İlaç yokluğu sıkıntısıyla ilgili konuşan Konya Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Ahmet Hakan Koru, yaşanan deprem nedeniyle ilaç üreticilerinin fazla ilaç üretimine bağlı olarak bu sıkıntının ötelendiğine dikkat çekti. İlaç üreticileri ve ecza depolarının asrın felaketi depremeler nedeniyle elini taşın altına koyduğunu belirten Koru, bölgedeki hastalara pozitif ayrımcılık yapılarak ilaç yokluğunun deprem bölgesine hissettirilmediğini söyledi. Vatandaşların ilaç farkı ödemesi noktasında da açıklamalarda bulunan Koru, “Eczacı, SGK’nın uygun gördüğü ilacı bulamadığı için mecburen fiyat farkı ortaya çıkıyor. İlaç fiyatlarının en azından belirli gruplarda kaldırılmasını ya da farklı bir çözüm bulunmasını istiyoruz.” diye konuştu.

SIKINTI GİDERİLMEDİ, ÖTELENDİ!

İlaç yokluğunun ancak ilaç üretiminin arttırılmasıyla giderilebileceğini ifade eden Koru, sıkıntının tekrar başgöstereceğini şu ifadelerle aktardı: “Deprem öncesinde ilaç fiyatlarıyla alakalı bir beklenti söz konusuydu. Ancak yaşanan depremler dolayısıyla sektör, bu beklentisini ötelemiş durumda. Bu konunun Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve üretici arasında uzlaşılması gerekiyor. Sorun, gündemden düşmüş olsa da hallolmuş değil; ötelenmiş vaziyette. Hayat normale döndüğü zaman bu sıkıntı tekrar başlayacak.”

‘ÜRETİCİLER FAZLA ÜRETİME GİTTİ’

Başkan Koru, depremin yaşandığı 6 Şubat’tan önce bazı ilaçlar noktasında yaşanan ilaç yokluğunun, deprem döneminde üreticilerin fazla ilaç üretimine bağlı olarak geri planda kaldığını ifade etti. Asrın felaketinin yaşandığı günlerde eczacısından ilaç üreticisine kadar herkesin elini taşın altına koyduğuna dikkat çeken Koru, “Bu dönemde ecza depolarından bölgeye gidecek ilaçlar için pozitif ayrımcılık yapmalarını rica ettik. Üreticiler bu dönemde ilaç üretimine giderek, depolar da ilaç desteğinde önceliği deprem bölgesine vererek, sürece katkı sağladılar. Böyle olağan üstü bir durumda ilaç yokluğu, hiçbir şekilde deprem bölgesindeki vatandaşlara hissettirilmedi.” diye konuştu.

‘FİYAT FARKI KALDIRILMALI’

Depremzedelerin ilaç alırken SGK referans ilaç uygulamasının uygulandığını ifade eden Koru, bu kapsamda hastaya, hekimin uygun gördüğü ve reçete ettiği ilacı veya eşdeğerini değil, aynı hastalık için kullanılan gruptaki en ucuz ilacın fiyatı kadarını ödeneceğini belirtti. SGK’nın belirlenmiş olduğu en ucuz ilacın piyasada bulunmadığını ve vatandaşlara ilaç farkının yansıdığını iddia eden Koru, “Eczacı, SGK ’nın uygun gördüğü ilacı bulamadığı için mecburen fiyat farkı ortaya çıkıyor. Biz bu konuda SGK ile gerekli görüşmeleri yapmamıza rağmen henüz sonuç alamadık. İlaç fiyatlarının en azından belirli gruplarda kaldırılmasını ya da farklı bir çözüm bulunmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIYORUZ AMA…’

Konya’ya yurtlarda kalan depremzedelerin ilaçları noktasında da çaba sarf ettiklerini belirten Koru, “Misafirlerimizin reçeteleri yurtlardaki aile hekimleri tarafından yazılıyor. Biz reçeteleri, o bölgedeki yakın eczacı arkadaşlarımıza sırayla dağıtıyoruz ve aynı gün içinde hastaya ilacını ulaştırıyoruz. Ucuz eşdeğerini vermeye çalışıyor ya da çıkan farkı kapatmaya çalışıyoruz sancak tabi ki yaptığımız bu uygulama, dürdürülebilir bir şey değil. Devletin bu konuya özel ilgi göstermesini bekliyoruz.” dedi.

MARAŞ KOORDİNATÖRÜ OLARAK BÖLGEDEYDİ!

Deprem bölgesine ilaç tedariki noktasında depremin olduğu ilk günden çalışmalara başladıklarını ifade eden Koru, Türk Eczacılar Birliği iş birliğiyle yapılan çalışmalar sayesinde deprem bölgesindeki vatandaşların ilaçsız kalmadıklarına dikkat çekti. Depremin geniş bir bölgeyi kapsaması sebebiyle ilaç noktasında sıkıntı yaşandığını belirten Koru, “İlaç noktasında ilgili yerlerin yapılanması gecikti ancak biz depremin ikinci gününden vatandaşı ilaçla buluşturduk. Gittiğimizde bölgede ilaç yoktu, bir şeyler yapmaya çalıştık.” diye konuştu. Konya Eczacı Odası Kahramanmaraş koordinatörü olarak bölgeye gittiğini ifade eden Koru, “Gönüllü arkadaşlarımızı koordine ederek yaklaşık 150 kişilik eczacı ve teknisyen ekibiyle Kahramanmaraş ve Hatay’a destek verdik. Yönetim kurulundan 4 kişiyle bizler bölgede yerimiz alırken diğer arkadaşlarımız da Konya’daki düzenin oluşturulmasına destek verdiler. Konya’daki eczacılarımızın hibe desteği oldu; ihtiyaç olan ilaçları temin ettik.” ifadelerine yer verdi. İlaç, gıda ve temel ihtiyaçlar noktasında bölgeye yardım edildiğini söyleyen Koru, Konya Eczacılar Odası olarak ilaç ve yardımların gruplandırılmasında Konya’daki eczacıların büyük desteği olduğunun altını çizdi.

‘ŞAHSİ İLAÇLARA DA İHTİYAÇ VARDI’

Deprem bölgesinde en çok ihtiyaç duyulan ilaçların iklim şartlarından dolayı genellikle akut ilaçlar olduğunu vurgulayan Koru, “Bölgede aslında her türlü ilaca ihtiyaç vardı. Havaların soğuk olması sebebiyle akut ilaç dediğimiz; antibiyotik, çocuk şurubu, ağrı kesici ve yara kremleri gibi ilaçların önceliği vardı. Ancak oradaki şahsi hastalıkları olan insanlarında unutulmaması gerekiyordu. Kalp, şeker, tansiyon hastası gibi ilaç kullanması gereken ama ilaçları göçük altında kalmış insanlara da ilaçlarını ulaştırdık.” şeklinde konuştu.

‘BÖLGEDE HALA VARIZ’

Kahramanmaraş’ta eczanelerin açılmasıyla birlikte o bölgede mobil eczanelere ihtiyaç duyulmadığını aktaran Koru, o bölgedeki araçların diğer bölgelere aktarıldığını söyledi. Koru, “Hatay’daki durumun hala kötü olması sebebiyle, mobil araçlarımız hala bazı şehirlerde çalışmaya devam ediyor; Konya olarak Kahramanmaraş merkezde iki tane, Elbistan, Afşin, Pazarcık, Türkoğlu ilçelerinde de birer tane mobil çadır eczanelerimiz hala hizmet vermekte. Diğer şehirlerdeki ecza odalarımız da bölgeye desteklerini sürdürüyor.” diye konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim