Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin düzenlediği “100 yaşında Fethi Gemuhluoğlu” konulu program Tantavi Kültür Merkezi’nde yapıldı. Dr. Mehmet Ali Gemuhluoğlu, Doç. Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz ve yazar Sadık Yalsızuçanlar’ın konuşmacı olarak katıldığı programın açılış konuşmasında TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu Türkiye’nin bir döneminde büyük tesirleri olan Fethi Gemuhluoğlu’nu en yetkin kişilerden dinleyerek öğrenmek için bu programı tertip ettiklerini söyledi.

YALSIZUÇANLAR:  YÜZLERCE GENCE BURS VERDİ

Yazar Duran Çetin’in sunduğu program Sadık Yalsızuçanlar’ın anlatımıyla devam etti. Fethi Gemuhluoğlu’nun bilge bir derviş olduğunu söyleyen Yalsızuçanlar şunları söyledi; ‘’Fethi Bey dünyayı 1922 yılında teşrif etti, 54 yıl yaşadı. Muazzam hizmetler gördü. “Tarihe ve zamana sadece Allah müdahale eder” diye bir algı, bir anlayış vardır; gaybı sadece Allah bilir derler ama Allah sadece sevdiği kulunun gönlüne gaybı mürekkepsiz yazarmış. Dolayısıyla zamana müdahale etmeyi, o tasarrufu sevdiği kuluna verebilir. Onlardan biri, çok nadir milletlerin hayatında, tarihinde ender rastlanan kutup yıldızlarından bir tanesidir Fethi Gemuhluoğlu. Modern dönemde Türkiye ve İslam dünyası tarihi, hatta bütün dünya açısından çok kıymetli hizmetler yaptı, fikirler verdi. Hem bir düşünme insanı irfan ve tefekkür insanıydı hem de bir eylem insanıydı. Bendeniz, TPV’den (Türk Petrol Vakfı) burslu öğrenim gördüm; nasiplendim. Türk Petrol Vakfı’nın, genel sekreterliğini yürüttüğü kısacık dönemde yüzlerce insana burs verdi. Bunlar arasından başbakanlar, bakanlar, büyükelçiler, komutanlar, yazarlar, üniversite hocaları, bilim insanları çıktı. Gönlü açık olduğu için baktığı insanın yeteneklerini keşfeden, gören ve onların enerjilerini açığa çıkaran, yönlendiren bir insandı.  Yoksul bir Anadolu çocuğunu sıfır noktasından alıp ondan mükemmel bir insan yontan yanı vardı Fethi Bey’in. Son 150-200 yılda Türkiye’nin başına gelmiş en büyük güzelliklerden biriydi. Fethi Gemuhluoğlu hâlâ yaşıyor, işliyor, konuşuyor, çalışıyor.’’

YILMAZ: İNANILMAZ BİR TARİH ŞUURU VAR

Yalsızuçanlar’dan sonra söz alan Doç. Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz, kendisinin Fethi Beyin vefatından sonra Dünyaya geldiğine vurgu yaparak  “Fethi Beyin çok seveni olmuş, çok insanın kalbine girmiş. 1918-1922 yılları arası İstanbul’un bir işgal süreci söz konusudur ve Fethi Bey de o tarihler arasında doğmuş.  İstanbul’a bir karanlık çökmüştür ve ne yazık ki şehirde yabancılara karşı bir tek kurşun atılmamıştır. Böyle bir zamanda dünyaya gelmek, şehirlerinizin, eyaletlerinizin kaybolduğu bir Türkiye’de doğmak adeta omuzunuzda, sırtınızda çok büyük bir yükle dünyaya gelmek gibidir “dedi.

GEMUHLUOĞLU: GENÇLİĞE ÖNDER OLDU

Babası Fethi beyin dünyaya geldiği yıllarda İstanbul elitleri ile kurulan yeni Cumhuriyet arasında bir takım kültürel problemler bulunduğuna dikkat çekerek konuşmasına başlayan Dr. Mehmet Ali Gemuhluoğlu da şunları kaydetti: ‘’Göztepe’de toplanan aydınlar, elitler bu problemlerden bahsediyorlardı. Fethi Gemuhluoğlu’da 1930-1940’lı yıllarda daha ortaokul, lise talebesiyken o aydınların bu problemlerden bahsettiği kahvehanelerde, evlerde bu problemleri dinleyerek büyümüş. O insanların çoğu Osmanlı döneminin yüksek bürokratları, yüksek askerleri, yüksek hukukçularıdır. Fethi Bey de ortaokul lise yıllarından itibaren, o insanlarla birlikte oluyor, onlardan etkileniyor.’’ 

PLAKET TÖRENİ

İzleyicilerden gelen soruların cevaplanmasıyla tamamlanan programın ardından TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu Dr. Ali Gemuhluoğlu’na, Dr. Mustafa Çıpan yazar Sadık Yalsızuçanlar’a ve düzenleyici Duran Çetin’de Doç. Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz’a özel tasarlanmış Mevlevi destar minyatürü ile TYB’nin 2020 ve 2021 kitaplarını takdim etti. Düzenleyici Duran Çetin’e de hediyesini TYB üyesi yazar Raşit Keskin verdi.
EMİNE ÖZDEMİR
 

Editör: TE Bilişim