Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’ne bağlı odalarda seçimler devam ediyor. TMMOB’a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) 17’üncü Genel Kurulu Toplantısı bir otelde gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen Genel Kurula oda üyeleri yoğun ilgi gösterdi. İMO Konya Şubesi seçimlerinde mevcut Başkan Dr. Süleyman Kamil Akın, Nurullah Barış ve Halil Ayhan yarıştı. Gerçekleştiren seçimlerinin ardından mevcut başkan Dr. Süleyman Kamil Akın güven tazeledi.

‘MESLEKTAŞLARIMIZIN REFAHINI ARTIRACAĞIZ’

Genel kurulda oda üyelerine seslenen İMO Konya Şube Başkanı ve Başkan Adayı Dr. Süleyman Kamil Akın, “Tam demokratik İnşaat Mühendisleri Odası için elinden gelen tüm çalışmaları ortaya koyacağız. Başta deprem olmak üzere meydana gelen doğa olaylarının ortaya çıkardığı içimizi yakan Can ve Mal kayıplarının önüne geçmenin tek yolu ise her yapının fizibilite çalışmasından başlayarak, proje, yapım ve kullanım süreçlerinin her aşamasının etkin kontrol ve denetimlerinin İnşaat Mühendislerince yapılmasıdır. Bu sağlandığı takdirde her doğa olayında ortaya çıkan can kayıplarımız ortadan kalkarak, ülke ekonomisine olan etkileri de azami ölçüde azalacaktır. Bu amaçla; yapım sürecinde görev alacak tüm meslektaşlarımızın uzmanlıklarının bağımsız şekilde akredite edilmesi ve her aşamada işin türüne göre akreditasyona sahip meslektaşlarımızın görev almasının sağlanması bir gerekliliktir. Mevcut yapı stokunun ise 5 yıllık periyotlarla Akredite ve Bakanlıkça atama yolu ile görevlendirilen İnşaat Mühendislerince Denetlenmesi ise çeşitli sebeplerle (Korozyon, geçmiş deprem etkileri, kullanım amacının değişmesi sonucu projelendirilmiş yük ve Bina önem katsayısının değişmesi, taşıyıcı sisteme yapılan çeşitli müdahaleler vb.) ortaya çıkan ve yapı güvenliğine etki edecek faktörlerin önceden belirlenmesine ve önlem alınarak ortaya çıkacak can ve mal kayıplarının önüne geçecektir. Şantiye şefi ve fenni mesuliyet ücretlerinin yapı denetim sisteminde olduğu gibi bakanlıkça ödenmesi de hem etkin denetime katkı sağlarken, meslektaşlarımızın emeklerinin karşılığının garanti altına alınmasını sağlayacaktır. Yapı Denetim Sisteminde fiili ve etkin denetimin sağlanması hepimiz için çok büyük önem arz etmektedir. Bu konuda Akredite olmuş teknik personelin fiili çalışmasının sağlanması amacı ile çoklu doğrulayıcı ve taklit edilemeyen (Parmak izi ve konum ile aktive olan) yazılımların kullanılmasının sağlanması keyfiyetten öte bir zorunluluktur. Yukarıda saydığımız tüm aşamaların gerçekleşmesi ile mesleğimizin değeri ve meslektaşlarımızın refahı artacak, güvenli ve refah içerisinde bir ülke inşa edilmeye devam edecektir” diye konuştu.

‘İMO’YU EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL ETMEK İÇİN GÖREVE HAZIRIZ’

Başkan adaylarından Halil Ayhan ise inşaat mühendislerin en iyi şekilde temsil etmek için İMO Konya Şube Başkanlığına aday olduklarını belirterek, “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar ve pandemi şartları hepimizce malumdur. Ülkemizce yaşadığımız bu zor süreçlerde yeterince biriken mesleki meseleler ve meslektaşlarımızın yaşadığı sorunlar içinden çıkılmaz bir hal almaya başlamıştır. Genç ve yeni mezun arkadaşlarımızın yaşadığı iş bulma problemleri sektörün ihtiyaçlarını tam karşılamayan mevzuatlar, mesleğimizin yaşadığı problemlerin başında gelmektedir. Bu sorunların çözümü içinse Mesleğimizin kuruluşu olan İnşaat Mühendisleri Odasının önemi hepimizce bilinmektedir. Sorunların çözümünde odalarımızın neler yaptığı neleri yapmadığı tartışmaya açık olmakla birlikte, gerekli çabaların tam anlamıyla gösterilmediğini düşünmekteyim. Bunun en önemli nedenlerinden birisinin Odalarımızın maalesef işini oda meselelerine göre ikinci plana atanlar tarafından yönetilmesinden kaynaklıdır. Genel merkezden taşra şubelerine kadar maalesef çeşitli siyasi söylem ve eylemlerde kullanıldığı hepimizin gördüğü bir gerçektir. Odalarımız aynı zamanda meslektaşlarımın buluştuğu, istişare ettiği, büyüklerle küçüklerin mesleki paylaşımlar yaptığı yerdir. Maalesef odalarımız bu vasıfta tam olarak kullanılmamaktadır. Bu dönemde odamızda meslektaşlar arası diyalogun kaybolduğu, istişarenin yapılmadığı, sadece ben bilirimin hâkim olduğu bir anlayışla karşılaştığımızı söylemekte haksız olduğumu söyleyemem. Bu şikâyetlerin çoğaldığı, meslektaşlarımızın sitemlerinin biriktiği bir noktada, meslektaşlarımızın sesi olmak için buradayız. Şahsım ve arkadaşlarım, sizlerin tepkileri ve talepleri neticesinde bugün burada bulunmaktadır. Mesleğimizin ve odamızın yaşadığı sıkıntıların çözümünde sizlerin yanında olmak sizlerle beraber bu mücadeleyi yapmak için yönetime talibiz” ifadelerine yer verdi.

‘GENÇ MÜHENDİSLERİN SESİ OLACAĞIZ’

Genç mühendislerin sesi olmak için aday olduklarını ifade eden Başkan adayı Nurullah Barış, “İçerisinde aktif olarak bulunduğumuz mesleğimizi yaparken genç mühendisler olarak yaşamış olduğumuz problemleri elimizden geldiğince anlatmaya gayret ettik ama isteklerimizin ve serzenişlerimizin herhangi bir karşılığını bulamadık. Dertlerimiz ile dertlenmeyen, sıkıntılarımız ile sıkılmayan büyüklerimizi gördükçe, biz de buradayız demek için, sesimizi duyurmaya geldik. Gerek iş bulamayan meslektaşlarımızı gerek iş bulup çok ağır şartlarda, komik ücretlerle çalışmak zorunda kalan meslektaşlarımızı, gerek gece yarılarına kadar beton başında kalıp, kuruş mesai ücreti almayan meslektaşlarımızı, gerek şantiyelerde en değersiz çalışan olarak görülen meslektaşlarımızı gerek her şartlarından dolayı haklı sektörlerde çalışmak zorunda kalıp, mesleğini icra edemeyen meslektaşlarımız gördükçe geleceğimiz adına kaygılanmaktayız. İnşaat mühendislerinin asli görev kollarından biri olan statik projelendirmenin, piyasada çok cüz iyi bedelleri yapılıyor olduğuna şahit oluyoruz. Bu konu ile alakalı, oda yönetimlerinin, gerekli özen ve denetimlerini, yeterince yapmadığını görmekteyiz. Mevcut yönetimimizin görev süresince bizleri duyurmuş olduğu her şantiyede bir şef kampanyasını özgeçmiş bankası yapmış olmasını çok doğru buluyor ama yapılan kampanya uygulamaları yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Büyüklerimizin yıllar geçtikçe mevcut hayat şartlarının da etkisiyle biz gençlerin problemlerini artık duymadığını görüyoruz” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim