Selçuklu Belediyesi tarafından Hacıkaymak Mahallesi’nde yapımı tamamlanan ve içinde cami, eğitim sınıfları, hanımlar lokali ve millet kıraathanesinin yer aldığı Hatice Hatun Külliyesi’nin açılışı dualarla gerçekleştirildi. Düzenlenen açılışa Vali Vahdettin Özkan, Selçuklu Kaymakamı Ömer Himli Yamlı, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, AK Parti Konya Milletvekilleri Ahmet Sorgun, Gülay Samancı, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, İl Müftüsü Doç. Dr. Ali Öge, AK Parti Selçuklu İlçe Başkanı Mustafa Hakan Özer, Selçuklu İlçe Müftüsü Bekir Derin, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, 3. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Önder Şensöz, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar, NEÜ Genel Sekreteri Abdullah Ecevit Öksüz ile meclis üyeleri, mahalle muhtarları ile çok sayıda davetli katıldı.

‘TÜM MAHALLERDE VATANDAŞLARIMIZIN FAYDALANABİLECEĞİ TESİSLER İNŞA EDİYORUZ’

Selçuklu Belediyesi olarak, tüm mahallerde her yaştan vatandaşın faydalanabileceği tesisler inşa ettiklerine dikkat çeken Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Kısa bir süre önce Sille Mahallemizde Selçuklu Seyir Tepesi’ni vatandaşlarımızın hizmetine açarak Konya’mıza eşsiz şehir manzarası ile yeni bir cazibe merkezi kazandırmıştık. Bugün de Hacıkaymak Mahallemize her yaştan insanımızın faydalanabileceği, ülkemiz için örnek teşkil edecek bir tesisi kazandırmanın mutluluğu içerisindeyiz. Burada en büyük hedefimiz mahalle ölçeğinde cami merkezli bir sosyal alan üretmek ve toplumun tüm kesimlerini bu merkezde toplayabilmekti. İnşallah bu hedefe Mahalle Külliyesi adını verdiğimiz bu alanda çocuk mektebi ile 4-6 yaş yavrularımız ile Millet Kırathanesi içerisindeki kütüphanemiz ve etüt merkezlerimiz ile gençlerimiz ve büyüklerimiz ile sosyal tesis alanlarımız ile her yaştan hanım kardeşlerimiz başta olmak üzere toplumun bütün kesimlerine tüm hemşerilerimizle bu mekanlarımızı birlikte kullanabileceğimiz bir alanı üretmiş olduk” ifadelerini kullandı.

‘KÜLLİYENİN BUNDAN SONRA YAPILACAK PROJELERE ÖRNEK OLUŞTURULMASINI ARZU EDİYORUZ’

Çocuk mektebi sayesinde yeni bir neslin uyanışına ve gelişimine katkı sunmayı, bununla birlikte geleceğin Türkiye’sini kendine yabancı olmayan nesillere emanet etmeyi hedef ettiklerine dikkat çeken Başkan Pekyatırmacı, “ Cami merkezli bu külliyenin bundan sonra yapılacak olan tüm projelere örnek oluşturulmasını arzu ediyoruz. Camilerimizin bir toplanma merkezi olması başta çocuklarımız olmak üzere tüm toplum birleşenlerinin bu merkez etrafında ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri inancımız ve geleneklerimizle de tam uyuşan bir durum. Temel hedeflerimizin biri de bu külliyede osmanlı dönemi mahalle mektebi geleneğini çocuk mektebi geleneğimiz ile yaşatmak. Burada müftülüğümüz ve üniversitemiz ile birlikte İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yaparak çocuklarımız için en ideal müfredatı oluşturmak istiyoruz. 4-6 yaş grubu çocuklarımıza hizmet veren çocuk mektebimizde; sahne sanatları ve drama, sanat etkinlikleri ve el becerileri, Elif, Ba ve oyun atölyeleri olmak üzere 5 farklı eğitim atölyesi ile birlikte idare, oyun odası ve yemekhane bölümleri bulunuyor.Temmuz ayında çocuklarımız için düzenlediğimiz yaz Kur’an kursu ile hizmet vermeye başlayan çocuk mektebimizde bu hafta başında 4-6 yaş grubu okul öncesi çocuklarımızın eğitimleri de başladı. Elif ve Ba atölyelerinde oyun ve etkinlikler eşliğinde Kur’an-ı Kerim öğrenen çocuklarımız; sahne sanatları ve drama atölyesinde SEDEP temel değerlerini ve diyanet eğitim programlarını yine oyun, hikâye ve dramalarla uygulamalı olarak öğrenme imkânı buluyor. Sanat etkinlikleri ve el becerileri atölyesinde her çeşit materyalleri kullanarak boyama, kâğıt katlama, ahşap şekillendirme, atık materyallerden geri dönüştürülebilir nesneler oluşturma ve kes-yapıştır etkinlikleri gerçekleştirebilen çocuklarımız; oyun atölyesinde çeşitli akıl ve zekâ oyunlarıyla birlikte tırmanma, zıplama ve esneme hareketleri gibi sportif etkinlikleri; yemekhane bölümündeyse; kurabiye, kek, limonata, reçel, yoğurt ve turşu yapımı gibi günlük hayatta tüketebilecekleri yiyecekleri hazırlamayı öğreniyorlar. Çocuk mektebimiz sayesinde yeni bir neslin uyanışına ve gelişimine katkı sunmayı, bununla birlikte geleceğin Türkiye’sini kendine yabancı olmayan nesillere emanet etmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

‘AMACIMIZ DEĞERLERİNİ ÖZÜMSEMİŞ NİCE NESİLLER YETİŞTİRMEK’

Hatice Hatun Külliyesi ile amaçlarının tarihine, bayrağına, milletine bağlı ve saygılı, üzerinde yaşadığı toprakların değerlerini özümsemiş nice nesiller yetiştirmek olduğuna dikkat çeken Başkan Pekyatırmacı, “Külliyemizin diğer bir alanı olan sosyal tesisimiz ise; hanımlar lokali ve millet kıraathanesi bölümlerinden oluşuyor. Hanımlar lokalimizden, çocuk mektebimizde eğitim alan çocuklarımızın anneleri yararlanabildiği gibi diğer tüm hanımlarımız da yararlanabiliyor. Hanımlarımız burada Kur’an-ı Kerim, siyer, fıkıh gibi dini ilimlerle birlikte ahlaki bilgiler konusunda da eğitimler alıyor. Lokalimizde hanımlarımızın eğitim zamanları dışında tüm mahalle sakinlerimizin yararlanabileceği seminerler, konferanslar, dini içerikli sohbetler ve mahalle buluşmaları da gerçekleştirilebiliyor. Külliyemizde yer alan millet kıraathanesi ise Cumhurbaşkanımızın büyük önem verdiği, bizim için de oldukça önemli olan bir bölüm. Sosyal bir alan olan millet kıraathanemizden her yaştan bireylerimiz faydalanabiliyor. Bu bölümümüzde çocuklar ve yetişkinler için ayrı kitap okuma alanları ve ders çalışma alanları bulunuyor. Bilgisayar kullanabilme ve çıktı alabilme imkanlarının da bulunduğu millet kıraathanemizde ayrıca ücretsiz çay ve kahve ikramları yapılıyor.Bütün bu özellikleriyle ülkemize örnek olacak Hatice Hatun Külliyemizin hayırlı olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum. İnanıyorum ki buradan; tarihine, bayrağına, milletine bağlı ve saygılı, üzerinde yaşadığı toprakların değerlerini özümsemiş nice nesiller yetişecek” dedi.

YILMADAN, YORULMADAN ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ

Selçuklu Belediyesi olarak yılmadan, yorulmadan çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerine dikkat çeken Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Selçuklu Belediyesi olarak bahanelere sığınmadan, zorluklar karşısında yılmadan, yorulmadan çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm vatandaşlarımızın beklenti ve talepleri doğrultusunda hizmet ve yatırımlarımıza aşkla devam ediyoruz.Önümüzdeki günlerde inşallah Akıncılar Mahallemize kazandırdığımız Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin resmi açılış törenini gerçekleştireceğiz. Yine yapım çalışmalarında artık sona geldiğimiz Bosna Hersek Mahallesi yeni nesil kütüphanemizi ve sosyal tesisimizi, Dumlupınar ve Parsana Mahallelerimize kazandıracağımız pazar yerlerimizi, Sancak Mahallemizin ardından Selçuk Mahallemize de kazandıracağımız bisiklet ve kaykay parkımızı, Hocacihan Mahallemize kazandıracağımız aile sağlığı merkezini, Bedir Mahallemize kazandıracağımız sağlık ve sosyal tesisini, Yazır Mahallemize kazandıracağımız 32 derslikli okul binası ve polis merkezini tamamlayıp inşallah vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Ayrıca Türkiye’nin ilk yeşil sertifikalı spor tesisi olacak Sporcu Seçme ve Yetiştirme Merkezimizde de çalışmalara başladık. İnşallah bu projemizi de en kısa sürede tamamlayıp olimpiyatlara sporcular yetiştiren bir ilçe konumuna geleceğiz” diye konuştu.

‘İNSANA YAPILAN ÖNEMLİ BİR YATIRIM’

Hatice Hatun Külliyesi için Selçuklu Belediyesi’ne teşekkür eden İl Müftüsü Ali Öge, “Açılan tesisin tüm Türkiye’ye örneklik teşkil etmesini diliyorum. Türkiye’de olmayan ama inşallah Konya’mıza kazandırmayı planladığımız dini bir kampüse de örneklik teşkil etmesini diliyorum. Ayeti kerime de Allah’ın mescitlerini imar etmeden bahseder. İmar etmenin yanında inşa ve ihya etmeyi de beraberinde düşünmek gerekiyor. Külliye mantığında imarın yanında inşanın, ihyanın, ıslahın ve irşadın da bulunduğunu ifade etmek gerekiyor. İnsana yapılan bir yatırım. Bu vesile ile açılan eserin hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, emeği geçenlere ve hayırsevere teşekkür ediyorum. Cami ve külliyenin fonksiyonel olarak özellikle yaşadığımız pandemi döneminde, dindarlığın bireyselleşti ve insanların biraz daha içeriye kapandığı dönemde önem arz ettiğini ifade ediyorum. Bu vesileyle pandemi şartlarında en fazla riayet edilen kurumların başında da camilerin geldiğini ifade ediyorum. Bundan duyduğum sevinci sizinle paylaşmak istiyorum” şeklinde konuştu.

‘KURUMLAR ARASI İŞ BİRLİĞİ BEREKETE DÖNÜŞÜYOR’

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Konya’da kurumlar arası iş birliğinin berekete dönüştüğüne şahit olduklarını ifade ederek, “Hatice Hatun Külliyesi mahallenin en büyük ihtiyacını karşılayacak. Selçuklu Belediyesi geçmişten bugüne ilçeyi büyütmek adına her alanda elinden gelen gayreti gösteriyor. Bir taraftan fiziki güzelleştirmenin yanında birçok projesi ile de hem gençliğe hem de kardeşlerimize sahip çıkan anlayışı ile geleceğe umutla bakan birçok uygulamayı zaman zaman açılışlarında ya da faaliyet dönemlerinde de şahitlik ediyoruz. Ben belediye başkanımız nezdinde tüm ekibine, meclis üyesi arkadaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Şehri büyütmek adına gece gündüz gayret eden ve kurumlar arası iş birliğini de nasıl bir berekete dönüştüğünü görüyoruz” diye konuştu.

‘HİZMETTE DURMAK YOK’

Selçuklu Belediyesi tarafından mahalleye kazandırılan tesisin anlamlı bir yer olduğunu belirten AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun da "Bürokrasinin her kademesi, ilimin ve bilimin her kademesi ile muhtarlarımız, basın camiamız, milletimiz ve milletimizin vekilleri böyle anlamlı bir tesisin açılışı için burada toplandı. Bir çok hizmet elbette yapılıyor ama bu dizayn ve mimari ilimin ruhuna uygun örnek bir uygulama. Din samimiyettir, tevazudur, bizim inancımız tevazuyu gerektirir bu yapılan yapıda etraftaki büyük yapıların arasında tamamen ruha uygun mütevazi bir yapıdır. Sıcak, samimi bir proje olan bu külliye, insanımızı itmek yerine çeken, çağıran halka açık bir proje olmuş. Burada özellikle de külliyenin cami derneğine teşekkür ediyorum. Bazen derneklerimiz yapılarda anlamsız bir gösterişe önem veriyor ama bu külliyenin ruhuna uygun yapıda bir cami olmuş. Konya'ya düşen Türkiye'ye örnek olmak, Türkiye'ye düşen de İslam Dünyası'na ve tüm dünyaya örnek olmaktır. Ahmet başkanımız mahallelere yapılan tesisleri anlatırken şunu çıkartıyoruz ki hizmette durmak yok daha çok çalışacağız, her hafta her gün bir proje ile yüz yüze geleceğiz açılışları temel atma törenlerini birlikte yapacağız. Ama bu ülkemiz güçlü oldukça, milletimiz huzur içinde oldukça yapılabilir şeyler. Ben burada böyle güzel ve anlamlı bir tesisi milletimize kazandıran başta Selçuklu Belediye Başkanımıza ve projelendirilmesinden yapılmasına kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

‘NESLİN İHYA VE İNŞASINA KATKI SAĞLAYACAK BİR ESER’

Hatice Hatun Mahalle Külliyesi’nin mahalleye hayırlı olması temennisinde bulunan Vali Vahdettin Özkan, “Güzel bir günde, güzel bir mekânda, hemen cumanın arifesinde mahallenin müşterek ihtiyacı dediğimiz gerçek zaruri ihtiyaç olarak çocuklarımızın, nesillerimizin yetişmesine büyük bir hizmet sunacak böyle bir mekânın hazırlanıp mahallemizin hizmetine sunulmuş olmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etmek istiyorum. Bu tesisin yapılmasında, tanzim edilmesinde ve güzel bir fonksiyon verilmesine kadar her aşamasında katkısı olan başta Selçuklu Belediye Başkanımız olmak üzere camii derneğimiz ve diğer bütün paydaşlara şükranlarımızı arz ediyoruz. Bu tür mekanlar medeniyetimizin taşıyıcı unsurlarını oluştururken insanımızın ihtiyaçlarına da doğrudan cevap veriyor. Burada her insanımızın her çocuğumuzun kabiliyetlerini keşfedecek mecralar ve onu geliştirecek araçlar detaylıca düşünülmüş. Hem camisiyle dini hizmetlerin ifasının yanında sosyal anlamda, kültüre anlamda veya sanatsal anlamda değişik yetenekleri olan çocuklarımızın bu yeteneklerinin geliştirilmesine zemin hazırlayan bir çalışma ortaya konmuş. Belediyelerimizin özellikle insanı odağa alan bu hizmetleri çok çok önemli. Gençlerimizin, çocuklarımızın hem medeniyetimizin temel değerlerini taşıması hem geleneği esas alması, hem de bütün dünya ile rekabet edecek, küresel rekabet gücümüzü arttıracak birer aktör olarak yetişmesi en önemli milli hedefimiz. Çocuklarımızın iyi yetişesi, bütün dünya ile rekabet edecek bir toplum ihyasına ve inşasına vesile olması duasıyla açılan tesisin hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. Yapılan konuşmaların ardından Hatice Hatun Mahalle Külliyesi Konya İl Müftüsü Ali Öge’nin yaptığı dua ile açıldı. Açılışın ardından protokol üyeleri tesisi gezerek öğrenciler ve eğitmenlerle görüştü. Eğitimin yanı sıra sosyal faaliyet alanı olarak da hizmet verecek olan tesis, 2 adet 500 metrekarelik binadan oluşuyor. Mahallenin ihtiyacını karşılayacak külliyede millet kıraathanesinin yanı sıra hanımlar lokali, eğitim sınıfları, idare ve personel odası, oyun odası gibi fonksiyonel alanlar yer alıyor. Külliye içersinde ayrıca bir cami de yer alıyor. Selçuklu Belediyesi Hatice Hatun Mahalle Külliyesi ve Çocuk Mektebinde “Elif “ Atölyesi, “Ba” Atölyesi, Ahşap Atölyesi, Kütüphane ve Drama Atölyesi ile Zeka oyunları Atölyesi yer alıyor. Tesis 2 milyon 175 bin TL'ye mal oldu. Açılış programının ardından Selçuklu Belediyesi tarafından geleneksel hale gelen “Cuma Buluşması” Hatice Hatun Camii’nde gerçekleştirildi. Başkan Pekyatırmacı ve protokol üyeleri namaz sonrası vatandaşlarla görüşüp gelen öneri ve istekleri dinledi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim