektedir. Eski Konya dilinde kullanılan şekli ise oturma gurubu, arkadaş topluluğu olarak kullanılıyor. Bu kapsamda, birlik ve beraberliğiyle örnek bir şehir olan Konya’da, bu oturma gurupları veya baranalar bir gelenek haline gelmiş durumda. Mahalle arkadaşlıkları, okul arkadaşlıkları, hafızlık arkadaşlıkları, iş ortamıyla oluşan dostluklar, sportif faaliyetlerle oluşan dostluklar gibi nedenlerle biraraya gelen insanlar, belli periyotlarla oturup kalkıyor, dostlukları devam ettiriyor.

ÖNCEDEN DAHA YAYGINDI

Konya’nın baranaları ve oturma gurupları bugün yeni nesil tarafından unutulmuş olsa da, daha önceki yıllarda bu dostluklar oldukça fazlaydı. Şuanda oturan gurupların büyük çoğunluğu zaten bu geleneği yaşamış ve sürdüren insanlardan oluşuyor. Bu birliktelikler, oturmalar toplumsal yapının güçlü kalması, birlik ve beraberlik duygusunun canlı tutulması adına büyük faydalar sağlıyor. Ancak ne var ki, bu güzel gelenek yeni nesiller tarafından devam ettirilmiyor, güçlü dostluklar, arkadaşlıklar kurulamıyor.

KARAHÖYÜK’TE BARANALAR

Konya’nın eski mahallelerinden, daha önce şehir merkezine uzak kalsa da şimdilerde şehrin içinde kalan Karahüyük Mahallesi’nde oturma gurubu geleneği hala yaşatılıyor. Mahallede yaş guruplarına göre irili ufaklı, birçok oturma gurubu bulunuyor. Bu oturma gurupları belli periyotlarla biraraya gelerek dostluklar perçinleniyor, dost, muhabbet ortamları oluşuyor. Bu baranalardan biri de 1970’li yıllara dayanan arkadaşların, aradan geçen zamana rağmen direnen dostluklarıyla oluşmuş durumda. Bir gurup mahalle arkadaşının oluşturduğu oturma gurubu, her ayın belirlenen bir Cumartesi günü toplanıyor, hasret gideriyor. Oturma her ne kadar yemekli olsa da, yemekle sınırlı kalmıyor, dini sohbetler de gerçekleştiriliyor. Böylece barana, hem dostluk mekanı hem de güzel bir sohbet ortamıyla sonlanmış oluyor.

BARANADA KİMLER VAR?

Karahüyük’teki bu barana 1970 yılından buyana gelen dostlukla oluşurken, şuanda bu kişilerin yaşları ortalama 50 civarında. Bu oturma gurubunun daimleri ise; Mevlüt Kuntoğlu, Hüdaverdi Kılınç, Hasan Çağla, Ahmet Küçükyağcı, Mehmet Yanar, Abdullah Yaz, Adem Şahin, Zekai Erten, Hüseyin Kıl, Memiş Pirinç gibi isimlerden oluşuyor.

OTURMALARDA NELER YAPILIYOR

Uzun yıllardan beri devam eden bu oturma gurubundaki sohbetler oldukça güzel ve dolu geçiyor. Her ay farklı birinin ev sahipliğinde gerçekleşen oturma genelde yemek ikramıyla başlıyor. Yemeğin ardından çay sohbetiyle devam eden oturma, sonrasında

İlahiyatçı Milli Eğitim Bakanlık Müfettişi Mevlüt Kuntooğlu’nun sohbeti ile devam ediyor. Sohbetin ardından oturma Kuntoğlu’nun duası ile sona eriyor.

MAHALLE HAKKINDA GENEL BİLGİ

Kuzeyinde Harmancık ve Durunday bulunan, batısında Kozağaç, güneyinde Hatıp ve Alakova, doğusunda ise Hasanköy bulunmaktadır. Günümüzde Meram ilçesi sınırları içerisinde yer alan bir mahalle olan Karahüyük, adını aynı adla anılan , tarihçilere göre en eski yerleşim yerlerinden olan “höyük”ten almıştır. Daha önce köy olan Karahüyük 1981 yılında mahalleye dönüşmüştür. Karahüyük Konya ilinde yer alan tarihi höyüklerin en önemlilerinden birisidir. Karahüyükte kazılar 1953 yılında Ord.Prof.Dr.Sedat Alp başkanlığında başlamıştır. Zaman zaman ara verilen kazılar 1982 yılında sona ermiştir. Kazılar sonucunda Orta Tunç, Asur Tcaret Kolonileri, Erken Tunç, Geç Kalkolitik Çağlarına ait kalıntılar bulunmuştur. Karahüyük kazıları sonucunda çıkarılan çeşitli formlarda pişmiş toprak kaplar, üzüm salkımı şeklinde kandiller, hayvan biçimli kaplar, bronz halkalar, silindir mühürler ve diğer eserler Konya Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.  Yerleşim itibarı ile meskün imarlı alanların yanında sınırları içerisinde verimli tarım arazileri bulunmaktadır. Tarım ve hayvancılığın yanında nüfusun büyük bir bölümü ticaret ile meşgul olmaktadır. 2019 yılı TÜİK verilerine göre toplam nüfusu 7599 kişidir.

 

  

Editör: TE Bilişim