Selçuklu Belediyesi'nin destekleriyle Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) tarafından organize edilen ve ulusal çapta imam hatip liselerinde eğitim gören öğrencilerin katılımı ile bu yıl 10’uncusu gerçekleştirilen Geleneksel Hikaye Yarışması’nın ödül töreni Selçuklu Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Ödül törenine AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, TİMAV Genel Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Kayacılar, Meram İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Koca, AK Parti Selçuklu İlçe Başkanı Mustafa Hakan Özer, Selçuklu Müftüsü Bekir Derin, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Tuncay Karabulut, NEÜ Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karapınar, TİMAV Yönetim Kurulu Üyeleri, eğitimciler ve öğrenciler katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program protokol konuşmaları ve ödül töreniyle devam ederken program Televizyon programcısı, yazar Bekir Develi’nin söyleşisi ile sona erdi.

NESİL VURGUSU

İmam Hatip neslinin söz tohumlarını insanlığın gönüllerine eken bir nesil olduğuna dikkat çeken TİMAV Genel Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz, “Türkiye İmam Hatipliler Vakfı olarak Selçuklu Belediyemizin katkılarıyla, iş birliğiyle 10 yıldır Türkiye geneli İmam Hatip Lisesi öğrencilerimizin katılımına açık düzenlediğimiz yarışmalarımızın bir ödül töreninde daha beraberiz. Hepinize ayrı ayrı teşriflerinizden dolayı şükranlarımızı arz ediyorum. Bu yıl da yarışmamıza 50’nin üzerinde şehirden 250’ye yakın okulumuzdan 600 hikaye geldi ve onların içerisinden de dereceye girenler belirlendi. Hikaye yarışmamızın birincisinde “Kayıp Ruhun Mezarı” ismi yer alıyor. İmam hatipler kayıp ruhların gülleridir sevgili kardeşlerim. Tüm yarışmacı gençlerimizi ve yarışmaya katılan gençlerimizi ve sizleri tebrik ediyorum” dedi. Türkiye İmam Hatipliler Vakfı olarak birçok projeyle imam hatiplilere hizmet etmeye gayret ettiklerini ifadeden Öksüz, “1994 yılında imam hatiplere dair lobi faaliyeti yapmak üzere kurulmuş bir vakıf olan Türkiye İmam Hatipliler Vakfı “TİMAV” özelde imam hatipler, genelde ise din eğitimi, gençlik ve sosyal politikalar alanlarında bilgi, düşünce ve strateji üretmektir, TİMAV’ın varlık gayesi. Biz biliyoruz ki imam hatip nesli söz tohumlarını insanlığın gönüllerine eken bir nesildir. Söz tohumdur, tarlası gönüllerdir. Kaynağı inançlar, kültürler, değerler ve fikirlerdir. Ve biz imam hatipler olarak tohum ekmeye, her alanda olduğu gibi inşallah devam edeceğiz. Sevgili kardeşlerim biz sizlere hadim olmaya inşallah devam edeceğiz. Efendim her taraf imam hatip oldu diyenlere tüm gönüllere girerek cevap vermeye devam edeceğiz. İmam hatiplerde başarı diyenlere sınavlarda gösterdiğimiz başarılarla cevap vermeye devam edeceğiz. İmam hatiplerde efendim ahlaki yozlaşma var diyenlere karşı insan profili olarak kale gibi durarak cevap vermeye devam edeceğiz. Tekrar teşrifleriniz için teşekkür ediyorum. Başta sevgili gençlerimiz olmak üzere herkesi sevgiyle, muhabbetle, hürmetle selamlıyorum” diye konuştu.

OLDUKÇA MUTLUYUZ

TİMAV’ın hikaye yarışmasına katkı sağlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Bugün de burada TİMAV'ımızın düzenlediği ve 10 yıldır devam eden hikaye yarışmasının ödül törenindeyiz. Çok şükür imam hatipler her yerde göğsümüzü kabartıyor, her yerde başarılarını devam ettiriyor. Bütün imam hatipleri gönülden teşekkür ediyorum. Selçuklu Belediyesi olarak her yıl daha da büyüyerek devam eden bu güzel organizasyona 10 yıldır destek veriyoruz. Çok değerli çabalarından ve katkılarından dolayı değerli TİMAV Genel Başkanımızın şahsında tüm ekibine teşekkür ediyorum. Biz de Selçuklu Belediyesi olarak böyle büyük bir organizasyonun içerisinde bulunuyor olmaktan dolayı mutluyuz. Tabii bu yarışma 52 şehirden 234 imam hatip okulumuzdan 597 öğrencimizin katıldığı büyük bir yarışma. Öncelikle katılan tüm arkadaşlarıma, tüm öğrencilerimize şükranlarımı sunuyorum. Böyle büyük bir katılımın olması bizleri de ziyadesiyle memnun ediyor. Biz aslında bütün katılan gençlerimizi, öğrencilerimizi birinci olarak görüyoruz. Ama tabii ki bir sıralama yapılması gerekiyor ve bu sıralamada da bugün genç arkadaşlarımız ödüllerini alacaklar. Bugün ödül alacak olan arkadaşlarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Başarıları daim olsun diyorum. Burada bulunan buraya katılan öğrencilerimize, genç arkadaşlarımıza da, tüm eğitim öğretim hayatları boyunca üstün başarılar diliyorum” dedi.

‘TÜRKİYE’Yİ HEP BERABER İNŞA EDECEĞİZ’

İmam Hatiplilerin bu günlere zorlu ve çetin süreçlerin sonunda geldiğine vurgu yapan Başkan Pekyatırmacı, “Sevgili gençler, geçtiğimiz yıllar boyunca kendi ülkemizde özgürlük mücadelesi verdik. Zincirlerimizi kırmak için uğraştık. Ama elhamdülillah artık bütün zincirlerimiz kırıldı ve kuşlar gibi özgür bir şekilde uçmaya başladık. 2023 Cumhuriyetimizin 100.yıldönümü. Cumhuriyetimizin 100. yıldönümünü bir milat olarak kabul ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle artık diyoruz ki ikinci yüzyıl Türklerin yüzyılı olacak. İkinci yüzyıl Türkiye'nin yüzyılı olacak. Türkiye hem coğrafyasında hem bütün dünyada lider ülke olacak. Lider ülkenin gençleri, lider ülkenin kurucuları da inşallah sizler olacaksınız. Biz ikinci yüzyılda lider ülkeyi, lider Türkiye'yi sizlerle beraber inşa edeceğimize inanıyoruz ve sizlere sonuna kadar güveniyoruz. O yüzden şimdiden kendinizi hazırlamanız gerekiyor. Tabii ki okulda elde ettiğimiz başarılar önemli. Ama ben gençlerimizin sadece okulda elde ettikleri başarılarla yetinmemeleri gerektiğini düşünüyorum. Bizim her alanda kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Her alanda başarılı olmamız gerekiyor. Sanatla da, kültürle de, sporla da bütün sosyal faaliyetlerle de en önde olmamız gerekiyor. Bu yüzden gençlerimize hep söylüyorum, akademik başarı tabii ki önemli ama kendimizi sürekli geliştirmek için farklı alanlarda da kendimizi ifade edecek şekilde yerler üretmemiz ve kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Tabi geçmişini bilmeyen milletler geleceğini de inşa edemezler. Biz Türklerin yüzyılına hazırlandığımızı iddia ediyorsak geçmişimizi de çok iyi bir şekilde bilmemiz gerekiyor. Bu yüzden genç arkadaşlarımdan özellikle bu konuyu da dikkatlerini çekerek bu konuda özel gayret, özel çaba sarf etmelerini istiyorum. Mutlaka geçmişimizi en iyi şekilde öğrenelim. Bizim çok şanlı bir geçmişimiz var. 600 yıllık dünya coğrafyasına hükmettiğimiz bir Osmanlı Devletimiz var. Orta Asya'dan Anadolu'ya kadar farklı coğrafyalarda, medeniyetler kurmuş Selçuklu Devletimiz var. Yine aynı şekilde farklı dönemlerde kendini göstermiş devletlerimiz, medeniyetlerimiz var. Bunları çok iyi bir şekilde öğrenmemiz gerekiyor. Şanlı geçmişimizi en iyi şekilde öğrenirsek geleceğin inşasında da inşallah bu şanlı geçmişimize layık bir geleceği hep birlikte inşa edebiliriz diyorum” şeklinde konuştu.

‘BU YARIŞMA GELECEĞİN TÜRK EDEBİYATINA ÖNEMLİ BİR YATIRIMDIR’

Selçukya'da iftarda şiir Selçukya'da iftarda şiir

İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit ise TİMAV ve Selçuklu Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği hikaye yarışmasının geleceğin Türk edebiyatına önemli bir yatırım olduğunu ifade ederek, “Ülkemiz genelindeki imam hatip liselerimizde eğitim gören öğrencilerimizin katılabildiği edebiyata yeteneği ve ilgisi olan tüm imam hatipli öğrencilerimizin büyük bir teveccüh gösterdiği bu yarışma onların hayatlarında ufuk açıcı bir yerde durmaktadır. Yerli, milli ve manevi değerlerimizi yaşam tarzı haline getirmiş, bu değerlerimizin gelecek kuşaklara en iyi şekilde miras bırakılmasını hedefleyen imam hatip gençliğinin hayatın nice alanında olduğu gibi edebiyatta da söz sahibi olması büyük önem arz etmektedir. Kültür ve sanat bu topraklarda yıllarca farklı mecralarca yönlendirildiğini hepimiz büyük bir üzüntü içerisinde hatırlıyoruz. Kadim ve kutlu medeniyetimizin yok sayıldığı ve dışlandığı bu süreçten sonra bu duruma seyirci kalınmamalı, kültürün ve sanatın hakiki kaynağının bu medeniyet olduğunu işaret etmeliydik. Mehmet Akif, Necip Fazıl, Nurettin Topçu ve Sezai Karakoç gibi büyük üstatların zor zamanlarda kalemin gücünden faydalanarak işaret ettikleri o hakikati gençlerimizin de aynı yöntemlerle işaret etmeleri gerekliydi. Bu bağlamda İmam hatipli gençlerimiz başta olmak üzere kalemin gücünü yüreğinde hisseden ve edebiyata gönül veren gençlerimizin keşfedilmeleri, onlara imkan tanınması ve yol gösterilmesi de büyük bir hizmet olarak değerlendirilmelidir. TİMAV gelenekselleşen bu yarışmayla imam hatipli gençlerimiz üzerinden bu konuda öncü olarak geleceğe ve geleceğin Türk edebiyatına önemli bir yatırım yapmaktadır. Öncelikle bu yarışmaya katılan tüm öğrencilerimizi yürekten kutluyorum. Dereceye girmek ya da girmemek olayın başka bir boyutu. Hatta çok önemli olmayan bir tarafıdır. Asıl olan bu cesareti kendinde hissedip yarışmaya katılabilmektir. Bu vesileyle TİMAV'ın değerli yöneticilerine, Selçuklu Belediye Başkanımıza ve elbette büyük bir uğraşın altından kalkan jüri üyelerine de teşekkürlerimi sunuyor. Gelenekselleşen bu törenin yenilerinde buluşmayı temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

‘SORUMLULUĞUNUZ BÜYÜK, ÇOK ÇALIŞMAK ZORUNDASINIZ’

Öğrencilik yıllarında İmam Hatip kuşağının yaşadığı zorluklara ve mücadelelere dikkat çeken Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu da, “Genç İmam Hatiplilere önemli tavsiyelerde bulundu. Zorlu, “Bugün artık bir lise diploması aldığınızda dahi kabul edilmeyen, üniversiteye geçmesi için başka bir liseden diploma alması gereken bir noktadan, artık İmam Hatipli olduğunuzdan dolayı imkanların açıldığı, karşınızda gördüğünüz gibi bir rektörün olabildiği, dekanın, Başbakan'ın, Cumhurbaşkanı'nın olabildiği bir döneme geldik şükürler olsun. Bunun kıymetini bilin gençler. Bu çileyi bizim neslimiz çekti. Ama siz şu anda bu rahat ortamda, müreffeh ortamda bunun imkanları ve nimetlerini yerken sorumluluğunuzun daha fazla olduğunun farkında olmak zorundasınız. İmam hatipli olmak kolay bir iş değil. İmam hatipli olmak benim hakkım nedir? diye toplumda hak arama mücadelesinin yanında benim sorumluluğum nedir? Bu topluma, bu ülkeye ve bu dünyaya neler kazandırmam gerekir sorusunun muhatabı olan gençlik demektir. Bakın sizin sorumluluğunuz sadece okulunuzda değil, sadece şehrinizde değil, sadece ülkenizde değil, sizin sorumluluğunuz Müslüman dünya ile de sınırlı değil. Bütün dünyanın geleceği ve zulüm altında ezilen mazlumların ışığı haline gelen bir Dünyanın özlemi ve sorumlu sizin sırtınızdadır. Bunu unutmayın gençler. Bunun için çok çalışmanız gerekiyor. Kendiniz için değil, herkes için çalışmamız gerekir. Sorumluluğunuz büyük, sorumluğumuz büyük. Çok çalışmak zorundasınız. Size imam hatipli olmanızdan dolayı kınayan insanları mahcup etmek zorundasınız. Bu yarışmada emeği geçen başta TİMAV Genel Başkanımız, Selçuklu Belediyemiz ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Bu bir gelenek haline geldi. Bu geleneğin bizden sonra devam etmesinden dolayı da sevaptar olacağımızı ümit ediyorum. Hepinizi Rabb'ime emanet. Saygıyla, muhabbetle selamlıyorum. Allah'a emanet olun.” dedi.

‘İMAM HATİPLİLER ÜLKEMİZİN PARLAYAN YILDIZLARI’

İmam Hatiplilerin ülkenin parlayan yıldızı olduğunu ve Türkiye İmam Hatipliler Vakfı’nın çalışmalarıyla imam hatipler için örnek olduğunu ifadeden Ak Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, “İmam hatipliler ülkemizde parlayan yıldızlar olarak her gün yeni bir başarıya imza atıyorlar. TİMAV’ın bu ve buna benzer programları da sizlerin kendinizi geliştirmeniz adına çok önemli projeler. Hikaye yazmak bir yeni karakter oluşturmak, bir yeni dünya zihninizde oluşturmak sizi her alanda geliştirecektir. Yeni karakterler bazen yazanların isimlerinin önüne geçer. Bu alanda böyle bir programın olması, 10.sunun yapılması, 250 katılım ve başarılı öğrencilerin de ödüllendirilmesi çok önemli. Ama bütün konuşmacıların dediği gibi bu etkinliklere katılmak aslında en büyük başarı. İnşallah artarak devam edeceğini biliyorum, diliyorum. Tekrar tekrar TİMAV başkanına ve onun gibi çok değerli, çok güçlü yönetim ekibine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İl Milli Eğitimimiz her zaman bu çalışmaların yanında ve Konya’mızda başarı günden güne artıyor. Selçuklu Belediye Başkanımızı söylemeye gerek yok. Her zaman eğitimin yanında. Yine bütün büyükşehir dahil, Konya'nın belediyeleri eğitimin her zaman yanında olmuş. Bırakın bu tip programları, okullar yaparak da yatırımlarını bu yöne sevk ederek de önemli hizmet ettiler. Onları da tekrar kutluyorum.” dedi. 52 şehirden, 234 imam hatip okulundan 597 öğrencinin katıldığı 10. TİMAV Hikaye Yarışmasında; Rabia Yılmaz-İstanbul-Şehit Haki Aras Kız AİHL/“KAYIP RUHUN MEZARI” adlı öyküsüyle birinci olurken 5 çeyrek altın ile, Ayşegül Yıldırım-Kastamonu-Hüma Hatun Kız AİHL/“BUNDA BENİM BİR SUÇUM YOK Kİ” adlı öyküsüyle ikinci olurken 4 çeyrek altın ile, Sudenaz Çelik-Bursa-Mihraplı Abdulkadir Can AİHL/“ESKİMİŞ KASABAMIZ” adlı öyküsüyle üçüncü olurken 3 çeyrek altın ile ödüllendirildi. Mansiyon ödülleri: Zümra Ülgen-İstanbul-Şehit Haki Aras Kız AİHL/“MAYIS ESİNTİSİ” adlı öyküsüyle, Fatime Abıthacı-İstanbul-Şehit Haki Aras Kız AİHL/“GÜNBATIMI SEVGİSİZLİĞİ” adlı öyküsüyle, Fatma Arıkan-Manisa-Akhisar Adnan Menderes Kız AİHL/“KAFKASYADA ÇOCUK OLMAK” adlı öyküsüyle, Hatice Fatima Kader Akkurt-Aksaray-Merkez Şehit Önder Güzel AİHL/“BAK BAKALIM HAYAT DIŞARIDAN GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ Mİ?” adlı öyküsüyle, Hacer Sare Küçük-Adana-Fatma Zehra Kız AİHL/“DEĞİŞİMİN MÜHRÜ” adlı öyküsüyle mansiyona layık görüldü. Mansiyon alan 5 kişi de 1’er adet çeyrek altın ile ödüllendirildi. Ayrıca; yarışmaya eser gönderen yarışmacıların her biri adına, Kasım ayında Orman Bölge Müdürlüğü’nün belirleyeceği bir alana ağaç dikimi yapılarak, Geleneksel Hikaye Yarışması Hatıra Ormanı oluşturulacak.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim