Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)’nün 15 Temmuz 2016 gecesi giriştiği hain darbe teşebbüsünün ardından 5 yıl geçti. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir hainlik olarak kayıtlara geçen teşebbüs, Türk milletinin ‘Ya hürriyet ya şahadet’ anlayışıyla bertaraf edilerek, tarihi bir zafere imza atıldı. Tarihi zaferin 6. yılında da unutulmadığını belirten Konya siyaseti, bürokrasisi ve sivil toplumu örgütleri, Türk milletinin asla boyun eğmeyeceğini anımsattı.

‘15 TEMMUZ ESARET GİRİŞİMİNE BOYUN EĞMEYENLERİN ZAFERİDİR’

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü vesilesiyle yayımladığı mesajında, “15 Temmuz, esaret girişimine boyun eğmeyen şanlı milletimizin destansı bir zaferi olarak hafızalara kazındı.” dedi.. Başkan Altay’ın  mesajı şöyle: “Vatanımızın bekasını savunmak, istiklalimizi muhafaza etmek, şehadet yolunda seve seve yürümek bizi biz yapan en önemli değerlerdendir. Bu anlamda 6 yıl önce FETÖ terör örgütü; devletimizin varlığına ve birliğine, milletimizin dirliğine ve istikbaline göz dikerek bir darbe girişimine kalkıştı. Kahraman milletimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine meydanlara akın ederek destansı bir direniş ile bu hain girişimi bertaraf etti. 15 Temmuz, esaret girişimine boyun eğmeyen şanlı milletimizin destansı bir zaferi olarak hafızalara kazındı. O gün; kadim tarihimiz boyunca zulme ve esarete asla boyun eğmeyen şanlı ecdadımızın yolunda yürüyen milyonlarca kahraman; vatanımızın istikbali ve milletimizin istiklali için tek yürek olarak tüm dünyaya net bir mesaj verdi.O gece yüzbinlerce Konyalı da Mevlana Meydanı’nda bir araya gelerek darbe girişiminin püskürtülmesinde önemli rol oynadı. O çetin gecede; vatanı, milleti, bayrağı ve mukaddesatı için şehadete koşan 251 şehidimiz ve 2 binin üzerinde gazimizi hiçbir zaman unutmayacağız. Bu toprakları mukaddes bir vatan haline getiren şehit ve gazilerimizin hatıralarını, ebediyen hem hafızalarımızda, hem kalbimizin en ulvi yerinde yaşatmaya devam edeceğiz”

‘15 TEMMUZ BÜYÜK DEMOKRASİ MÜCADELESİNİN ADIDIR’

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “ 15 Temmuz hain darbe girişimi kahraman milletimiz her zaman hafızasında diri kalacaktır. Milletimize yapılan bu ihanet kalkışması tarih boyunca unutulmayacak ve gelecek nesillere hatırlatılacaktır. O karanlık gecede kahraman Türk milleti, Milli mücadele ruhunu aynı kararlılıkla yansıtarak işgalcilerin üstesinden gelmeyi başarmış, tüm dünyaya demokrasiye nasıl sahip çıkıldığının dersini vererek cansiperane duruş sergilemiştir.  Hain darbe girişimin bastırılmasının ardından milletimiz meydanları boş bırakmamış çoluk çocuk demeden tüm il ve ilçelerde 28 gün boyunca gece nöbetler tutmuştur. 15 Temmuz’un canlı şahitleri olarak ne söylesek ne anlatsak o gece yaşananları ifade etmeye kelimeler kifayetsiz kalıyor. 15 Temmuz, insanlık tarihine altın harflerle yazılmış büyük bir demokrasi mücadelesinin adıdır. Bu mücadelenin ve zaferin sahibi Türk milletidir, milletimizin tüm fertleridir. Bu duygu ve düşüncelerle şanlı direnişimizin altıncı yıl dönümünde millet olarak vatanımıza ve bayrağımıza sahip çıkmanın gurunu yaşıyoruz.” 

‘15 TEMMUZ’DA MİLLETİMİZ HAİNLERE GEREKEN DERSİ VERDİ’

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “ Milletimiz, bu ülkeyi bölmek isteyenlere karşı Çanakkale’de ve Dumlupınar’da ne cevap vermişse 15 Temmuz’da da aynı cevabı vermiştir. Milletin iradesini ve bağımsızlığını hedef alan hain darbe girişimi, milletimizin asil duruşu sayesinde hedefine ulaşamadı ve asla da ulaşamayacaktır. Necip milletimiz; Başkomutanımız ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla hainlerin kirli oyununu bozmuştur. Bütün dünyaya demokrasi dersi vererek; cesaret ile dirayetle büyük birlik ve beraberlik destanı yazmıştır. 15 Temmuz’da Türkiye, kapkaranlık bir geceden aydınlık bir güne uyanırken, tüm dünya mazlum ve mağdurlarına umut ışığı olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’ni canı pahasına koruyan yüce milletimiz, her türlü övgü ve takdire layıktır. Bu uğurda canlarını veren şehitlerimize milletçe minnettarız ve o kahramanlarımızı asla unutmadık ve unutmayacağız.."

‘ÜLKEMİZİN İSTİKLALİNE VE İSTİKBALİNE YAPILAN BU ALÇAKÇA SALDIRIYI UNUTMADIK VE UNUTMAYACAĞIZ’

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, mesajında ayrıca şu görüşlere yer verdi; “15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminin 6. yıldönümündeyiz. Ülkemizin istiklaline ve istikbaline yapılan bu alçakça saldırıyı unutmadık ve unutmayacağız. 7’den 70’e her bir ferdiyle bu aziz millet, ezana, bayrağa, hürriyetine ve geleceğine sahip çıkmış ve bu güzel vatanın sahibinin yalnız ve yalnız kendisi olduğunu dünyaya bir kez daha ilan etmiştir. Aziz milletimizin hürriyeti uğruna bu topraklara vurduğu son mühür olan 15 Temmuz gecesi yazılan destan sıradan bir darbe teşebbüsünü bastırma eylemi değil, uçaklara karşın yüreğin, silahlara karşın bileğin, köleliğe karşın hürriyetin, milli iradenin paha biçilemez bir zaferidir”

OPRUKÇU: “BİZİM İÇİN SÖZ KONUSU VATANSA GERİSİ TEFERRUATTIR”

Ereğli  Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu, “Hiçbir güç Türk Milleti’nin vatan aşkının önünde duramaz, gelecekte de duramayacaktır. Bizim gücümüz iman gücüyle yoğrulmuştur ve hiçbir zaman sarsılmayacaktır. Bizim için söz konusu vatansa gerisi teferruattır. 15 Temmuz’u unutmayacak, unutturmayacağız. Allah, milletimize böyle acıları bir daha yaşatmasın. O gece milletimiz destansı zaferlerine yenisini eklemiştir.” dedi.

MİLLETVEKİLİ ETYEMEZ: ÜLKEMİZİN SAHİPSİZ OLMADIĞINI TÜM DÜNYAYA GÖSTERDİK

AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, “ 15 Temmuz gecesi hain terör örgütü FETÖ ve işbirlikçileri ülkemizi işgal etmek, demokrasimizi yok etmek, milli birlik ve beraberliğimizi parçalamak istedi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla meydanlara akın eden vatan ve bayrak sevdalısı aziz milletimiz hainlere geçit vermedi.  15 Temmuz gecesinde milletimiz, yüreğindeki vatan aşkı, iman gücü ve Allah’ın yardımıyla tarihi bir destan yazdı. Tekbirler, salalar, dualar eşliğinde kıyama kalkan milletimiz, ülkemiz üzerinde hesap yapanların heveslerini kursaklarında bıraktı.  Ezanımızı susturmak, bayrağımızı indirmek, milli iradeyi ayaklar altına almak, geleceğimizi karartmak isteyen hainleri, şanlı bir direnişle hüsrana uğrattık. Kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla, her kesimden insanımızla 15 Temmuz’da ülkemizin sahipsiz olmadığını tüm dünyaya gösterdik.” dedi.

BAŞKAN ANGI: ‘KAZANAN MİLLİ İRADE OLDU’

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, “ Bundan tam 6 yıl önce yaşanan o karanlık gecede ülkemizin birliğine ve bütünlüğüne, barış ve huzuruna kast eden alçaklar halkımıza kurşun sıkarak, tanklarla saldırarak vatanımıza ihanet etmişlerdir. O gecede Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile meydanları dolduran, tank ve tüfeklere iman gücüyle karşı koyan 251 vatandaşımız şehit, 2 bin 196 vatandaşımız ise gazi olmuştur. Darbecilere engel olmak adına canını hiçe sayan gencinden yaşlısına 100 binlerce vatandaşımız tıpkı Çanakkale’de, Kutü'l Amare'de, Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi yurdumuzun dört bir yanında büyük bir direniş örneği sergileyerek ülkemizin sahipsiz olmadığını tüm dünyaya bir kez daha ispat etmiştir. 15 Temmuz gecesinde ezanlarımızı susturmak ve bayraklarımızı indirmek isteyen hainler büyük bir hüsrana uğratılarak darbecilere demokrasi dersi verilmiştir. O kara gecede bir kez daha şahit olduk ki Türkiye’de darbeler dönemi artık geride kalmıştır” ifadelerini kullandı.

BEKTAŞ: DEMOKRASİYE VE MİLLİ İRADEYE YÖNELİK HAİN DARBE KALKIŞMASINI KINIYORUZ

CHP Konya İl Başkanı Barış Bektaş 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili yayımladığı mesajında; 15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden Altı yıl geçtiğini ve demokrasiye ve milli iradeye yönelik bu hain darbe kalkışmasını kınadıklarını söyledi. CHP olarak darbeleri kabul etmedikleri gibi, hep karşısında olduklarını belirten CHP Konya İl Başkanı Barış Bektaş, “15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden Altı yıl geçti. Demokrasiye ve milli iradeye yönelik bu hain darbe kalkışması ve arkasındaki FETÖ terör örgütünü lanetliyoruz. Her ne olursa olsun Türk Milleti her zaman olduğu gibi, birliğine ve dirliğine yönelik darbe girimlerine ve teröre karşı dik durmuştur. Vatanımıza, bayrağımıza, Cumhuriyetimiz ve kazanımlarına sahip çıkmıştır. Sonsuza kadar da sahip çıkmaya devam edecektir. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. 15 Temmuz 2016 gecesinde yaptığımız gibi, halk egemenliğine ve Türkiye’nin demokratik birikimine sahip çıkma azminde olup, ülkemizin demokrasisine, barışına ve hukukuna sahip çıkmaya devam etmekteyiz. Darbe girişimine karşı milletimizin, Gazi Meclis ve siyaset kurumu ortak bir direniş sergilemiş, 15 Temmuz darbe girişimi boşa çıkarılmıştır.” dedi.

SEÇGİN: 15 TEMMUZ   DEMOKRASİ ADINA TÜRK MİLLETİNİN YAZDIĞI BİR DESTANDI

BBP Konya İl Başkanı Osman Seçgin, “ Türkiye Cumhuriyeti devleti müteaddit defalarca askeri darbelere maruz kalmıştır. Bu darbeler neticesinde çok acılar yaşamış bir milletiz. Darbeciler bu milletin Başbakanını, bakanlarını, onlarca gencini idam etmişlerdir. 28 Şubat 1997’de yapılan posta-modern darbede, siyasette yiğit bir ses duyuldu, bu bir ilkti. Şapkayı alıp gidenlere, el pençe divan duranlara hiç benzemeyen bu sesin sahibi Şehit Liderimiz Muhsin Yazıcıoğlu “Ordu göz bebeğimiz, ancak namlusunu milletine çevirmiş tanka asla selam durmam” diyerek hem o güne hem de gelecek kuşaklara mesajını veriyordu.  O gün yükselen bu sese yüce Türk milleti 15 Temmuz 2016 gecesi uyarak hem devletine hem vatanına hem de siyasi iradesine sahip çıkıyordu. 257 şehidin verildiği, binlerce vatandaşın Gazi olduğu 15 Temmuz gecesi demokrasi adına Türk milletinin yazdığı bir destandı. Bu destansı duruşla menfur darbe girişimi önlenmiş ve artık, devletin de demokrasinin de sahibinin millet olduğu tüm dünyaya ilan etmiştir."

KARACA: 15 TEMMUZ KAHRAMANLIĞIN ZİRVESİDİR

Deva Partisi Konya İl Başkanı Dr. Seyit Karaca “ 15 Temmuz gecesi sokaklara çıkarak hainlere karşı duran en önemli yaş grubu olan gençlerimize karşı da bugün ülkeyi yönetenler olarak son derece önemli sorumluluklarımız var. Bir 15 Temmuz vesilesiyle daha, dosta düşmana son söz olarak şunları söylememiz iyi olur: Bu Millet bazı hususlarda sınanamaz! En önemli husus özgürlüğüdür. Devletine ve milletine göz dikenlere gereken dersi hızla verir. Bu uğurda canını feda etmekten kaçınmaz. 2016 yılı 15 Temmuz Cuma gününü Cumartesi’ye bağlayan gece sabaha kadar Konya sokaklarında ve tüm Türkiye’de yaşadığımız ve gördüğümüz tablo budur. Kimse bundan sonra böyle bir hainliğe tevessül etmesin. Birlik beraberliğimizi bozmaya niyetlenenlere fırsat vermediğimiz sürece de bu tür tablolar tekrarlanmaz. Bu vesileyle tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyorum” dedi.

BAŞKAN KARABACAK: “15 TEMMUZ’DA MİLLETİMİZ CENK ETMİŞTİR”

Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak, “15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde aziz milletimiz omuz omuza hareket ederek hain işgal girişimine karşı cenk ederek destan yazmış, yürekleri vatan sevgisiyle çarpan Esnaf ve Sanatkârlarımız ise üzerimize düşeni tüm görevi yerine getirerek milli bir duruş sergilemiştir.   Üzerinden geçen 6 yıla rağmen yaşanan hain ve alçak girişime karşı öfkemiz dinmemiştir. Aziz milletimiz, birlik ve beraberlik içinde büyük bir demokrasi zaferine imza atmış, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, devletimiz ve milletimizin ferasetiyle FETÖ’ye karşı kararlı bir duruş sergileyerek darbe girişimi bertaraf etmiştir.  Unutulmamalıdır ki, hiçbir zaman cumhuriyet ve rejim düşmanlarına bu mukaddes topraklarda devletimizi ve aziz vatanımızı ele geçirme fırsat ve imkânı tanınmayacak, milletimiz de ülkesine ve devletine canı pahasına sahip çıkmaya devam edecektir.  Dün olduğu gibi bugün ve her zaman aziz milletimiz ve ahilik gelenek ve kültüründen gelen esnaf sanatkârlarımız da ülkesine ve devletine canı pahasına sahip çıkacaktır. Ülkemiz üzerinde kötü emel besleyenler hiçbir zaman heveslenmesinler çünkü Türkiye Cumhuriyeti ilelebet hep var olacak, hiçbir güç bizim birlik ve beraberliğimizi bozamayacaktırO tarihi geceyi hiçbir zaman unutmamak ve unutturmamak için Mevlâna Meydanında gerçekleştirilecek olan 15 Temmuz anma gününde vatandaşlarımıza 5 bin adet Türk Bayrağı dağıtacağız” dedi.

15 TEMMUZ GELECEK NESİLLERE EN İYİ ŞEKİLDE ANLATILMALI

Konya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, "Vatan uğruna can vererek şehit olmayı makamların en yücelerinden kabul eden aziz milletimiz, 2016’nın 15 Temmuz’unda iradesine el koyup vatanını işgal etmek isteyen hainlere fırsat vermemiş ve tarihimizin en şanlı destanlarından birini yazmıştır.  Aziz milletimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde iradesine sahip çıkmış ve atalarımızın kanlarıyla yurt kıldığı bu topraklarda karanlık odakların ve kirli maşalarının emellerine asla hayat hakkı tanınmayacağını tüm dünyaya ilan etmiştir.   Nesiller boyu şanlı bir direniş ve ikinci milli mücadele olarak anılacak olan 15 Temmuz tarihi, FETÖ ve diğer terör örgütlerinin heveslerinin boğazlarında kaldığı ve bundan sonra da ihanet merkezli bu heveslerin yok olmaya mahkûm olacağının kanıtı olmuştur.  Biz eğitimcilere burada düşen en önemli görev ise 15 Temmuz ruhunu çocuklarımıza ve gençlerimize en iyi şekilde aktarmak ve bu tarihin edebiyat ve sanat dünyamızda da en güzel şekilde işlenmesine vesile olmaktır.  Bu duygu ve düşünceler içerisinde, aziz milletimizin 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nü tebrik ediyor, 15 Temmuz’da şehadet şerbetini içen 252 şehidimiz başta olmak üzere, vatan uğruna can veren tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize de sağlık dolu uzun ömürler diliyorum."

“15 TEMMUZ BİR KAHRAMANLIK DESTANIDIR’’

 Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç , “ Tarihi sayısız kahramanlıklar ve zaferlerle dolu aziz milletimiz, tıpkı Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi kadını, erkeği, genci ve yaşlısıyla kendini ülkesine siper etmiş, 15 Temmuz gecesinde hainlere dur diyerek, yeni bir kahramanlık destanı yazmıştır.  Kutlu vatan topraklarımız, 251 şehidimizin kanıyla yeniden sulanmıştır. 15 Temmuz, canları pahasına aziz milletimizin tek yürek olarak yazdığı mukaddes bir destandır. Bu hissi canlı tutmak, değerini anlamak ve unutturmamak millî bir vazifedir.”

ASRİAD BAŞKANI KARABAĞ’DAN 15 TEMMUZ MESAJI

Asrın İşadamları Derneği (ASRİAD) Konya Şube Başkanı Abdullah Karabağ,” Tarih, 15 Temmuz 2016 Ülkemizin en uzun ve en karanlık gecesi. Üniforma giymiş hain bir grup; milletin tankını, topunu ve tüfeğini millete doğrultmuştur. Aziz milletimizin tarih boyunca hiçbir güce teslim etmediği iradesini, esir almayı ve kendi emelleri doğrultusunda boyun eğdirmeyi planlayan hainler, Türk Milletinin dimdik duruşu ve dünyada benzeri görülmemiş bir direnişle karşılaşmışlardır.  Bu hain darbe teşebbüsü, tarihi kahramanlık ve zaferlerle dolu milletimizin genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla ve erkeğiyle yeni bir destan yazılarak bastırılmıştır. Milli değerlerimize ve egemenliğimize sahip çıkmanın en önemli vazifelerimizden biri olduğunu ifade ederek, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Gününü kutluyor, aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize de şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

MİLLETİMİZ DÜNYAYA MEYDAN OKUDU

 Konya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Bahadır Öztürk, “ Tam 6 yıl önce 15 Temmuz 2016 günü devletin içine sızmış FETÖ’cü  hain teröristler tarihimiz boyunca karşı karşıya kaldığımız en büyük ihaneti gösterdiler. Şanlı ordumuz içine yuvalanan bu teröristler devlet yönetimini ele geçirmek maksadı ile darbe girişimi gerçekleştirdi. Ama hesaba katmayı unuttukları Aziz Milletimizdi. Bu aziz millet, devletinin bekası söz konusu olduğunda her zaman bir ve beraber olmayı bilmiş, Malazgirt’te, Çanakkale’de olduğu gibi tüm zorlukların üstesinden iman gücüyle birlikte gelmeyi başarmıştır. 15 Temmuz alçaklığına karşı duran, kendisini tankların önüne siper eden,  havada ki uçağa kafa tutan ruh aynı ruhtur. Bu ruh o gece hainlere karşı tekrar dirilmiş, devletinin yanında yekvücut olmuş ve şehadeti göze alıp, tüm dünyaya meydan okumuştur.”

‘15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ MİLLETİMİZİN İRADESİNE YENİK DÜŞMÜŞTÜR’

Makina Mühendisleri Konya Şubesi Başkanı Dr. Aziz Hakan Altun, “Bin yıldır üzerinde yaşadığımız bu topraklar ecdadımızın canları pahasına gösterdiği olağanüstü ve onurlu mücadele ile vatan olmuştur. Yüzyıllar boyunca pek çok kere, şehit ecdadımızın aziz kanlarıyla sulanmış olan bu topraklarda bizlere tuzak kuranlar Cumhuriyetimizi, demokrasimizi, milli irademizi yok etmek, hürriyetimizi almak istemişlerdir. Geçmişte bu aziz milleti yok etmeye çalışan emperyalist devletlerin zihniyetinde olan bu hainler, milletimizin hürriyet aşkı ve bağımsızlık tutkusuyla karşılaşmışlar ve ağır bir yenilgiye uğramışlardır. Kût'ül-Amâre’de, Çanakkale’de, Büyük Taarruz’da olduğu gibi, 15 Temmuz’da da milletçe verdiğimiz cesur ve onurlu mücadeleyle hainlere büyük bir ders verilmiştir.15 Temmuz’un altıncı yıldönümünü idrak ettiğimiz bugünlerde, Türkiye Cumhuriyeti yaşadığı sürece minnetle anılacak olan 15 Temmuz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize bir kez daha şükranlarımı sunuyorum”

SİBEL CANDAN

Editör: TE Bilişim