Konya Barosu 2022 Olağan Genel Kurul Toplantısı hafta sonunda gerçekleştirildi. Konya Barosu mevcut Başkanı Av Mustafa Aladağ’ın aday olmadığı seçimlerde Vefa Grubu Adayı Av. Oktay Unkur, Etkin Avukatlar Grubu Adayı Av. Elif Kizir, Demokrat Avukatlar Grubu Adayı Av. Güneş Gül ile Birlik Grubu Başkan Adayı Av. Halil Özkan yarıştı. Konya Barosu’nun yeni başkanı Vefa Grubu Adayı Av. Oktay Unkur oldu. Düzenlenen Genel Kurula CHP Konya İl Başkanı Avukat Barış Bektaş ile çok sayıda avukat katıldı. Konya Barosu Başkan adaylarından Vefa Grubu Adayı Av. Oktay Unkur bin 12 oy alırken, Demokrat Avukatlar Grubu Adayı Av. Güneş Gül 859, Birlik Grubu Başkan Adayı Av. Halil Özkan 384, Etkin Avukatlar Grubu Adayı Av. Elif Kizir da 372  oy aldı.

Başkan Altay: “Konyalılara hizmet ediyor olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” Başkan Altay: “Konyalılara hizmet ediyor olmaktan büyük mutluluk duyuyorum”

‘GÖREV SÜRECİMİZDE SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN SEFERBER OLDUK’

Düzenlenen Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan Konya Baro Başkanı Avukat Mustafa Aladağ, 2022 Olağan Genel Kurulun hayırlı olmasını dileyerek, “Avukatlık mesleği tartışmasız olarak yargının ayrılmaz parçasıdır. Avukatların meslek örgütü olan baroların ise çok önemli sorumlulukları vardır. Görev yaptığımız 15 aylık süreç boyunca sizlerin sorunları ile olabildiğince ilgilenmeye gayret ettik. Avukatlık mesleğinin onuruna yaraşır bir şekilde mesleğimizi icra etmek için önümüze çıkan engelleri aşmaya çalıştık. Baronun; yargı erkinin savunma kurumu olduğunu her fırsatta eylem ve söylemlerimizle ortaya koyduk. Meslek sorunları, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve insan hakları konusunda yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır diyerek; yapacak işlerimiz, söyleyecek sözümüz var diyerek; "...bitmedi, her şey yeni başlıyor" anlayışı ile durmadan çalıştık. Göreve geldiğimiz tarihinden bu yana; şahsım, Yönetim Kurulumuz, Disiplin Kurulumuz, Denetleme Kurulumuz, TBB Delegelerimiz, Komisyon üyelerimiz ve İlçe Baro Temsilcilerimizle birlikte sorunları çözmek için seferber olduk. Çözdüklerimiz oldu, çözemediklerimiz oldu. Biz bir sorun çözerken bizim dışımızdakilerden kaynaklı başkaca sorunların ortaya çıktığına şahit olduk” dedi.

‘SEÇİM ÇALIŞMALARINDA İLGİNDE MEMNUN KALDIK’

Genel kurulda meslektaşlarına hitap eden Konya Barosu Birlik Grubu Başkan Adayı Halil Özkan, Baro’nun bir meslek örgütü olduğuna dikkat çekerek, “Baro bir meslek örgütüdür. Her türlü siyasi ve ideolojik tavırdan ve eylemden uzak olmalıdır. Bu anlamda hiçbir siyasi veya ideolojik açıklama yapmamalı, siyasi bir tutum takınmamalıdır. Siyasi iktidar bugün a partisinden yarın b partisinden olabilir. Yine bir siyasi iktidar bugün a dediğine yarın b diyebilir ve konjonktürel gelişmelere göre politikasını değiştirebilir. Bu itibarla siyasi veya ideolojik tavırla hareket edilmesi baroya her daim zarar verecektir. Baro bir mesleki dayanışma örgütüdür ve bu kapsamda meslektaşların itibarı ve kazancı odak noktası olmalıdır. Adliyedeki birimler başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla, borsa ve odalarla, üniversitelerle, meslek birlikleriyle, adalet bakanlığıyla, Konya’ya yön veren STK’larla sıkı bağlar kuracak ve yereldeki tüm sorunları köklü şekilde çözeceğiz. ülke genelinde avukatlar lehine atılacak adımlar sadece eleştirel bir tavırla değil olumlu, yapıcı, düzeltici bir üslupla kazanılabilir grubumuzun baro seçim sürecindeki yaklaşımı , üslüp ve tutum meslektaşlarımızın takdirlerine sunduğumuz projelerimiz ve yapıcı tavrımızın, meslektaşlardan karşılık bulduğunu gördük. Bu durumdan ziyadesiyle memnunuz” diye konuştu.

‘KONYA BAROSU VE MESLEKTAŞLARIMIZ İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞACAĞIZ’

Konya Barosu Başkan Adayı Avukat Oktay Unkur ise 6 yıldır Konya Barosu yönetimin gruplarında olduğuna dikkat çekerek meslektaşlarının desteğini istedi. Unkur, “Konya’mızın ve ülkemizin en köklü kurumları arasında saygın ve etkin yerini alan, üyesi olmakla gurur duyduğumuz Baromuzun 2022 yılı Genel Kurulu’nda, ’Vefa Grubu’’ olarak sizlerden yeniden yetki istiyoruz. 6 yıldır sizlerin teveccühü ile baro yönetim sorumluluğu gurubumuzdadır. Geçtiğimiz altı yıl boyunca üstlendiğimiz bu önemli sorumluluğun bir gereği olarak baromuzu ve meslektaşlarımızı hakkıyla temsil etmeye gayret ettik. Mesleğimizin saygınlığının artırılması için çalıştık, daha da fazla çalışacağız. Tüm meslektaşlarımızı kucaklayacağız. Meslektaşlarımız arasındaki sevgi, muhabbet ve hoşgörü ortamını daha da güçlü hale getireceğiz. Konya Barosu’nun avukatlarına ve mesleğe hizmet etme yetkisini bize vermeniz halinde; uzunca yıllardır devam eden yönetim tecrübemizle, sizlerin de doğrudan katılımından güç alarak, heyecan ve coşkumuzu hiç yitirmeden çalışacağımıza, bildirgede yer verdiğimiz taahhütlerimizi yerine getireceğimize, katılımcı, demokratik bir Baroyu hayata geçireceğimize tüm samimiyetimizle inanıyor, bütün meslektaşlarımıza en içten sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz. Mesleki ve hukuki tüm sorunlara, merkeze insanı koyarak çözüm aramaya çalışacağız. Söz konusu insan ise başımızın üstünde yeri var diyeceğiz. Bize gelenin kim olduğuna, kimlerden olduğuna, hangi düşünceden olduğuna gözlerimizi kör, kulaklarımızı sağır edeceğiz. Ülkemizin tarihinin, işitilmeyen çığlıkların tarihi olduğunu biliyoruz. Hangi inançtan, hangi kökenden, hangi sınıftan olursa olsun, anayasa ile teminat altına alınan hak ve özgürlüklerin mücadelesini hiç ödün vermeden yapmaya kararlıyız” dedi.

‘KONYA BAROSU ETKİN OLARAK TEMSİL EDİLMİYOR’

Konya Barosu Etkin Avukatlar Grubu Başkan Adayı Avukat Elif Kizir, Konya Barosu’nun etkin bir şekilde yönetilmediği ifade ederek, “Konya barosu yönetimi uzun yıllardır barolar birliğinde etkin olarak temsil edilmiyor. Diğer barolarla birlikte ve barolar birliği ile birlikte ilçeler de dahil olmak üzere il merkezinde de bilimsel ve mesleki faaliyetlerde yetersiz kaldığı kanaatindeyiz Konya Barosu güçlü, köklü ve 110 yıllık geçmişe sahip büyük bir barodur. Konya barosu şanına yakışır bir şekilde davranmalı, gücüne yakışır şekilde avukatına SES OLMALI, avukatını her alanda temsil etmelidir. Ancak bizler her anlamda yalnız kaldığımızı hissediyoruz. Biz de sizler gibi bu durumun farkındayız ve yaşıyoruz. Bir problem yaşadığımızda baromuzun büyüklüğünü yanımızda hissedemedik, bizler de sizler de bireysel olarak elbette ki problemlerimizi çözebiliriz. Ancak biz neden bireysel olarak bu sorunları çözelim. Bizler bunlarla asla uğraşmamalıyız. Bizlerin problemlerini bizleri temsil edenler çözmelidir. Biz istiyoruz ki Konya Barosu Ona güç veren avukatlarının yanında olmalı, Hukuksuzluğun Karşısındaki Çizgisini, Dimdik ve Korkusuzca Göstermeli güçlü bir baronun varlığını ve onurunu bizlere ve herkese hissettirmelidir. Ancak emin olun ki aşılmayacak sorun yoktur. Yeter ki bir duruşumuz, kendi irademiz olsun. Sürüklenen değil, sürükleyen bir baro olalım. Bizler bunun için göreve talip olduk” şeklinde konuştu .

‘GÖREVE GELMEMİZ HALİNDE KONYA BAROSU’NU ÖNCÜ KILACAĞIZ’

Konya Barosu Demokrat Avukatlar Grubu Başkan Adayı Av. Güneş Gül ise Konya Barosu, yıllardır asli görevlerini yerine getirmekten uzaklaştığına dikkat çekerek, “ Baronun temel görevi, avukatların savunulması yoluyla aslında vatandaşların savunma haklarını fiilen kullanmalarını sağlamaktır. Konya Barosu, yıllardır asli görevlerini yerine getirmekten uzaklaşmıştır. Asli görevini yerine getirmeyen baromuz, görevi olmayan bir takım işleri görev addetmiştir. Şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim; Konya Barosu’nun tek kadın delegesi olarak kanunun üzerime yüklediği vazifelerin yanında etliye de sütlüye de bulaştım. Avukat haklarının savunulması için her türlü göreve bizzat talip oldum. Konya Barosu Demokrat Avukatlar Grubu, 36 senedir avukat hakları için mücadele veren bir gruptur. Uzunca bir süre yönetimde olduğumuz veya olmadığımız diğer dönemlerde avukat haklarının her mecrada savunulması grubumuz mensubu avukatların önceliği olmuştur. Demokrat Avukatlar, yönetimde bulunmadıkları dönemde de bu mücadeleyi vermişlerdir. Ancak yönetimde olmak bu mücadeleyi kurumsal hale getirecektir ve Konya Barosu’nu öncü kılacaktır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Pazar günü yapılan seçimlerde Konya Barosu’nun yeni başkanı Vefa Grubu Adayı Av. Oktay Unkur, oldu. Konya Barosu Başkan adaylarından Vefa Grubu Adayı Av. Oktay Unkur bin 12, Etkin Avukatlar Grubu Adayı Av. Elif Kizir 372, Demokrat Avukatlar Grubu Adayı Av. Güneş Gül. 859 ve Birlik Grubu Başkan Adayı Av. Halil Özkan da 384 oy aldı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim