İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şubesince, meslekte 25,40, 50 ve 60   yılı dolduran inşaat mühendislerine plaket ve onur belgeleri, takdim edildi.  Mekpan Panel, sponsorluğunda düzenlenen programa Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kamanlı, Gelecek Partisi Genel Başkanı Prof. Dr.  Ahmet Davutoğlu, Konya Tesisat, İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Başkanı Gökhan Küçük, Siyasi parti İl Başkanları, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı oda başkanları ile çok sayıda İnşaat Mühendisi katıldı.

‘YAPILARDA ETKİN DENETİMİ GERÇEKLEŞTİRMEK BİR KEYFİYETTEN ÖTE ÜLKEMİZ İÇİN ZORUNLULUKTUR’

Düzenlenen programın açış konuşmasını yapan İMO Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın, mühendislik hizmeti almamış ve denetlenmemiş her yapının güvensiz olduğunu ifade ederek, “Bu sebeple artık bir milat oluşturularak yerinde ve etkin denetimi gerçekleştirmek bir keyfiyetten öte ülkemiz için zorunluluktur. İnşaa faaliyetinde yer alan tüm paydaşların ki proje müellifleri şantiye şefi, yapı denetim ve yapı laboratuvarı elemanları dahil olmak üzere her çalışanın akreditasyonu ve tüm yapılarda fiili ve yerinde denetimlerin gerçekleştirilmesi amacı ile taklit edilemeyen özellikler içeren (Parmak İzi, Yüz tanıma vb) ve konum bilgisi veren bir kontrol sistemi şarttır. Altyapısı hızlıca tamamlanan bu sistemle inşa edilmiş yapılar ülkenin güvenli yapım süreci için Milat kabul edilmelidir” ifadeleri kullandı.

‘KAMUDA ÇALIŞAN MÜHENDİSLERİN ÇALIŞMA ŞARTLARINDA İYİLEŞTİRME YAPILMALI’

Kamuda çalışan mühendis ve mimarların çalışma şartlarında iyileştirme yapılması gerektiğine dikkat çeken Akın, “Kamuda çalışan mühendislerin maaş ve özlük haklarının yıllar içinde doktor, hâkim/savcı gibi denk olduğumuz diğer mesleklerin çok gerisinde kaldığı bir gerçektir. Harcanılan çaba, alınan risk ve iş kaynaklı yaşanan stres diğer meslek grupları ile karşılaştırılmayacak kadar yüksektir. Bu sebeple; Teknik iyileştirme adı altında, diğer mesleklere de verilen Teşvik Ödemesi vb ad altında  bir iyileştirmenin yapılması, Mühendislere Risk ve Sorumluluk Tazminatı adı altında yeni bir ödeme kaleminin oluşturulması, Ek ödemelerimizin (denk olduğumuz meslekler göz önünde bulundurularak) arttırılması, aylık tutarlarının, yan ödeme oranlarının, taban aylık katsayısının, sözleşme ücretlerinin, ek göstergelerin (en az 5400 olması) ve özel hizmet tazminat oranlarının (en az yüzde 250 olması) artırılması, inşaat işinin ağır  ve çok tehlikeli  iş kapsamında değerlendirilerek yıpranma payının eklenmesi gereklidir” dedi.

‘DEPREM GERÇEĞİ TÜRKİYE’NİN EN TEMEL GÜVENLİK SORUNUDUR’

Gelecek Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ise Türkiye’nin deprem gerçeği ile karşı karşıya olduğunu ifade ederek, “İnşaat Mühendisliği son dönemlerde insan güvenliği ile ilgili en temel alanlardan biridir. İnşaat Mühendisliği matematik ile malzemenin buluştuğu bir sanattır. Türkiye’de bugün bir deprem gerçeği var. Deprem gerçeği Türkiye’nin en temel güvenlik sorunudur. Türkiye’nin bütün inşaat stokunun deprem gerçeği ışığında yeniden gözden geçirilmesi lazım.  Nitelikli İnşaat Mühendislerin ve etik olarak da mesleğine sadık ve sahip İnşaat Mühendislerin elinde yapılan binalarda bu güvenlik sorunu büyük ölçüde aşılır. İnşaat Mühendisliği eğitiminin stratejik olarak baştan başa gözden geçirip yeniden yapılanması lazım” ifadelerini kullandı.

FOTO ALTI: İMO Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın, 19 Aralık İnşaat Mühendisleri Günü sebebiyle düzenlenen programa sponsor olarak destek olan Mekpan Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Hakan Katırcı’ya teşekkür belgesi takdim etti

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim